Platit přes SMS? Ano, ale z nouze

Od dubna mohou řidiči v Táboře platit parkovné i pomocí krátkých textových zpráv z mobilu. Počet lidí, kteří službu využívají, každý měsíc roste. Všem ale novinka nevyhovuje.

O táborském parkování a jeho cenách se vedou ostré debaty. Dubnovou novinku, placení parkovného mobilem, si místní vesměs pochvalují. Neodradí je ani to, že za SMS parkovné zaplatí o něco málo navíc. Přesto je podle některých služba zbytečná. Zatím ji využívají jen čtyři procenta řidičů. I to je ale úspěch.
Tábor byl jedním z prvních měst, která placené parkování pomocí SMS zavedla. Už od začátku se ale čekalo, že služba bude prodělečná.
Provozovatelem, který má na starost celý parkovací systém ve městě, a tedy i platby mobilem, jsou Technické služby města Tábora. Podle Zdeňka Nováka, jednatele technických služeb, se obavy, že bude společnost doplácet velké peníze, nenaplní. Řidičů, kteří se rozhodli využít moderních technologií, přibývají každý měsíc více než dvě stovky.
Licenci služby vlastní pražská firma Inetbon. Na deset a více let za ni technické služby zaplatily téměř sto dvacet tisíc. Každý měsíc firmě odvádí dalších šest tisíc korun. První tři měsíce byl ale provoz jako zkušební zadarmo. Platilo se až v červenci. „Čekali jsme, že budeme soustavně v mínusu, ale budeme se pohybovat někde kolem nuly,“ vysvětluje Novák. Okolo sedmi tisíc se dohromady každý měsíc odvádí také telefonním operátorům.
„Placení přes SMS je dobrý nápad, sám jsem ho sice ještě nepoužil, vždycky mám drobné. Ale nebráním se tomu. Mám restauraci a často sem chodí lidé a chtějí rozměnit na parkování. Říkáme jim i o možnosti platit přes mobil a noví návštěvníci žasnou, že v Táboře něco takového je,“ říká Petr Hořejší z Tábora. Jeho názor ale nesdílí zdaleka všichni.
Těch, kteří o placení mobilními zprávami vědí, ale nevyužívají jich, je stále většina. Službu totiž používají jen čtyři procenta parkujících. Přes mobil zaplatí lidé o deset korun víc než v automatu. Za to mají vždy parkování na pětasedmdesát minut, a ne jen na hodinu. Další SMS pak mohou poslat, když si chtějí parkování prodloužit. Ne všichni ale teleparking vítají. „Nechci složitě studovat návody, použil bych placení přes telefon, jen kdyby už byla nouze, u automatu vím, co dělám,“ namítá Jiří Hromádka, který Táborem projíždí. S teleparkingem už se setkal, ale jde podle něj jen o mrhání peněz.
Návody na parkomatech odkazují na webové stránky, kde se řidiči mohou seznámit s celým systémem. Na webu se ale pomoci nedočkají. Doména totiž není funkční, podle jednatele technických služeb Zdeňka Nováka se rozběhne zhruba do měsíce.
Zaplacené parkování kontroluje policie i technické služby podle poznávací značky díky speciálnímu přístroji. Podle Nováka ale těch, kteří nezaplatí, není víc než dvacet procent. Hrozí jim přitom pokuta až dva tisíce korun.