Nájemníci evidují zatím 70 žalob na určení nájemného

Sdružení nájemníků ČR eviduje kolem 70 podaných žalob majitelů domů na určení výše nájemného. Tento počet není žádnou katastrofou a je jen zlomkem z celkového počtu bytů, kde už skončila deregulace nájemného. Informoval o tom předseda sdružení Milan Taraba.

[file:9888:small:right]

Podle náměstka ministra spravedlnosti Františka Korbela se počítalo s významným zvýšením soudních sporů, to se ale zatím nekoná. Podobně to vidí i náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous. „Začátek roku jasně ukazuje, že jedinou správnou cestou je domluva mezi nájemníky a pronajímateli,“ poznamenal. Pokud se po ukončení regulace pronajímatel s nájemníkem nedohodnou na výši nájemného, můžou se obrátit na soud se žádostí o určení nájemného v místě a čase obvyklém. Jednostranné zvýšení činží ze strany vlastníků možné není. Katastrofické scénáře, před kterými varovala například advokátka Klára Samková, počítaly až s desítkami tisíc žalob na určení nájmu. Podle ředitele Ústavu soudního inženýrství VUT v Brně Alberta Bradáče je v Česku kolem 3040 znalců, kteří se zaměřují na nemovitosti.

„V případě tolika žalob by takový počet znalců určitě nestačil,“ řekl Bradáč. MMR chce předcházet soudním sporům například cenovou mapou místně obvyklého nájemného, jejíž základní verzi představilo v únoru. Zatím ale pokrývá jen deset procent sídel nad 2000 obyvatel a obsahuje data jen ze znaleckých posudků. Příští měsíc by se v mapách měla objevit první čísla od majitelů domů. Postavení nájemníků před soudy může zlepšit novela občanského soudního řádu, kterou připravuje ministerstvo spravedlnosti, řekl náměstek ministra spravedlnosti Korbel. Soudy budou mít například možnost rozhodovat i nad rámec důkazů předložených majitelem bytu.

„Nájemce totiž bývá většinou slabší stranou proti pronajímateli,“ poznamenal Korbel. Lidé se navíc podle návrhu budou moci při určování nájemného dovolat k Nejvyššímu soudu i tehdy, pokud bude předmětem soudu částka nižší než 50 tisíc korun.