Nebezpeční pacienti se budou stěhovat do opavské věznice

V opavské věznici vzniká nový detenční ústav. Pro vrahy a násilníky.

Syn škrtil svou matku a přitom ji mlátil cihlou do hlavy, druhý ubodal přítelkyni nožem. Podle znalců jsou oba nepříčetní. Jako první skončili v nově zřízeném detenčním ústavu v brněnské vazební věznici. Druhý bude v opavském vězení na Krnovské ulici. „Je to vlastně takový mezistupeň mezi psychiatrickou léčebnou a vězením. Se zvláštní ostrahou. Budou v něm násilníci, kteří jsou pro ostatní nebezpeční. Protože ale trpí duševní poruchou, nemohou být ve standardním vězení,“ vysvětlila tisková mluvčí opavské věznice Dagmar Slaná. Ještě do počátku letošního roku byly psychiatrické léčebny jediným místem, kam soudci tyto lidi posílali léčit. Tam, ale vznikaly problémy. Odmítali se léčit a stávalo se, že z nezabezpečených léčeben i utekli. „Abychom mohli pacienta úspěšně léčit, musí sám chtít a při léčbě spolupracovat. U těchto případů je však právě jejich nemoc příčinou toho, že se léčit odmítají a narušují léčbu těch, kteří spolupracují. Proto vítáme, že bude v Opavě detenční ústav,“ vysvětloval primář opavské psychiatrické léčebny Petr Taraba. Zákon, podle kterého může soud těmto lidem nařídit pobyt v detenčním ústavu, platí od 1. ledna letošního roku. Netýká se proto těch, kteří už byli odsouzeni. „Od počátku jsme nepředpokládali, že se detenční ústav naplní okamžitě, ale počet pacientů se bude navyšovat postupně,“ zdůvodnila vedoucí tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti Jitka Zinke.

Přestavba vyjde na 21 milionů

V opavské věznici panuje v těchto dnech čilý stavební ruch. Budovu, kde si ještě donedávna doplňovali své vzdělání mladiství vězni a pracovali v učňovských dílnách, nyní obsadili zedníci a obkladači. Lopaty vzali do rukou i ti, kteří se za mříže dostali za krádeže, nebo někomu ublížili při dopravní nehodě. Vše se připravuje k tomu, aby počátkem příštího roku mohli tyto prostory zaplnit první chovanci detenčního ústavu. Celkem jich bude stopadesát. „Starou dlažbu nahradí litý beton a v koupelnách budou nové obklady i vybavení. Na pokojích budou chovanci maximálně po šesti, z šestatřiceti pokojů je nejvíce dvoulůžkových. Těch bude devatenáct. Dvanáct bude třílůžkových,“ řekl zástupce ředitele opavské věznice Jiří Antoš. Opravené cely v opavské věznici prázdné nezůstanou. „Než sem přijdou první chovanci, dočasně je zaplníme vězni,“ doplnila Slaná. Vše přijde asi na 21 milionů korun. Na nové podmínky se už připravují i pracovníci věznice, kteří projdou speciálním školením.

Bezpečnost především

Pro obzvlášť nebezpečné chovance tam bude speciální místnost s pevně přichyceným lůžkem a nerozbitným sklem v okně. Jejich chování budou dozorci nepřetržitě sledovat kamerou. „Lidé se nemusí obávat žádného nebezpečí. Chovanci se budou moci pohybovat jen uvnitř střeženého areálu ústavu. Díky moderní technice už nemusí strážní hlídat ve strážních věžích, a na zdech jsou ostnaté dráty,“ přiblížil šéf dozorců Vladimír Nečas.

Léčebna byla konečnou

Vrazi, násilníci a narkomani z celého Moravskoslezského kraje se nyní léčí v opavské psychiatrické léčebně. Jen na otevřeném oddělení stanice 13 je více jak deset pacientů, kterým soudce nařídil ústavní ochrannou léčbou. Všichni jsou na oddělení společně. Ti, kteří se léčí dobrovolně, i ti, kterým ochrannou léčbu nařídil soud. „Podle dosavadní praxe jsme ty, kteří léčbu porušili nebo ji odmítali, neměli kam poslat. Léčebna byla konečná stanice. Teď může soud rozhodnout jinak a poslat je do detenčního ústavu. Společnost by však měla chápat, že to jsou lidé, kteří bojují s duševní chorobou,“ řekl Taraba. Speciální cely pro vrahy

Zatím jediný detenční ústav je v Brně. Má dva obyvatele a oba jsou vrazi. Oba zabíjení sexuálně vzrušuje. První z nich škrtil svou matku a mlátil ji cihlou do hlavy. Druhý už si odpykal dvanáctiletý trest za vraždu své přítelkyně. Během soulože ji pobodal nožem. Protože v psychiatrické léčebně nespolupracoval, soudce ho poslal do detence. A jak vypadá jejich denní režim? Jsou zavření ve speciálně střeženém objektu. Mohou hrát míčové hry, pracovat na zahrádce, nebo v dílně. „Budíček je krátce po šesté ráno a do osmi se musí umýt, uklidit svou celu a nasnídat se,“ vysvětloval ředitel brněnské vazební věznice Karel Schmeidler. Pak je čas na vizitu a dopolední program. Pokud lékař nenařídí jinak, mají po obědě osobní volno. „V pět odpoledne večeří a čtvrt hodiny po desáté je večerka,“ doplnila psycholožka Soňa Haluzová. Až se detenční ústav zaplní, bude na osmačtyřicet chovanců dohlížet devětatřicet zaměstnanců věznice. Jak uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Veronika Ludvíková, přestavba brněnské věznice přišla na třicet milionů korun a čtyři místa jsou určena i pro ženy. Na pokojích budou chovanci po jednom, maximálně po dvou. Mají tam postel, skříň, stůl, židli a toaletu.