Nad horami krouží investoři

Řada horských hotelů mění v těchto chvílích své majitele. Dražební a realitní kanceláře díky tomu zažívají nebývalý boom.

Výprodej. Tímto termínem označují někteří odborníci situaci hotelů a penzionů na českých horách. V turisticky atraktivních lokalitách čekají na nové majitele stovky ubytovacích zařízení. Důvodem tohoto stavu jsou nepochybně přetrvávající ekonomické potíže, kdy se řada vlastníků musí se svými nemovitostmi rozloučit. A právě to skýtá výhodné pozice investorům, kteří je chtějí provozovat či jenom do nich uložit peníze. „V rámci dražeb jsme měli na horách řádově desítky nemovitostí a téměř všechny jsme prodali,“ líčí manažer společnosti Prokonzulta Josef Machů. Čerstvým přírůstkem je penzion v Krkonoších v Horních Mísečkách, který byl nedávno vydražen jednomu manželskému páru. „Vyvolávací cena byla 2,89 milionu korun a při licitaci byla navýšena až na 4,67 milionu,“ vyčísluje Machů. Další úspěšné dražby proběhly v Beskydech.

#####Ceny jsou nyní výhodné

Období před nastávající zimní sezonou je ideální pro investiční rozhodnutí hned z několika důvodů. Majitelé jsou totiž ochotni se nemovitostí zbavovat nejenom kvůli klesajícím ziskům či stále častěji rostoucí ztrátě, vyplývajících z úbytku českých i zahraničních návštěvníků. Chtějí se již také vyhnout dalším nákladům spojeným s nadcházející zimou. „Nabídka v této době pravděpodobně kulminuje,“ upozorňuje obchodní ředitel dražební společnosti Naxos Libor Nevšímal. Mezi nejvíce bonitní lokality podle něj patří nejvyhlášenější lyžařská střediska, jako jsou Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou nebo Rokytnice nad Jizerou.

„Majitelé před blížící se zimou cítí větší šanci na úspěch. Jejich snaha o prodej je intenzivnější a jsou také ochotni nabídnout svá ubytovací zařízení za výhodnou cenu,“ míní odborník na realitní trh Nevšímal. Naxos nedávno zpeněžil například hotel Bon v Tanvaldu v Jizerských horách, penzion Švestka v Janských Lázních v Krkonoších či hotel Křížový vrch v Jiřetíně pod Jedlovou v Lužických horách. Hlavně menší a středně velké objekty v cenách řádově za miliony korun jdou na odbyt. Kupují je lidé z oboru, kteří působí v dané lokalitě. „Je to jednoznačně dáno téměř nulovou ochotou bank poskytovat úvěry na gastronomická a ubytovací zařízení, což je stavem dlouhodobým, který nastal již dlouho před započetím ekonomické krize,“ vysvětluje Nevšímal. Nový vlastník si často tímto způsobem řeší i vlastní bydlení.

#####Větší hotely jako finanční investice

Jiná situace je v případě hotelů za desítky milionů korun, kde nalezení kupce trvá déle. „Často se přitom nejedná o investici strategickou, ale čistě finanční, kdy zdrojem peněz bývá zcela jiné než gastronomické či hotelové podnikání,“ líčí Nevšímal. Společným rysem obou druhů investorů je snaha kupovat nemovitosti bez nutnosti dalších investic například do rekonstrukce. Kupující se přitom rekrutují téměř výhradně z Čech, zahraniční firmy se do tohoto podnikání nepouštějí. „Zájem čas od času projeví Němci nebo Rakušané, pokud se jedná o nemovitosti v jejich příhraničí. Kupují ale jen zřídka,“ dodává Nevšímal.

