Nákupní centra lákají zákazníky na sport, zábavu i vzdělávání

V nových developerských projektech i marketingových strategiích světových nákupních center dominují zážitky, které mají přilákat lidi do obchodů. Dokládá to nový trend tzv. zážitkového nakupování, vyjádřený například městem pro děti s reálnými obchody, výrazným zapojením zábavy v podobě jurských parků či možností potopit se za žraloky do obřího bazénu. „Nakupování se stává formou trávení volného času, pro určitý segment zákazníků umožňuje zvládnout více věcí naráz – nakoupit, trávit volný čas s rodinou a přáteli, pobavit se,“ říká Lenka Šindelářová, vedoucí Consulting & Research mezinárodní poradenské společnosti DTZ.

Developeři i sami retaileři se snaží ustoupit od prodeje produktu k větší péči o zákazníka – o jeho čas, rodinu, pocity, dokonce i možné potíže. „Spojení nákupů s kulturou, sportem, vzděláním nebo zábavou je jednou z mála cest, jak se klasický retail může ubránit konjunktuře internetových obchodů – musí lidem zpestřit jejich volný čas,“ soudí Lenka Vodrážková, Head of Property Management v pražské kanceláři DTZ.

Proměna konceptů v maloobchodu do značné míry souvisí také s průnikem moderních technologií do prodeje i životů zákazníků. U kamenných prodejen tak lze využít digitální přehlídkové molo nebo kabinky se zabudovanými kamerami ukazujícími, jak na kupujícím vypadá oblečení zezadu. Na internetu se projevuje hlavně masivní zapojení sociálních sítí do marketingových kampaní obchodníků. Současný spotřebitel si především přeje kreativně se podílet na své značce, komunikovat s ní. Kupříkladu Facebooková stránka Nike má několik set tisíc aktivních uživatelů měsíčně - firma takto mimo jiné umožňuje svým příznivcům navrhnout si vlastní barevný design bot. Obdobné je to u sítě obchodů Build a Bear, v nichž si děti mohou vytvořit svého vlastního plyšového medvěda, včetně oblečků, zvuků, které vydává, polstrování a vytvoří mu vlastní rodný list.

Divadlo, sport a nákupy

Zážitkové nakupování je spojeno především se segmenty sportu, módy a spotřební elektroniky. Například mezi kamennými maloobchodníky v oblasti sportu a outdoorových aktivit nabízí německá společnost GLOBETROTTER v prodejnách o průměrné velikosti zhruba 6500 metrů čtverečních možnost vyzkoušet si vybavení například na 26 metrů dlouhé a 12 metrů vysoké lezecké stěně, v komoře se simulací deště a sněhové bouře nebo ve velkém bazénu pro testování kajaků, kánojí a plachetnic. Součástí některých prodejen je také Kinderland, kde najdou zábavu děti. Dalším sportovním retailovým řetězcem, který spoléhá také na to, že si zákazníci chtějí před nákupem věci vyzkoušet a pohrát si, je DECATHLON. Jeho dvě pobočky fungují i v České republice.

Podobnou strategií se stále častěji řídí i celá obchodní centra: aby zapůsobila na emoce návštěvníků, vynakládají vysoké částky do náplně i celkového designu a interiéru centra. Příkladem je Madrid Xanadú, jedna z největších nákupních a zábavních destinací v Evropě, s největším indoorovým areálem zimních sportů v Evropě a spoustou dalších atrakcí. K ukázkovým realizacím patří i největší obchodní centrum Evropy – Forum Istanbul společnosti Multi Development. Projekt má kapacitu 175 000 metrů čtverečních plochy, z čehož je 30 000 m2 vyhrazeno pro zábavu, a měsíčně jím projdou 2,2 miliony návštěvníků. Vedle nejpropracovanějšího dinosauřího parku nabízí vědecké muzeum, výzkumné centrum, obrovské akvárium, ledové muzeum, obří simulátor virtuální reality a další atrakce. Láká rovněž na výukové programy, kdy dochází k propojení výuky se zábavou v nové formě tzv. „edutainmentu“.

