Památky zvou do světa zbrojnošů i do doby Pernštejnů

Hrady a zámky v Pardubickém kraji lákají návštěvníky na nové expozice i další překvapení.

Stát se na chvíli vzduchoplavcem, nechat se pasovat na rytíře či absolvovat noční prohlídku starobylého šlechtického sídla se strašidly v patách. I taková lákadla čekají na návštěvníky hradů a zámků v Pardubickém kraji v letošním roce.

K největším novinkám patří zpřístupnění domu zbrojnošů na hradě Svojanov, který v minulém roce obsadili restaurátoři. „Je to nejhodnotnější část hradu. Dochovala se v autentickém stavu z patnáctého až sedmnáctého století,“ upozornil kastelán hradu Svojanov Miloš Dempír.

V domě zbrojnošů si návštěvníci mohou prohlédnout výstavu klasicistních dveří z Poličska a unikátní interaktivní expozici života hradní posádky na konci patnáctého století. Navíc mají příležitost vstoupit i do prostoru pozdně gotických krovů.

„Stávající expozici v hradním paláci jsme obohatili o spoustu doplňků, dobových textilií a předmětů denní potřeby bývalých obyvatel hradu. Nově jsme dali dohromady pánskou ložnici a expozici o historii hradu. Už od dubna zahajujeme celotýdenní provoz kromě pondělí a od května včetně pondělků,“ dodal kastelán hradu Svojanov.

Tamní první letošní velkou akcí budou Velikonoce na hradě 7. a 8. dubna. Do kulturního kalendáře Svojanova pak nově přibylo Hradní májové veselo v květnu s červencovými Královskými slavnostmi a výstavou Pozdně gotické památky Svojanovska.

Akcí se na Svojanově uskuteční víc, každou nově zpestří gastronomické speciality.

Průvod na horu

Letošek bude výjimečný pro Kunětickou horu u Pardubic. Už proto, že tamní hrad se zapojil do oslav Pernštejnského roku a navíc se stane pilotním objektem třetího ročníku zářijové Hradozámecké noci. Večerní prohlídky speciálně nasvíceného paláce doplní program korunovaný mimořádným vystoupením slovenské šansoniérky Szidi Tobias.

Sezonu na Kunětické hoře zahájí v pátek 30. března Rozsvěcení hradu spojené s lampiónovým průvodem, večerními prohlídkami paláce a několika překvapení na nádvoří i uvnitř hradu. Sraz účastníků je o půl osmé večer na parkovišti pod hradem.

Největší novinka bude pro návštěvníky připravená ve druhém patře hradního paláce. „Slávu pernštejnského rybníkářství na Pardubicku tu připomene mapa o rozměrech více než osmkrát šest a půl metru, podle dostupných informací jedna z největších svého druhu na světě. Zachycuje stav rybničního systému ze sedmnáctého století,“ vysvětlil referent majetkové správy státního hradu na Kunětické hoře Miroslav Pecha.

Návštěvníci si mapu prohlédnou trochu nezvykle, na chvíli se přitom promění ve vzduchoplavce. Z balónového koše nad mapou získají dokonalý přehled o místech, na nichž se vodní díla rozkládala a mohou porovnat proměny krajiny uplynulých čtyř století.

„První okruh obohatí také výstava, která přibližuje osudy a místa působení nejvýznamnějších představitelů rodu Pernštejnů. V sousedství největšího draka na českých hradech přímo před palácem bude zinscenovaná erbovní pověst s prapředkem Pernštejnů uhlířem Vaňhou u jeho dřevěného srubu, který bude pro děti přístupný, a zubrem přicházejícím na lesní mýtinu,“ prozradil Pecha.

Historické postavy pak ožijí 8. a 9. června v průvodu pernštejnské rodiny z Pardubic na Kunětickou horu.

Litice a Třebová

Hrad Litice otevře své brány poslední březnový den. Zájemci mají navíc jedinečnou možnost prohlédnout si zdarma v místě i unikátní technické dílo, vodní elektrárnu Litice. Slaví totiž osmdesáté výročí od svého spuštění.

V sobotu 31. března zahájí sezonu také zámek v Moravské Třebové, na jehož nádvoří vyroste dobové tržiště. Příchozí mohou navštívit pohádková představení, kartářku, astroložku, zastřílet si z luku a kuše nebo si zahrát královský pétanque. Lákat budou souboje na kládě, svůj um předvede umělecký kovář a kat pro změnu ukázky útrpného práva.

Litovat nebude ani ten, kdo se rozhodne navštívit zámek. Vstoupit může do středověké mučírny, alchymistické laboratoře mistra Bonaciny, astrologa, alchymisty a dvorního lékaře pána třebovského zámku Vladislava Velena ze Žerotína. Další expozice představují poklady Moravské Třebové, jak se žilo na venkově nebo historii dobývání nerostných surovin na Hřebečsku.

„Od 19. dubna do 20. května bude na zámku v Moravské Třebové k vidění replika největší ručně psané knihy na světě Codex gigas, známé také jako Ďáblova bible. Svými rozměry a váhou vzbuzovala údiv už ve středověku a byla považována za jeden z divů světa. Výstavu doplní některé originály církevních knih ze sbírek moravskotřebovského muzea,“ upozornil vedoucí zámku Jindřich Kos.

