Nejmladší Mistryně kávy

Prestižní titul Mistr kávy získaly v kategorii neprofesionálů dvě studentky z Ostravy.

Uvařit kávu umí skoro každý, ale uvařit dobrou kávu je už uměním. Chuť kávy není závislá jen na kvalitě a upražení kávových zrn, ale také na její přípravě.
Devatenáctiletá studentka Eva Zálešáková to umí. Nedávno totiž získala na veletrhu To Gastro v Praze prestižní titul Mistr kávy-junior České republiky.
„Kávu mám samozřejmě ráda. Já sama piju většinou espresso. Pochutnám si na něm, protože si ho udělám sama a přesně tak, jak má být,“ říká Zálešáková, devatenáctiletá studentka Střední školy společného stravování v Hrabůvce.

Studenti soutěžili poprvé

Na veletrhu Top Gastro, který se konal začátkem února v Praze a kde letos poprvé soutěžili o prestižní titul Mistr kávy i studenti, se Zálešákové umístila na prvním místě.
V soutěži baristů, jak se odborníkům na přípravu kávy říká, přesvědčila porotu, že umí tu nejlepší kávu nejen připravit, ale i patřičně naservírovat.

Dobrá káva je umění

„Soutěžící pracuje s kvalitním, profesionálním kávovarem, ale přesto vždycky záleží jenom na něm, jak kvalitní kávu připraví. Je to v člověku, ne ve stroji. Záleží na něm, jak dokáže odměřit tu správnou dávku kávy a určitou sílou ji utlačit,“ vysvětluje učitelka odborného výcviku Jana Dospivová.
Soutěžící pak musí během deseti minut musí připravit čtyři espressa a čtyři cappuccina a ty pak servírují čtyřčlenné degustační porotě.
„Odborná porota zhodnotí nejen samotnou chuť kávy, ale také její vzhled a další kritéria, například jestli barista správně pracuje s kávovarem, jak udržuje čistotu, co ví o pěstování nebo historii kávy a podobně,“ dodává Dospivová.

Záleží na baristovi

Profesionální baristé pracují s kávovary, jejichž cena dosahuje statisícových částek. Ale vždycky záleží hlavně na samotném baristovi, jaká bude kvalita podávané kávy.
Je přitom přesně stanovené, jak by mělo správné espresso vypadat. Například musí mít krémovou pěnu na povrchu, několik milimetrů vysokou. Pěna musí být hladká, bez velkých bublinek a po rozhrnutí lžičkou by se měla vracet nazpět. Chuť je velice individuální, záleží na odrůdě i na stupni pražení. Důležité chutě jsou sladkost, hořkost a kyselost. Velmi důležitá je vyrovnanost mezi těmito chutěmi.

Chybí profesionálové

Hana Štanglerová je vedoucí učitelka odborného výcviku na Střední škole společného stravování v Hrabůvce a na gastronomickém veletrhu zasedala v porotě, která hodnotila skutečné profesionály v oboru. Jaká je podle ní úroveň kávy, kterou běžně podávají v ostravských kavárnách a restauracích?
„Myslím si, že skuteční profesionálové dnes chybí. Když už víte, jak má správné kafe vypadat, tak ať potom přijdete kamkoli, už si ho nedáte. Lidé ho sice pijí, ale protože přivyknout tomu, co je. Ale samozřejmě najdou se i výjimky, že někde udělají dobrou kávu,“ dodává Štanglerová.
„Mně v ostravských kavárnách espresso většinou nechutná,“ přiznává osmnáctiletá Veronika Petríková ze Střední školy společného stravování v Hrabůvce, která se v soutěži umístila hned na druhém místě za Evou Zalešákovou.