Nákup starší nemovitosti přináší několik výhod oproti stavbě nového objektu. Je podstatně levnější a navíc přísné územní limity novou výstavbu často ani neumožňují. „Když si někdo nyní pořídí penzion či hotel v dobrém stavu, má šanci, že ještě část sezony stihne. Zvláště když se mu to podaří ještě před silvestrem, který pro něj znamená jistotu dobrého zisku. Přelom roku může vynést tolik, co se jindy vydělá za měsíc,“ soudí Nevšímal. Přes problémy s ubývající klientelou na domácích horách může být takový penzion ziskový, pokud například není náročný na vytápění a náklady spojené s provozem. Další možnosti nákupů se na sebe nenechají dlouho čekat, nové vlastníky budou mít například hotely na Šumavě v Srní a Železné Rudě. „Prodávají se také horská ubytovací zařízení v Beskydech. Jedním z nich je penzion Beskydy za více než 25 milionů korun nacházející se na úpatí Lysé hory, který nabízí komfortní ubytování až pro 60 osob ve 22 pokojích,“ doplňuje komplexní nabídku Nevšímal.

#####Neumějí si to spočítat

#####Přežijí jen špičkové lokality a služby

Desítky těchto nemovitostí nabízí realitní kancelář M&M Reality. V Krkonoších jde například o velké penziony v Horním Maršově a Černém Dole či hotely v lyžařských centrech Dolní Dvůr a Špindlerův Mlýn. Například luxusní penzion v centru Špindlerova Mlýna Elisabeth s kapacitou 36 lůžek je k mání za 50 milionů korun. Řada hotelů je ke koupi též v Jeseníkách, mezi nimi hotel Praděd v lázních Velké Losiny nebo v Bělé pod Pradědem. Na Šumavě zase jde o penzion v Dobré Vodě u Hartmanic či o penzion v Petrovicích u Sušice, který vznikl rekonstrukcí historické tvrze z 16. století. Desítky ubytovacích objektů se nabízejí i v Jizerských horách.

Zdaleka ne po všech nemovitostech je ale sháňka, protože nabídka mnohonásobně převyšuje poptávku. „Když už je zájemce, tak chce vidět reálné finanční výkazy za poslední tři roky, aby viděl, zda se mu investice vyplatí,“ objasňuje spolumajitel M&M Reality Miroslav Jonáš. Na vrcholu obliby podle něj stojí Špindlerův Mlýn a dále lokální centra jednotlivých hor jako Harrachov, Klínovec či Praděd. Nabídky se vzhledem k nepříznivým hospodářským vyhlídkám mají ještě rozhojnit. „Prodávajícím pak nezbude než jít s cenou výrazně dolů, protože tlak hypoték a jiných úvěrů, které na nemovitosti většina z nich má, bude neúprosný,“ předpokládá.

Větší počet horských nemovitostí má ve svém portfoliu ve srovnání s rokem 2010 také realitní společnost Sting Commerce. „V posledních letech u nás přibývalo horských chat a penzionů jako hub po dešti, takže dochází k stabilizaci trhu na straně nabídky,“ líčí její ředitel Daniel Říman. Zájemci tak mají široký výběr, přičemž poptávají především standardní projekty na úkor luxusních zařízení, která bývají náročnější na provoz. „Dojde k pročištění nabídky a jen ověřené lokality s kvalitním zázemím a službami zůstanou v dalších letech fungovat jako ubytovací zařízení,“ předvídá Říman. Z ostatních hotelů se podle něj mohou stát třeba soukromé rezidence.

Prodeje horských hotelů a penzionů nadále porostou i podle realitní kanceláře RE/MAX. Mezi klienty se nyní podle ní začínají objevovat i Rusové. „Ceny těchto nemovitostí jsou na historickém minimu,“ upozorňuje Tomáš Procházka z RE/MAX Elite Reality. Nejžádanější jsou podle něj objekty koncipované pro tzv. rodinný provoz s kapacitou 20 až 40 lůžek.

Kromě tradičních středisek se centrem zájmu stávají i nové lokality. „Za zmínku stojí například Skiregion Buková hora v Orlických horách. Poptávka v této lokalitě se zvyšuje,“ prozrazuje Jakub Trejtnar z RE/MAX 365. Nabídka zde zahrnuje luxusní penzion i levné prázdné ubytovací zařízení. Zájem je i o „vybydlené“ nemovitosti, na něž se vztahují dotační programy. Nižší kupní cena však nemusí být z pohledu investice tak zajímavá jako třeba plánovaný rozvoj lokality, který ji zhodnotí.

Někteří makléři však radí s nákupem ještě vyčkat. „Myslím, že ceny půjdou směrem dolů,“ soudí Radek Farkaš z RE/MAX Gold.