Naučil nás rozkoším sexuálního života

Málokterý Čech se může pochlubit, že udělal tolik pro kvalitní a nápaditý sexuální život národa.

Plzeňský lékař Karel Bečka ale tehdejšímu Československu otevřel brány do světa rozkoše, do světa neznámých sexuálních poloh, do světa Kámasútry. Kámasútra aneb Poučení o rozkoši vyšla v češtině poprvé před čtyřiceti lety. Předmluvu k jednotlivým kapitolám napsal právě Karel Bečka. Původně to měl být Miroslav Plzák. Ale v roce 1969, kdy se vydání Kámasútry chystalo, se autor mnoha knížek s návodem na šťastné manželství, rozváděl.

„Proto jsem byl Zdravotnickým nakladatelstvím osloven já,“ vysvětluje lékař. Na kontě měl tehdy dvě knihy – Jak jsme přišli na svět a publikaci Petr a Petra. „Což je kniha o malém chlapci, který se těší, že se mu narodí bráška a nakonec je to sestřička,“ popisuje. Kámasútra vyšla před Vánocemi roku 1969 v nákladu dvou set tisíc výtisků, které do tří neděl zmizely. Kniha však byla brzy z knihoven vyřazena jako nevhodná. Znovu vyšla až po revoluci. Karel Bečka nejdřív netušil, jak úvodní slova pojmout. Nakonec sáhnul po volných verších, ve kterých je psán celý staroindický spisek.

„Tato kniha obsahuje v sobě místopis rozkoše, jemnosti i hrubosti milování, aritmetiku, geometrii, stereometrii i kupecké počty obcování, dílem pak i akrobacii splynutí a něco alchymie lásky,“ píše se v předmluvě. Stejných pravidel se držel Karel Bečka i sám v životě. Se svojí ženou žije již spokojeně více než padesát let. „Bez lásky to není ten pravý sex,“ radí čtenářům Sedmičky osmasedmdesátiletý lékař.