Osobnosti roku - Stanislav Burachovič

Svému rodnému městu a regionu zasvětil historik Stanislav Burachovič život. Nezná jen krajinu, ale i její duši.

V Karlových Varech se narodil a žije tu celý život. Čtyřiatřicet let pracuje v karlovarském muzeu jako historik. Není divu, že je bezkonkurenčním znalcem zdejšího kraje. Kořeny jeho rodu tu sahají nejméně tři staletí nazpět.
K povolání historika nesměřoval po úplně přímé cestě. „Učil jsem se nejprve číšníkem v hotelu Otava, nyní Kolonáda. Byl jsem tam velmi nešťastný. Na číšníka jsem šel proto, že mi ve třinácti umřela maminka, táta na všechno zůstal sám a dřel. Já si myslel, že mu takhle finančně pomůžu. Po prvním roce jsem ale pochopil, že jsem spíš studijní typ,“ vzpomíná.
Zběhl na hotelovou školu v Mariánských Lázních, tam odmaturoval a posléze vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor knihovnictví a informační vědy.
„Z pilnosti jsem také docházel celých pět let na spoustu přednášek z historie a filozofi e,“ vysvětluje pozdější zaměření. Své bádání vtělil do bezmála šedesáti knih, více než čtrnácti set článků a studií, řady výstav, stálých expozic v pobočkách muzea, bezpočtu přednášek, včetně zahraničních. Každoročně už devatenáct let organizuje Historický seminář Karla Nejdla, který spoluzakládal. V roce 1998 převzal Cenu města.

Posmutnělý patriot

Burachovič je jediným, kdo naprosto do hloubky zmapoval zdejší region. A to nejen ve smyslu kde a odkdy stojí která památka či pamětihodnost.
„Před lety mi začalo být málo jenom popisování zjevné tváře krajiny. Jsem takový šťouravý v tom hledat ještě skryté souvislosti, skrytou tvář a duši krajiny. Krajina má paměť. To, co se tu odehrálo, je do krajiny a její duše nějakým způsobem vepsáno,“ vypráví. Jako turista navštívil i řadu jiných míst, nejen v republice. I když to hlavně. Splnil si také sen z mládí a prošel se po sanfranciském Golden Gate Bridge.
Jako badatel si ale před třiceti lety stanovil hranice ve zdejším kraji. „Nepouštím se do větších větných celků,“ říká spolu s Járou Cimrmanem. „Že bych se ponořil do historie Mikulova na Moravě, to ne. Zato tady se pouštím do hloubky. Jsem takový regionální pábitel,“ glosuje s úsměvem.
Oblíbených míst tu má hodně, ale nejraději má Přebuz a okolí. „To jsou moje kořeny. Narodila se tam moje máma a předkové, které jsem našel v matrikách až tři sta let zpátky. A fascinuje mě fenomén rašelinišť. Jsou tu od doby ledové, to je úžasné. A je tam klid, nikdo tam nechodí.“ V Burachovičově pracovně téměř vždy hraje hudba, především blues, které miluje. Sleduje ho dodnes, zná všechny nové bluesové tváře. Není ale úzce zaměřený, poslouchá bigbít a rock jako takový, sbírku desek má úctyhodnou.
Obrovská je také jeho knihovna OE „Můj Bůh na českém literárním nebi je Hrabal“. Podstatnou část tvoří regionální knihovna, staré německé vlastivědné knihy sbírá od jedenácti let, kdy je kupoval v antikvariátech. Číst v nich není pro historika žádný problém, němčinu ovládá perfektně.
Je mu blízký buddhismus. „Nepraktikuji, ale buddhistické principy jsou mi blízké a uznávám je.“ Nikdy nechtěl žít jinde, rodné město je mu nadevše. „Jsem patriot, ale musím říct, že v posledních letech se mi toto město nesmírně odcizuje. Hrne se to úplně jinam.“ Tento pocit Burachovičovi vyvažuje, kromě jiného, pětiměsíční vnuk (má dvě dcery) a také skutečnost, že se oproti minulému režimu velice zvětšil prostor na vydávání vlastivědné literatury. „Na knihu se musí samozřejmě sehnat peníze, ale prostor pro vydávání historické a vlastivědné literatury je velký, což je velice potěšitelné.“ Se psaním historik určitě jen tak nepřestane. „Rád bych se pokusil napsat kombinaci memoárů OE zážitků a názorů a propojit to nějak s dějinami Varů. Jakub Deml jednou napsal OE Celý život píši jednu jedinou knihu a ta se jmenuje Tasov (Deml se tam narodil a žil OE pozn. aut.). Tak já píšu jedinou knihu a ta se jmenuje Karlovy Vary. Při všech problémech, které tu jsou. Tohle zubožené město ale nemůže za to, že mu přiškrtili genia loci. Ten uprchl někam do lesů.“

* Stanislav Burachovič:**

* 1950 v Karlových Varech
* 1976 - dostudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a nastoupil do karlovarského muzea
* 1990 - spoluzaložil Historický seminář Karla Nejdla * 1998 - Cena Města Karlovy Vary
dílo - knihy, články, odborné studie, výstavy, stálé expozice, přednášky, spolupráce na několika dokumentárních filmech