Mobily pro děti z domovů

Lidé mohou pomoci splnit přání dětem z píseckých a strakonických dětských domovů. Stačí poslat nepoužívaný mobilní telefon.

Moc bych si přál pod stromeček mobil. Tak začíná nejeden dopis Ježíškovi od dětí z dětských domovů. „Taky bych ho chtěl. Volal bych mamce, taťkovi a kamarádům,“ říká i osmiletý David z volyňského dětského domova.

Funkční telefony dětem, ostatní recyklovat

Sběrovou akci, která pomůže splnit tento sen, vyhlásila nezisková společnost Asekol, která se zabývá sběrem a recyklací mobilních telefonů společně s městy Písek, Strakonice a občanským sdružením Život dětem.

„Lidé mohou mobilní telefon, který již nepotřebují, poslat v odpovědní obálce do Asekolu. Funkční mobil společnost předá sdružení Život dětem, a to je rozdá do dětských domovů. Nepoužitelné ekologicky recykluje,“ vysvětluje za město Písek Roman Mára.

„Telefony nabídneme a předáme dětským domovům, které vybereme nebo které nás kontaktují,“ doplňuje ředitelka Anna Strnadová.

V dětském domově ve Zvíkovském Podhradí a ve Volyni se o této možnosti dozvěděli až od Sedmičky a zprávu uvítali.

Ve Zvíkovském Podhradí žije čtyřiadvacet dětí ve věku od čtyř do sedmnácti let. Mobil má zhruba osm z nich.

„Ostatním je to líto. Volají z našich služebních mobilů nebo si ho půjčí od kamaráda. Píší si o vlastní k Vánocům nebo rodičům. Od těch ale koupě takového dárku nehrozí. Tahle možnost by byla skvělá. Určitě se o ni budeme zajímat,“ říká ředitelka domova Marie Barabášová.

Jasno má i v tom, jakým způsobem by děti získaly kredit na volání. „Mají kapesné, takže by si na kredit ušetřily z něj. Mohly by ho dostat i od nás jako výjimečnou odměnu nebo pod stromeček,“ uvažuje ředitelka.

Ve Volyni je čtyřiačtyřicet dětí ve věku od šesti do osmnácti let. Mobil má málokteré. „Stály by o něj, protože když chtějí telefonovat, musejí přes pevnou linku v kanceláři,“ říká ředitel Jiří Pán.

Obálku stačí hodit do schránky, platí ji Asekol

K pomoci dětem stačí málo. Z vyřazeného mobilního telefonu je třeba vyjmout SIM kartu nebo paměťovou kartu, telefon dát do odpovědní obálky a tu odnést na poštu nebo vhodit do poštovní schránky. Poslání nic nestojí, známku na obálku platí Asekol.

Informace poskytnou na písecké a strakonické radnici.
Kampaň by měla upozornit lidi na nutnost recyklovat elektrospotřebiče a možnost znovu je využít. Většina přístrojů totiž stále končí v popelnici.