Pervitinový pád Bystroně

Plzeňský fotbalista David Bystroň měl po zápase Ligy mistrů v Borisově pozitivní test na doping.

„Ty jako fakt myslíš, že Maradona bral kokain?“ „No jasně, vždyť taky od tý doby, co to zakázali, se žádnej novej Pelé nebo Maradona nenarodil.“ Tak nějak zněl dialog Jirky Luňáka a Jardy Kužela v populárním seriálu Okresní přebor. A dalo se mu i zasmát.

Čemu se ovšem lze smát jen těžko, je současná dopingová aféra okolo plzeňského fotbalisty Davida Bystroně. Ten měl pozitivní dopingový test po listopadovém utkání Ligy mistrů v Borisově. A jak se později ukázalo, šlo pravděpodobně o pervitin. V jeho těle totiž dopingoví komisaři našli metamfetamin, což ukazuje právě na tuto drogu.

A to bylo velké překvapení. „Mezi sportovci je opravdu výjimečné, že se u někoho najde pervitin. Stává se to tak jednou za dva roky,“ říká předseda českého antidopingového výboru Jan Chlumský.

Podle původních informací, které se začaly objevovat hned po zveřejnění pozitivního dopingového testu, šlo o „diskotékovou drogu“ extázi. Ta má podobné účinky jako pervitin, jen je slabší a není tak nebezpečná. Stejně jako pervitin zvyšuje fyzickou výkonnost a snižuje únavu.

Pokud by mu ale měla droga pomoci při zápase, musel by ji užít nejpozději čtyři hodiny před výkopem. Což je vzhledem k obvyklému programu mužstva před takto důležitým duelem dost nepravděpodobné. Množství látky, které komisaři ve vzorcích našli, odpovídá tomu, že ji Bystroň požil přibližně čtyři dny před zápasem v Borisově.

Jak přesně se ale pervitin do Bystroňova těla dostal, možná neví ani on sám. Fotbalista mlčí, a tak se zatím objevují jen spekulace. „Nemůžu ho soudit, do svědomí mu nevidím. Ale kdybych byl přesvědčený o tom, že jsem nevinný, křičel bych to do celého světa. Jenže Bystroň mlčí,“ řekl serveru iDnes.cz legendární záložník a někdejší mistr Evropy Antonín Panenka.

Dvouletý distanc

Příliš sdílný není ani Bystroňův klub, pro který je potvrzení dopingu hráče základní sestavy velkou kaňkou na jinak velmi vydařeném podzimu. Plzni se podařilo probojovat do Ligy mistrů a následně ze třetího místa v základní skupině hned za velikány Barcelonou a AC Milán postoupit do jarních bojů v Evropské lize.

Příští týden přivítají Západočeši v boji o postup mezi šestnáct nejlepších německé Schalke. „Stále čekáme na oficiální zprávu UEFA. O pervitinu víme jen z tisku,“ uvedl mluvčí klubu Pavel Pillár.

Ať už je za pozitivním nálezem cokoli, je téměř jisté, že Bystroně nemine trest v podobě zákazu činnosti. A vzhledem k tomu, že jde o pervitin, může čekat minimálně dvouletý distanc. „Méně určitě ne. Pokud by měl dostat jen podmínku, musel by prokázat, že se látka do těla dostala bez jeho vědomí,“ podotýká šéf antidopingového výboru Chlumský.

To bude velký zásah do slibně rozjeté kariéry. Plzeň by s ním pravděpodobně rozvázala smlouvu. „Je mi to vůči němu líto, ale nejsme sociální ústav. Pokud dopoval, porušil tím smlouvu,“ uvedl plzeňský generální manažer Adolf Šádek. A dva roky bez fotbalu zanechají na výkonnosti nesmazatelné stopy, i kdyby hráč poctivě individuálně trénoval.

Verdikt má padnout během února na zasedání disciplinární komise UEFA ve švýcarském Nyonu. Plzni žádný postih nehrozí. Přesto klub na kauze hodně prodělá. Za hříšníka musel sehnat náhradu, Bystroň navíc v případě trestu bude prakticky neprodejný, protože nebude smět hrát. Jeho hodnota na přestupovém trhu se pohybovala okolo dvaceti milionů korun.

DOPING PO ČESKU

Tomáš Enge (motorismus)

• Automobilový závodník se jako první Čech dostal do formule 1, ale v roce 2002 mu po závodě na Hungaroringu našli v těle THC. Kouření marihuany přišlo Engeho draho. Kromě toho, že se zastavila jeho kariéra v nejprestižnějším seriálu, přišel i o titul ve formuli 3000. Enge stále závodí, ale v méně prestižních seriálech.

Petr Korda (tenis)

• V roce 1998 vyhrál Australian Open a je tak posledním českým tenistou, který dokázal triumfovat v grandslamové dvouhře. V době, kdy byl na vrcholu a s Chilanem Riosem se pral o post světové jedničky, přišla stopka. Po zápase s Timem Henmanem na Wimbledonu měl pozitivní test na anabolický steroid nandrolon. Dostal roční distanc a v jednatřiceti letech ukončil kariéru.

Jan Hruška (cyklistika)

• Nadějný český cyklista dostal půlroční distanc kvůli dopingovému nálezu při etapovém závodě kolem Španělska v roce 2000. O jakou látku šlo, nebylo nikdy zveřejněno.

Bohdan Ulihrach (tenis)

• V roce 2002 mu komisaři naměřili zvýšenou hladinu nandrolonu a vítěz tří turnajů ATP dostal dvouletý trest. Proti němu se ale odvolal a uspěl, protože látku mu podali oficiální lékaři tenisové asociace.

Luboš Rob (hokej)

• Velezkušený hokejista se s českými kluzišti rozloučil dopingovou aférou. V roce 2007 měl v moči efedrin, který se do těla dostal pravděpodobně z léků na nachlazení. Hráč Komety Brno v osmatřiceti letech ukončil kariéru.