Polárník opakuje slavnou antarktickou cestu s dobovým vybavením

Tým polárníka Jarvise opakuje Shackletonovu antarktickou cestu

Tým polárníka Jarvise opakuje Shackletonovu antarktickou cestu Zdroj: Profimedia.cz

Polárník Tim Jarvis dorazil v neděli po dvanáctidenní plavbě s pěti kolegy na ostrov Jižní Georgie v jižním Atlantiku. Mají za sebou první etapu cesty, kterou musel po ztroskotání své lodi Endurance podniknout britský badatel Ernest Shackleton před téměř 100 lety.

Jarvisova skupina vyplula ze Sloního ostrova v lednu a urazila 1480 kilometrů. Podobně jako Shackletonovi lidé měla s sebou jenom věci nezbytné k přežití a navigační vybavení. Výprava vyrazila také v dobovém oděvu chráněném před vodou pouze voskem. „Nebylo možné udržet se v suchu, ochrana s pomocí vosku nebyla dostatečná. V podpalubí bylo stále vlhko a my jsme byli neustále vystaveni živlům. Jednou se přes palubu převalila velká vlna, voda natekla do podpalubí a všechno promáčela,“ přiznal Jarvis.

Další část cesty povede pěšky do hornatého vnitrozemí ostrova a pak do velrybářské osady Stromness, odkud Shackleton přivolal v roce 1916 pomoc. Kromě šestačtyřicetiletého Jarvise půjde horolezec Barry Gray a kameraman Ed Wardl v původním oděvu ze sobí kůže, v němž byli všichni už na lodi. Zbylá trojice pak půjde za nimi s moderním vybavením.

Shackleton vyplul s 27 muži roku 1914 na lodi Endurance směrem na jih s cílem přejít Antarktidu pěšky mezi Weddellovým a Rossovým mořem. Dobrodružná cesta nakonec trvala dva roky a byla neúspěšná. Avšak Shackletonova snaha zachránit posádku se stala legendou.

Náročnější než výstup na Everest

Endurance v roce 1915 uvízla v ledu a posádka ji musela opustit. Shackleton se dostal na Sloní ostrov na Jižních Shetlandech. Odtud se vypravil na malém plavidle James Caird na Jižní Georgii a o několik měsíců později se pak vrátil pro zbytek mužů.

První etapu cesty Jarvisova skupina podnikla na lodi Alexandra Shackleton, která je replikou plavidla James Caird. Kapitán Nick Bubb nejvíce trpěl nedostatkem místa. „Spali jsme vedle sebe naskládaní jako špagety v krabici,“ prohlásil. Další člen posádky Seb Coulthard přiznal, že v podpalubí „bylo tak málo místa, že spával složený jako harmonika s dřevěným sudem pod hlavou jako polštářem“.

Australský kormidelník Paul Larsen se musel podobně jako minulá posádka řídit výhradně hvězdami. Wardle, který má za sebou dvojí výstup na Mount Everest, řekl, že „tato plavba byla to nejtěžší, co kdy podnikl“. Jarvis, který má za sebou pobyty v Antarktidě, tuto cestu zorganizoval k blížícímu se 100. výročí Shackletonovy výpravy.