Nejnebezpečnější druh Eboly se umí šířit vzduchem

Virová vlákna Eboly jsou obvykle tvarována do mnoha podob, včetně podoby „U“, „6“, svinuté podoby nebo i tzv. rozvětvené podoby. Pozorování a měření ukazují, že vlákna mohou mít v průměru 80 nm. Délka vlákna je však velice proměnlivá, byla zaznamenána vlákna dlouhá až 14 μm.

Virová vlákna Eboly jsou obvykle tvarována do mnoha podob, včetně podoby „U“, „6“, svinuté podoby nebo i tzv. rozvětvené podoby. Pozorování a měření ukazují, že vlákna mohou mít v průměru 80 nm. Délka vlákna je však velice proměnlivá, byla zaznamenána vlákna dlouhá až 14 μm. Zdroj: Profimedia

Vir Ebola Zaire se podle zjištění kanadských expertů dokáže přenášet vzduchem a to i mezi různými druhy zvířat. Badatelé zkoumali virus na prasatech a opicích.

Nitkovitý vir Ebola je původcem krvácivých horeček u lidí a primátů. Dosud se mělo za to, že mezi lidmi se virus přenáší pouze přímým stykem s infikovanými tělesnými tekutinami jako jsou krev nebo sliny.

Smrtelný virus zřejmě pochází od antilop nebo netopýrům příbuzných létajících savců, kaloňů. Celkem jsou známy čtyři druhy viru pojmenované jako Ebola Zaire, Ebola Sudan, Ebola Reston a vzácný druh Ebola Pobřeží slonoviny. Zatímco jediný známý případ nakažení posledně jmenovaného druhu pacient přežil, Ebola Reston se objevuje jen u prasat a opic. Úmrtnost u nakažených nejnebezpečnější variantou viru Ebola Zaire přitom dosahuje 90 procent. Nedávno bylo potvrzeno, že prasata si kromě varianty viru Ebola Reston mohou mezi sebou předávat přímým kontaktem i variaci viru Ebola Zaire.

Nejhorší varianta se umí šířit vzduchem

S ještě horší zprávou nyní přišli kanadští vědci. Ti zkoumali možnost nákazy prasat virem Ebola Zaire a zjistili, že se vir dokázal z infikovaných prasat přenést na opice. Prasata přitom nebyla s opicemi v přímém kontaktu. Jejich klece pouze sdílely stejnou místnost s prasaty. Protože všechny opice onemocněly, vědci předpokládají, že se vir Ebola Zaire dokáže přenést nejen přímým kontaktem, ale také vzduchem.

Mezi odbornou veřejností panují obavy se zanesení viru do civilizovaného světa turisty. Stejně tak se spekuluje o zneužití viru teroristy jako biologické zbraně. Pokusy na úpravě viru prováděly i jednotlivé státy. Například Rusko podle některých expertů zkoumalo v minulosti možnosti zkřížení eboly s virem neštovic či virem machupo.

Smrtelná ebola ale není jediným virem v hledáčku vědců experimentujících s možnostmi šíření nebezpečných virů. V roce 2011 uspěli, nezávisle na sobě, dva vědci s genetickou úpravou ptačí chřipky tak, aby se dokázala šířit vzduchem.