Obří lezecká stěna v Písku

V prázdné hale Jitexu vznikne horolezecká stěna. Autor projektu plánuje i další využití místa.

Jedna z nejvyšších lezeckých stěn v Česku a jediná hala pro snowboard a lyže s umělým povrchem ve Střední Evropě.
Tyto novinky lidé brzy najdou v nevyužitých prostorách Jitexu v Písku. Autorem projektů je písecký rodák, choreograf Ladislav Beran. Stavba lezecké stěny začne už na konci ledna, v provozu by měla být nejpozději v říjnu. Naproti tomu multiadrenalinová hala s názvem Snowflex Jitex je teprve ve fázi studie projektu. Beran zatím hledá sponzory. Vysokokapacitní sklad Jitexu má patnáct metrů. „Když jsem viděl tu výšku, napadlo mě několik verzí pro využití. Sehnal jsem kontakt na lidi, kteří se
v Písku věnují lezení. Ti vytvořili projekt a zažádali o dotaci do Bruselu. Vyšlo to. S parametry, které hala má, by to měla být jedna z největších hal v České republice, jak výškou, tak i počtem lezeckých drah,“ líčí Beran.
Jeho nápad má ohlas už teď. „Určitě bych tam chodil. Lezení by mě bavilo,“ říká pětadvacetiletý David Šíma z Písku. Tvůrci projektu nezapomínají ani na děti. V plánu je i dětské lezecké centrum. Časem by mělo u haly vyrůst také venkovní lanové centrum.
Sklad je dlouhý sedmdesát metrů. V jedné polovině bude lezecké centrum, druhá zatím není využitá. „Dáváme dohromady studii projektu na multiadrenalinovou halu. V zimě skejťáci nemají kde jezdit. Tady by byla krytá hala s velkou dráhou,“ popisuje Beran. V dalším skladu si představuje atrakci, která nemá ve střední Evropě obdoby. Snow flex. Halu s umělým povrchem pro lyžaře, snowboardisty a tubing, což je ježdění na velkých pneumatikách.
O svém projektu snil od doby, kdy jezdil na představení s taneční skupinou Uno do Švýcarska. Tam vystupovali v bývalých továrních halách. Po osmi letech se choreografovi Ladislavu Beranovi sen plní až v Písku. V nevyužitých prostorách píseckého Jitexu totiž chystá centrum pro sportovní
i kulturní vyžití. Pro svůj projekt v továrně dlouho nemohl najít místo.„Objel jsem snad všechny průmyslové areály v Praze. Kultura a děti ale není zajímavý byznys,“ říká Beran. Později začal spolupracovat s Klárou Humpálovou, která vede písecké taneční centrum Z.I.P. „Neměli zázemí. Trénovali různě ve školních tělocvičnách. Oslovili jsme písecký Jitex a lidé ve vedení tohoto podniku byli první, kteří nás pochopili a nabídli nám v jejich areálu prostor,“ vzpomíná Ladislav Beran.
S postupem času vznikl v hale Jitexu sál bojových umění SK Mystic Písek, Zipspinn, nově i fitness centrum Darka. „Dohromady se skejťáky a bajkery, kteří využívají venkovní plochu, se tu v sezoně vystřídá měsíčně zhruba šest set lidí,“ popisuje Beran.
Místo by měla časem vylepšit lezecká stěna a multiadrenalinová hala. Cílem projektu je, aby haly začaly využívat kromě neziskových organizací i komerční provozy. Z jejich zisku by šla část do společné kasy. Kapitál by se pak rozděloval mezi neziskové organizace, které jsou nyní závislé na grantech města nebo sponzorech. Navíc by mohla multiadrenalinová hala přilákat do Písku návštěvníky z celé České republiky.