Petra Špicová sbírá dokonalost z gumy

Třináctiletá Petra Špicová z Karviné má doma přes osmdesát panenek Barbie. Sběratelstvím žije celá rodina. Některé postavičky krásek objednávají až z Ameriky.

Barbie na záclonách, na hrníčku, na polštáři nebo nebo na nástěnných hodinách. Pokoj Petry Špicové je předměty, které jsou spojené s dokonalou kráskou Barbie nabitý. Sbírá je od tří let, kdy jí první kousky koupili rodiče na hraní. Z hraček se po pár letech stalo něco víc. Sběratelská vášeň, která pohltila celou rodinu.

Od obyčejných modelek po výroční panenku

Na policích u Špicových posedávají panenky za dvě stovky i dva tisíce korun. „Nejlevnější jsou modelky, které seženete běžně v hračkářstvích. Nejdražší Barbie, kterou mám, je postavička americké topmodelky Kimory Lee Simmons. Objednávali jsme ji přes internet z Ameriky,“ vykládá Petra Špicová. Jednou ve svém pokoji uspořádala pro rodinu a známé vlastní výstavu. Návštevníci viděli v pokoji i Barbie podobiznu Michaela Jacksona, zpěvačky Cher, postav z filmu High school musical nebo panenky Barbie nejrůznějších národností. Polka s dlouhými blond copy v kroji, bledá Irka se zrzavými vlasy, Ruska v honosné róbě, temperamentní Španělka. Také exotická Thajka nebo model jihoafrické panenky Barbie, která má tmavou pleť a krátké vlasy přesně tak, jak je mají rodilé Jihoafričanky.
„Barbie jsou rozdělené do několika kolekcí. První, růžová je nejlevnější. Takových panenek může firma vyrobit kolik chce. Modelu ze stříbrné kolekce může být na světě jen padesát tisíc kusů, zlaté pětadvacet tisíc, platinových Barbie pouhá tisícovka,“ vypráví zaníceně Špicová. Platinovou Barbie ještě nemá. „Po poslední kategorii už s našimi pokukujeme,“ říká Špicová. Petřini rodiče Barbie sbírání také propadli. „Barbie se u nás podřizuje vše. Tchán jim postavil patrovou postel, pódium, babička zase háčkuje šaty. Někdy koupíme i věc, která sice není přímo dělaná jako doplněk pro Barbie, ale velikostně k ní pasuje. Třeba malý nákupní vozík. Amerika by se od nás mohla učit,“ směje se fotograf Štefan Špic. Kdyby Petřiny Barbie byly živé, měly by se velmi dobře. Mají několik domků, koupelny, letadlo, auta, bazén i svého psa. I na něm se promítla promyšlenost, s jakou postavičky vymysleli. Pokud dá někdo psovi do tlamy model granule, vyjde pod ocasem zase ven. Propracovaná je i koupelna, kde si Barbie může i nabarvit hlavu. Jak jinak, než narůžovo. „Tady je barva na vlasy. V umyvadélku je díra, kterou odtéká voda do plastové nádoby pod ním, a vedle měch do kterého se napustí voda. Když se zmáčkne, voda teče z malinké plastové sprchy,“ popisuje koupelnu o velikosti několika centimetrů Petra Špicová.

U Špicových se podle Barbie také vaří

U Špiců bydlí princezny, hvězdy z filmů, modelky nebo i kuchařka s knihou receptů. „V ní jsou jednoduché návody na přípravu několika jídel. Celá rodina si nejvíc oblíbila Barbie sušenky. Jsou skvělé. Další oblíbenou pochoutkou, kterou jsem rodičům podle kuchařky připravila bylo marinované kuřecí maso na špejli,“ vypráví Špicová. K tomu nejlepšímu, co u Petry Špicové člověk najde, patří panenka vydaná k padesátému výročí vzniku Barbie. Dosud zůstala v krabici, stejně jako panenka, která je místo z gumy z porcelánu. Nejnovějším přírůstkem do sbírky je i model úplně první Barbie, která existovala. „Když se podíváte pořádně, můžete pozorovat, jak moc se její obličejík liší od těch dnešních. Jsou prostě hezčí a hezčí a hlavně propracovanější. Šípková Růženka třeba po přivonění k plastové růži zavře oči a usne,“ popisuje dále Špicová. To, že je Barbie pravá od Mattela pozná člověk lehce. Značku má vyrytou na těle, v krabici certifikát o pravosti. „Na krabici od Cher bylo napsané, že se panenka nehodí pro děti do určitého věku, protože je výstředně oblečená a mohlo by je to pohoršit. Na jiných krabicích je zase přímo napsané, že se nejedná o hračku,“ zdůrazňuje mladá sběratelka.
Ještě před pár lety se Petře vrstevníci smáli, že si stále hraje s panenkami. Dnes mohou na její sbírce oči nechat. A Petra se sbíráním rozhodně neskončila. „Mým přáním je dostat se k Barbie z platinové kolekce, ty stojí několik tisíc,“ zamýšlí se školačka Špicová.