Nízká sebedůvěra a nervozita brání ženám uspět ve světě financí, tvrdí studie

Socha Nebojácné dívky na Wall Street před budovou newyorské burzy.

Socha Nebojácné dívky na Wall Street před budovou newyorské burzy. Zdroj: Reuters

Před newyorskou burzou na Wall Street přímo proti soše ikonického býka stojí už čtyři roky drobná skulptura přezdívaná Nebojácná dívka. Stala se symbolickou součástí snahy vnést do finančního světa silnější ženský prvek. Toto úsilí však naráží na nízké sebevědomí a nervozitu žen, jak popisuje odborný článek Nebojácné ženy: Finanční gramotnost a účast na akciových trzích. Záměrně vyšel v pondělí k Mezinárodnímu dni žen. 

Stať vědeckého týmu z Německa, Nizozemska a ze Spojených států potvrzuje, že muži jsou obecně finančně gramotnější. Poprvé však nastoluje tezi, že z celé třetiny je příčinou této situace nedostatek sebevědomí a nervozita žen.

„Je čas přeměnit nebojácnou dívenku v nebojácnou ženu, a to na všech frontách,“ řekla listu Financial Times Annamaria Lusardi, jedna z autorek článku a zakladatelka Centra pro finanční gramotnost na Washingtonské univerzitě.

Výzkumníci se více než 1500 mužů a žen zeptali na tři otázky týkající se úrokové míry, inflace a investiční diverzifikace. Zatímco 75 procent mužských respondentů odpovědělo na všechny správně, u žen to bylo jen 60 procent.

Jakmile však tazatelé přidali do dotazníku také odpověď „nevím“, rozdíl v úspěšnosti skokově vzrostl. Muži správně odpověděli v 58 procentech, ženy pouze ve 29. „Mnoho žen si myslí, že správné odpovědí neznají, ale když je donutíte, aby učinily rozhodnutí, bývají většinou úspěšné,“ hodnotí Lusardi. 

Vědci ve studii také upozorňují na nebezpečí genderově nevyvážené finanční gramotnosti. „Ženy na nižší finanční gramotnost doplácejí nejvíce v oblasti dlouhodobých finančních rozhodnutí, jako jsou investice a spoření. K tomu je navíc nutné přičíst, že mají podstatně delší věk dožití,“ uzavírají výzkumníci. 

Efekt teď podle Financial Times ještě umocnila pandemie, během níž se majetek žen smrskl mnohem citelněji než v případě mužů. Britská studie například upozorňuje, že u ženy je oproti muži daleko vyšší pravděpodobnost, že pracuje v sektoru, kterému hrozí lockdown nebo rovnou popouštění.