Zámek v Moravské Třebové patří k nejvýznamnějším renesančním památkám ve střední Evropě.

Slatiňany v novém

Letos nezklame ani zámek ve Slatiňanech, který se nedočkavcům otevřel už minulý víkend. Přes zimu se tam upravovaly interiéry nové zámecké expozice.

„Poprvé se návštěvníkům představí předělaná pracovna kněžny Vilemíny a také pro české zámky netradiční veranda. Podařilo se nám tam navrátit původní kolekci vídeňských vedut (obraz výseku krajiny s bočním pohledem na město – pozn. red.) z přelomu osmnáctého a devatenáctého století, včetně dvou nádherných benátských zrcadel,“ uvedl správce slatiňanského zámku Jaroslav Bušta.

Původní inventář odvezený po druhé světové válce se daří pro zámek znovu získávat díky usilovnému pátrání. Interiéry tak dostávají podobu známou z historických fotografií a inventářů.

„Pokud bude dostatek peněz a času, chtěli bychom ještě letos otevřít poprvé v historii takzvané mezipatro, kde již pracujeme na nové části hipologické (nauka o koních – pozn. red.) expozice,“ sdělil Bušta.

V sobotu 5. května také odstartuje ve Slatiňanech projekt Otevřete třináctou komnatu! Se speciálním cestovním pasem a hrací kartou se turisté dostanou v deseti historických sídlech do blízkosti tajemných postav z minulosti, které je budou komnatami provázet. Po vyluštění tajenky hrací karty dostanou na každém hradu či zámku jeden klíč. Třináctá komnata vybrané památky se zájemcům otevře po získání alespoň sedmi z deseti klíčů.

„Za náš zámek bude prohlídky vést postava Laty Brandisové, jediné ženské vítězky Velké pardubické,“ dodal Bušta.

V Litomyšli straší

Tajemnými postavami se bude hemžit také zámek v Litomyšli, kde se 28. a 29. dubna chystají noční hrané prohlídky.

„V noční atmosféře nasvíceného zámku se v komnatách rozehraje pověst Kterak bílá paní poměry na litomyšlském zámku napravila,“ prozradila kastelánka státního zámku v Litomyšli Jana Sehnalová.

Na loňskou úspěšnou prohlídkovou trasu Hračky s příběhem naváže velká prohlídková trasa historických domečků a pokojíčků pro panenky a ukázka tří trojrozměrných modelů zámku v proměnách času. Expozici doplní krátký kreslený film o historii Litomyšle.

„Dále jsme pro rodiče s dětmi připravili nově upravenou prohlídkovou trasu Komu straší ve věži po 162 schodech za zámeckými pověstmi, strašidly a dobrodružstvím. Naše nová zámecká strašidla vzešla ze stejné dílny jako známý medvídek Kuky. Pouze ti nejodvážnější návštěvníci budou při prohlídce pasováni na rytíře kamenné věže,“ uvedla Sehnalová.

V atmosféře filmu Ať žijí duchové se pak ponese Hradozámecká noc první zářijovou sobotu. Návštěvníci litomyšlského zámku ji prožijí s rytířem Brtníkem z Brtníku, Leontýnkou a trpaslíky, se kterými budou zdolávat nástrahy zakleté kamenné věže a po setmění zhlédnou film Ať žijí duchové promítnutý na velké plátno na druhém nádvoří zámku.

VÝBĚR Z AKCÍ PAMÁTEK

hrad Kunětická hora

30. 3. Rozsvěcení hradu s večerními prohlídkami
25. 5. – 1. 7. víkendová letní scéna pardubického divadla
8. a 9. 6. Průvod Pernštejnů
8. 7. Sokolnictví na Kunětické hoře
15. 7. Festival dobových řemesel
27. a 28. 7. hudební festival České hrady

hrad Litice

4.–8. 6. Tkalcovské a košíkářské řemeslo
5.–8. 7. Litické šermování

zámek Litomyšl

28. a 29. 4. Noční prohlídky s bílou paní
Od 1. 8. výstava Olivetská hora vydává své poklady

zámek Moravská Třebová

31. 3. zahájení sezony s jarmarkem
30. 4. první noční prohlídka
26. a 27. 5. hudební festival Moravské arkády
21. 7. hudební festival Moravskotřebovský bramborák

zámek Slatiňany

21. a 22. 4. Hradem, zámkem s kastelánem nevšedně
5. 5. zahájení kostýmovaných prohlídek Otevřte 13. komnatu

hrad Svojanov

7. a 8. 4. Velikonoce na hradě
5. a 6. 5. Hradní jarmark
19. a 20. 5. středověké Hradní májové veselo
7. a 8. 7. Královské slavnosti
4. a 5. 8. Divadelní pouť
18. a 19. 8. Třicetiletá válka na Svojanově

Soubor lidových staveb Vysočina

31. 3. – 22. 4. Velikonoce na Betlémě
7. 4. – 31. 10. ve statku z Mokré Lhoty V pondělí je polívčička…
7. – 9. 4. Velikonoce na Veselém Kopci