Velmi originální koncept nabízí síť Kidzania, jež také vsadila na skloubení vzdělávání a výchovy dětí se zábavou. Původem mexický řetězec tematických dětských světů má zhruba deset poboček po celém světě a děti se v této věrné replice města učí žít jako dospělí - vykonávají různé profese, mají vlastní platidlo a vlastní vládu. Kromě zábavy se děti i vzdělávají. Tento koncept bývá nazýván tzv. „advertainmentem“; děti zde pracují například v McDonaldu nebo v Coca Cole a první Kidzania byla také z 50 % financována z korporátního sponzorství.

Ještě dále jdou developeři obchodních center na Středním Východě. Například Sahara Centre v Dubaji je zhmotněním lifestylového nakupování. Hlavním magnetem centra je Adventureland o celkové rozloze cca 22 000 metrů čtverečních s 20 atrakcemi, jako jsou například indoorová horská dráha, vodní kanál či hala pro hraní kulečníku. Spádová oblast centra je jeden milion lidí s výdaji 1,4 miliardy dolarů za rok jen v retailu. Dalšími unikátními projekty v regionu jsou Dubai Mall nabízející akvárium s největší průhlednou stěnou na světě, tematický park Sega republic, zmíněný projekt Kidzania, lední plochu nebo fontánu stříkající do výšky 150 metrů. Na první indoorovou sjezdovku na Středním východě pak – kromě 520 obchodů - vsadil Mall of the Emirates.

Jiné zaměření má istanbulské obchodní centrum Kozzy Alışveriş ve Kültür Merkezi developera Renaissance Development. Na necelých 15 000 metrů čtverečních nabízí umění a kulturu, klasické divadlo pro 400 diváků, kino či výstavní síň. Umění a kultura se odráží také v designu a architektuře centra, například grafické zdi, barevné podlaze a dalších technologiích. Centrum se snaží vytvářet kvalitní veřejná prostranství a klade důraz také na sociální aspekty.

Na úplně jiné zážitky vsadilo moskevské Centrum Vegas. Na 135 000 metrů čtverečních se nachází šest tematických zón: Fashion Avenue s nejnovějšími trendy a mezinárodními značkami je navržena v evropském stylu. Zlatá ulička má styl art deco s obchody se šperky a luxusním zbožím, Ginza připomíná Tokio s neonovými mrakodrapy, dvoupodlažní Bazaar zase asijské trhy s místními obchodníky a výrobky atd. Popsané velké koncepty spojující rozměrná zábavní centra a retail ovšem dobře fungují výhradně v aglomeracích s velkou spádovou oblastí a dostatečnou kupní sílou.

Za zážitky míří i čeští zákazníci

Výjimečné využití nových technologií plánuje společnost Multi Development i v ostravském projektu Nákupní a zábavní centrum FORUM Nová Karolina Ostrava. Půjde o audiovizuální systém, tzv. FORUM TV, který bude obrazem propojovat několik obřích promítacích ploch – například vnitřní stěny dómu nebo LED obrazovky o ploše 64 metrů čtverečních ve food courtu. LCD boardy budou také na každém podlaží nového centra a budou sloužit jako informační panely pro zákazníky.

„Můžeme návštěvníkům Karoliny promítat sportovní utkání, tematická videa a spoty, v on-line režimu také módní přehlídky a další akce, které se u nás budou konat,“ vysvětluje Martin Kubík, ředitel OC Forum Karolina, který bude mít pro tyto potřeby k dispozici celý tým filmařů i profesionálně vybavenou střižnu.

Dalšími příklady domácích nákupních center, která sázejí na spojení nakupování se zábavou, je například Galerie Harfa na Praze 9. Ta nabízí Jurský park na střeše či lední kluziště v zimním období. „Ukazuje se, že takové obchody či centra vytváří také veřejný prostor pro umění a setkávání. Lidé mohou hovořit o nabídce v obchodech, poslechnout si koncert či zhlédnout představení. Nákupní centra zahrnují volnočasové, zábavní a sportovní elementy do integrovaných zábavních center. Klade to však velké nároky na správu center a vysokou kvalitu služeb,“ uzavírá Šindelářová z DTZ.