Nové pivo je Pašák. Svoje bude mít i ušatý rytíř

Nové pivo je Pašák. Svoje bude mít i ušatý rytíř

Na plzeňském pivním nebi se v červenci rozsvítila další hvězdička. O tom, jak silně bude zářit, rozhodne čas. Zatím se rozkoukává. Pivovar Pašák, který sídlí v Poděbradově ulici v centru Plzně, začal vařit svoje vlastní pivo. Po dobřanské Modré hvězdě, pivovaru Purkmistr v Černicích, Lotrovi z pivovaru Groll a Lochotovi je to pátý malý pivovar v městě Prazdroje.

„Pivo má hořkou, nachmelenou chuť. Celkově chutná řízně. Je pšeničné, proto je na první pohled trochu kalné,“ popisuje Jan Ilgner, sládek pivovaru. Pro milovníky malých pivovarů je tu k ochutnání zatím světlá dvanáctka. Brzo by ale měla mít celou řadu bratříčků. „Plánujeme polotmavou dvanáctku a celou řadu pivních speciálů,“ slibuje sládek. Pivo se vyrábí ze třech druhů sladů z karamelového, mnichovského a plzeňského sladu. V sudech zraje pět týdnů. Obsah alkoholu má pět procent a za jeden půllitr se tu platí třicet korun. Což je podobná cena, kterou chtějí za dvanáctku i jiné malé pivovary v Plzni.

V Dobřanech stojí o dvě koruny méně, stejnou cenu má i černický Purkmistr. Lochota dvanáctku nevaří, jedenáctka je za 28 korun, v pivovaru Groll po vás bude chtít číšník za jedenáctku 33 korun. Důvod, proč vznikl v Plzni další pivovar, je jednoduchý.

„S kolegou rádi ochutnáváme pivo z malých pivovarů, proto jsme si postavili vlastní pivovárek,“ vysvětluje jeden z majitelů Jan Krákora. Jan Ilgner chce do konce roku začít vařit nové pivo i ve Šťáhlavech na jižním Plzeňsku. Na základě pověsti o ušatém rytíři z Radyně se bude jmenovat Radouš. S novinkou přišel i sládek pivovaru v Dobřanech Petr Petružálek. Pro pivní fajnšmekry tu teď vaří svrchně kvašený, jedenáctistupňový malinový speciál. Zajímavou lahůdku chystají i v Purkmistru. V září uspořádá festival malých pivovarů. „Speciálně na festival uvaříme medové pivo,“ prozradil manažer pivovaru Petr Míč.