Popruhy a lanka. Inženýři z Harvardu vyrobili nový, lehký exoskeleton

lehký exoskeleton

lehký exoskeleton Zdroj: msc

Když se řekne exoskeleton, většina lidí si představí ocelovou konstrukci, která člověku pomáhá zvýšit nosnost nebo sílu. V laboratořích Harvardovy univerzity se ovšem delší dobu zabývají vývojem takzvaného lehkého exoskeletonu, který zvyšuje výdrž. Svůj nejnovější výtvor, který připomíná komplexnější horolezecký sedák, nedávno představili veřejnosti s tím, že by mohl pomoci při pohybu nejen vojáků či hasičů, ale také třeba milovníků horských túr či starším lidem s pohybovými problémy.

Exoskeleton není schopen plně nahradit pohybové dovednosti uživatele, nicméně, jak tvrdí jeho tvůrci, dokáže nositele podpořit nahrazením až dvaceti procent jeho přirozené síly. „Popravdě, když jej využíváte, ani si nevšimnete, že vám pomáhá. Teprve až když pomocný systém vypnete, zjistíte, že vám ztěžknou nohy, což naznačuje, že jste si na něj už přivykli,“ tvrdí vedoucí univerzitních laboratoři Conor Walsh.

Prototyp exoskeletonu je přelomový díky sestavě několika popruhů, které kopírují svaly lidské nohy, u pasu pak má uživatel zavěšeny baterie a hydrauliku, která tahá za ocelová lanka, jež jsou propletena celou konstrukcí. Senzory zapletené do struktury výše zmíněných popruhů se pak starají o správnou koordinaci s tím, jak nositel při chůzi napíná svaly, u kotníků a kyčlí pak dostane největší dodatečnou podporu.

Zařízení vydrží na jedno nabití zhruba čtyři hodiny a váží přibližně šest kilogramů. I přes to, že v laboratořích provedli již více než 200 testů, stále pracují na „vyladění“ funkčnosti a možností užití. V zásadě podle nich ale platí jedno – jejich exoskeleton nemusí nutně jen zvyšovat výkon nebo rychlost běhu svého uživatele, ale také jeho výdrž. Dotyčný může jednoduše ušetřit více sil při dlouhodobější námaze.

Výzkumný tým nyní spolupracuje se společností New Balance, s níž hodlá vyvinout hi-tech sportovní oblečení.