Pardubickým občanům slíbili mercedes, dostanou škodovku

Rekonstrukce plaveckého areálu v Pardubicích vstupuje do druhé poloviny. Stále však přetrvávají pochybnosti o jeho ceně a nabídnutém komfortu. Zdá se totiž, že za dohodnutou cenu dostanou pardubičtí milovníci vodních sportů pouze bazén v základním vybavení bez některých nutných doplňků.

Pardubice dlouhá léta odkládaly nutnou celkovou rekonstrukci rozsáhlého plaveckého areálu s 50metrovým závodním bazénem a „jely“ na výjimku od hygieniků. Ti však již řekli dost a překvapení úředníci začali narychlo jednat o rozsáhlých opravách. Kvůli nepodařenému výběrovému řízení přišli o evropské dotace a více než půl miliardy korun musí zaplatit z městské pokladny. Práce trvají od loňského léta a měly by skončit v příštím roce na jaře. Mezitím však jako houby po dešti vyrůstají otazníky, zda za tuto cenu lidé opravdu dostanou slíbené vybavení.

#####Osekaný rozpočet opět bobtná

Největší tahanice se pochopitelně rozvířily kolem nákladů celého díla. Původní horní limit 490 milionů korun zastupitelé východočeského města schválili v červnu loňského roku. Ze soutěže však vzešla cena 558 milionů korun bez daně z přidané hodnoty (669 milionů korun s DPH). Projekt byl proto následně „ořezán“, aby se vešel do vytyčených mezí, zastupitelé ale s novou „úspornou“ podobou plaveckého areálu již znovu nebyli seznámeni. Projekt byl navíc redukován spíše účelově než prakticky.

Postupně tak vyplouvalo z různých zdrojů na povrch, že v základní ceně není například instalace podhledů, nejsou v ní dořešeny interiéry a chybí kamerový a zabezpečovací systém, který by městu ušetřil náklady na ostrahu objektu i na zajištění bezpečnosti návštěvníků bazénů. Někteří zastupitelé byli přitom natolik rozčarováni, že označovali základní variantu za holobyt nelogicky vybavený přepychovými doplňky jako nejdražšími vodovodními bateriemi či italskými obklady. Jednání pracovní skupiny, která projekt redukovala, považují za podvod. „Až nyní zjišťujeme, že když jsme loni v zastupitelstvu schvalovali osekanou variantu rekonstrukce, předložili nám vizualizaci varianty o 70 milionů dražší. Jednoduše řečeno, uvedli nás v omyl,“ zlobí se současný náměstek primátorky Jindřich Tauber.

#####Radní prý nevěděli o podobě úsporné varianty

Mezitím došlo na magistrátu po volbách ke střídání stráží, zčásti i kvůli nespokojenosti obyvatel s osudem plaveckého areálu. Novému vedení tak nezbylo, než rozpočet nedávno zvýšit o deset milionů korun. Náklady na dovybavení areálu sice činí podle současných údajů 17 milionů korun, podle primátorky Štěpánky Fraňkové ale město věří, že se mu podaří najít další úspory během stavby. Ty dosavadní však bohužel padly právě na řešení tohoto „kostlivce“ ve skříni. Termín dokončení stavby by přitom ale přesto neměl padnout, hotovo má stále být příští rok na jaře.

#####Bazény i wellness centrum

Rekonstruovaný objekt má návštěvníkům, jejichž počet se každoročně pohybuje kolem 300 tisíc, nabídnout moderní sportoviště s originálně řešenými interiéry. Dispozice objektu projde oproti současnému stavu zásadními změnami, celý objekt bude upraven bezbariérově. Padesátimetrový bazén zůstane zachován, na rozdíl od svého předchůdce ale dostane nerezovou vanu. Startovní bloky 50metrového bazénu budou oproti plánu odpovídat pravidlům plavecké asociace. Namísto zrušeného závodního skokanského bazénu, jehož likvidace byla též předmětem bouřlivých vášní a diskusí, vznikne dostavba s novými bazény. Přibude rovněž bazén vodních atrakcí, jako jsou trojskluzavka, široký tobogan nebo divoká řeka, a dětské brouzdaliště či vířivky. Do bazénů bude možno přes úpravnu čerpat vodu z nedaleké řeky Chrudimky, která může údajně až z 80 procent nahradit dosud používanou pitnou vodu.

#####Výrazně se zlepší sociální zázemí

Součástí nového areálu bude také moderní dvoupodlažní wellness centrum zahrnující v přízemí centrální vířivku, klasickou saunu, tureckou a bylinnou lázeň, sněhovou a parní komoru a obdobné zázemí. V patře vznikne tepidarium, odpočinkové a masážní prostory. Tyto základní prostory budou doplněny dalšími částmi, jako fitness centrem nebo prostorem pro plavání kojenců. Oproti současnosti se zásadně změní sociální zázemí pro návštěvníky, kde jsou navrženy nové centrální šatny se sprchovišti a oddělené šatny se zázemím pro školní mládež. Nabídka občerstvení bude sahat od restaurace u rekreačních bazénů po bufet ve vstupní hale.

V centrech pro wellness, fitness a v prostoru pro kojence se počítá s denními bary. Pohyb návštěvníků má být regulován pomocí elektronického vstupního systému. Součástí projektu je i kompletní interiérové řešení vnitřních prostor včetně audiovizuálních a informačních prvků. Barevně i materiálově jednodušší a tedy levnější interiéry tak získají na originalitě a atraktivitě. Navíc je možno barevné efekty a tím vzhled interiéru měnit, třeba podle ročního období. Součástí rekonstrukce bude i nové větší parkoviště v prostoru stávajícího s kapacitou 160 míst. Nově bude spojeno venkovní koupaliště se sluneční pláží s vnitřním bazénem, propojeny budou také všechny vnitřní části areálu. Návštěvnost nového zařízení by měla vzrůst až na půl milionu lidí ročně.

#####Rekonstrukce po půl století

Zrod plaveckého areálu na pardubických Olšinkách byl přitom poznamenán problémy již od samého počátku. I když začal vznikat už před 50 lety, stavbu bazénu dělníci zahájili až v roce 1979 a první návštěvníci si v něm zaplavali teprve v roce 1990. Předtím v něm byly například sklady. Stavaři v něm nyní objevují řadu nepříjemných překvapení, se kterými projekt nepočítal. „Například je to částečně zborcená ležatá kanalizace. Ani podkladové betony nejsou ve stavu, v jakém podle projektanta měly být,“ vysvětluje vedoucí odboru investic a majetku Jiří Čáň.

Zjištěné závady ale zatím stavbu prý neprodražily. Do výběrového řízení na rekonstrukci plaveckého areálu se nakonec přihlásily tři subjekty. Nejnižší cenu údajně nabídlo Sdružení Plavecký areál Pardubice firem VCES, Chládek a Tintěra Pardubice, a Metrostav, který v tendru zvítězil. Realizaci ale zpozdily protesty dalších účastníků tendru. I když byly nakonec neúspěšné, zbrzdily celý proces a způsobily, že město nedosáhlo na evropské dotace, s nimiž původně počítalo. Nejnutnější opravy, aby areál sloužil bez uvedených zbytných velkolepých plánů, by však přišly podstatně levněji. A to by v současné nelehké ekonomické situaci jistě městská kasa uvítala. Město tak namísto dalších potřebných investic bude řadu let splácet úvěr.