Opavané platí za teplo nejvíce v kraji

Teplo v Opavě je nejdražší v kraji. Loni lidé dopláceli tisíce, letos možná zaplatí o něco méně.

Když přišel dvaatřicetileté Martině Nakládalové letos účet za teplo, nevěřila svým očím. Ačkoliv nepatří k teplomilům, kteří si byt přetápějí, doplácela deset tisíc korun.
„Na zálohách zaplatíme za rok zhruba šestadvacet tisíc korun a ještě jsme museli doplácet. Šestatřicet tisíc dá známý za topení v rodinném domku,“ zlobí se Nakládalová, která bydlí v pětasedmdesátimetrovém cihlovém bytě nedaleko centra. S obavami čeká, jak dopadne vyúčtování letos.
Předběžná cena tepla pro letošní rok v Opavě činí 630 korun za gigajoul. Je to nejvíce v kraji. Cena se drží i nad celorepublikovým průměrem. „Pro teplo vyráběné z plynu se průměr v Česku pohybuje okolo 560 korun za gigajoul,“ uvedl Jiří Šafařík z Energetického regulačního úřadu.
Podle předsedy představenstva Opathermu Miroslava Uvíry, který teplo dodává, je důvodem palivo. „Jako jedna z výjimek v kraji vyrábíme teplo z plynu, ostatní používají uhlí. Roli hraje i to, že nemáme velkou kotelnu, ale spoustu malých zdrojů,“ vysvětluje Uvíra. Podle odhadů by konečná cena tepla mohla být nižší.
Teplo společnost Opatherm dodává do drtivé většiny opavských domácností. Za posledních deset let se jeho cena téměř zdvojnásobila. V roce 2001 přišel podle Energetického regulačního úřadu gigajoul tepla Opavany na 355 korun.
„Palivo tvoří šedesát až sedmdesát procent ceny tepla, takže hraje velkou roli aktuální cena plynu. Protože v Opavě nemáme jednu velkou kotelnu, ale spoustu malých zdrojů, nefigurujeme u plynáren jako jeden velký odběratel. Na řadě zdrojů máme ceny plynu stejné jako maloodběratelé,“ popisuje Uvíra a dodává, že pravidla, podle kterých se cena počítá, jsou přesně stanovená.
Podle prozatímních odhadů by lidé za rok 2010 mohli platit o něco méně než 630 korun za gigajoul. „Dva roky lidé dopláceli, teď budeme pravděpodobně vracet. Pokud bude zima podobně studená jako loni, mohla by cena klesnout i o dvacet korun,“ doplňuje Uvíra.
Podle bývalého předsedy finančního výboru opavského zastupitelstva Vojtěcha Turka udělalo město chybu, když v roce 2001 prodalo kotelny Opathermu a teď nemá na ceny tepla vliv.
„Kotelny vlastní mannheimská společnost MVV, která je stoprocentním vlastníkem Opathermu a známým hráčem na trhu s energiemi. Vysokými cenami chce dostat zpátky 140 milionů korun, které za kotelny zaplatila,“ říká Turek.
Město některé kotelny stále vlastní a Opathermu je pronajímá. Ani v těchto případech vliv na ceny tepla nemá. „I kdybychom vlastnili všechny kotelny, cena by byla stejná,“ reaguje mluvčí radnice Jan Šindler.
Právě lidé z domů, které vytápí kotelny patřící městu, mají šanci na levnější teplo. Mohou zkusit tyto kotelny od města koupit a uzavřít smlouvu s jiným dodavatelem tepla nebo specializovanou firmou.