Pandemie připravila Kellnerovu školu o studenty. Vrátili se do dětských domovů

Téměř všichni studenti z kolejní školy Open Gate míří na univerzity. Měli však jednu studentku, která se rozhodla odejít po maturitě na zlatnickou školu a věnovat se řemeslu.

Téměř všichni studenti z kolejní školy Open Gate míří na univerzity. Měli však jednu studentku, která se rozhodla odejít po maturitě na zlatnickou školu a věnovat se řemeslu. Zdroj: Open Gate

Unikátní video Petra Kellnera
Nejvíce příspěvků nadace The Kellner Family Foundation šlo i loni na stipendia studentů Kellnerovy školy Open Gate.
Mezi studenty na Open Gate jsou i stipendisté, kteří jsou podporováni nadací manželů Kellnerových.
Dominika Adamová, vedoucí poradenského centra na škole Open Gate.
Petra Dobešová, jednatelka školy Open Gate.
7
Fotogalerie

Jedna z nejprestižnějších škol v Česku ztratila během pandemie několik stipendijních studentů, kteří byli podporováni rodinnou nadací manželů Kellnerových. „Protipandemická opatření nám neumožnila nechat děti na koleji, takže jsme je museli poslat zpět do dětských domovů či nekomfortních zázemí, což nás i děti velmi zasáhlo,“ říká vedoucí poradenského centra v Open Gate Dominika Adamová.

Kolejní škola Open Gate v Babicích u Prahy je jediná svého druhu v Česku. Během pandemie se musela popasovat s velmi obtížnou situací, kdy byla donucena poslat studenty z koleje zpět do dětských domovů nebo rodin se špatnou sociálně-ekonomickou situací. Celkem čtyři takoví studenti distanční výuku nezvládli a své studium na Open Gate ukončili.

„Od počátku pandemie jsme usilovali o výjimku na ministerstvu zdravotnictví, ale i na ministerstvu školství či krajích, abychom mohli za striktních protipandemických opatření nechat děti u nás na koleji. Bohužel se nám podařilo vrátit některé studenty zpět na koleje až těsně před koncem distanční výuky,“ řekla jednatelka Open Gate Petra Dobešová.

Přechod na distanční výuku byl výzvou pro všechny studenty, obzvláště pak pro ty se zvláštními potřebami. „Vytipovali jsme si ty studenty, kteří potřebují intenzivnější péči nebo mají specifické potřeby učení a přidělili jsme každému z nich asistentku. Ta s nimi několikrát týdně telefonovala a pomáhala jim s učivem,“ řekla Adamová, která je přesvědčena, že právě díky této péči dokázali mnoho studentů udržet při studiu.

Škola má zároveň své poradenské centrum, v němž je celkem 11 pracovníků. Kladou velký důraz především na duševní zdraví dětí. Styl duševní péče na jejich škole přirovnávají k americkým školám v Ohiu, kde po boku školního psychologa působí i školní poradce. Ten chodí pravidelně do tříd, děti mu plně důvěřují a chodí se za ním radit.

„I u nás máme už od roku 2017 vedle školního psychologa také školního poradce a psychoterapeuty. Ale chvilku nám trvalo, než si děti zvykly za námi chodit, protože v českých školách není péče o duševní zdraví běžná věc,“ objasňuje Adamová. 

Z prestižní kolejní školy Open Gate studenti míří převážně na zahraniční univerzity. „Pamatujeme si jednu absolventku, která kdysi šla na zlatnickou školu. Ta byla zároveň jedinou naší studentkou, která zvolila řemeslnický směr,“ říká Adamová. Vzhledem k pandemické době se mnoho studentů rozhodlo odložit své cesty na americké univerzity a chystají se například na univerzity v Rakousku i v Česku. 

Open Gate dosáhla v tomto roce velmi dobrých výsledků v mezinárodních maturitách navzdory náročnému pandemickému roku. „Z výsledků máme opravdu velkou radost, protože se podařilo pěti našim studentům dosáhnout plného počtu bodů, což se celosvětově podaří jen zlomku všech studentů,“ vysvětluje Dobešová a dodává, že čtyři z těchto pěti nejúspěšnějších studentů patří mezi stipendisty, kteří jsou podporováni nadací manželů Kellnerových. Celosvětově letos zvládlo mezinárodní maturitu 177 tisíc studentů.

Třetina všech studentů na gymnáziu v Open Gate zůstává na tamní koleji. V takovém případě roční studium vyjde na 470 tisíc korun. Pokud studenti na gymnázium dojíždějí, zaplatí 256 tisíc korun.

Video placeholde
Unikátní video Petra Kellnera • PPF.cz