Poruba, nic pro samotu milující introverty

Obrem mezi koupališti. Tím je bezesporu porubský areál.

Musely to být opravdu zvláštní časy. Budovatelé vybudovali novou Porubu a nyní ji ještě chybělo pořádné koupaliště. Tak hned postavili i největší přírodní koupaliště ve střední Evropě. Začali v roce 1958, hotovo bylo v červenci 1962. Zejména porubští zde nadšeně odpracovali 212 tisíc brigádnických hodin. „Dodnes mi sem pamětníci chodí vzpomínat,“ říká vedoucí koupaliště Pavel Dobeš. „Oceňují, jak se to tady změnilo. Časy, kdy tu byla jedna s maringotka s pivem a před ní stometrové fronty, jsou pryč,“ konstatuje Dobeš.
Velký areál koupaliště se v posledních letech stal požehnáním pro okolo bydlící lidi s podnikatelským duchem. I když kolem koupaliště jsou dvě parkoviště pro dohromady sedm stovek aut, parkoviště si na svých zahradách zřídili i místní domkaři. Zatímco na městském parkovišti činí cena za celodenní stání osmdesát korun, místní soukromníci chtějí na den jen padesát korun. A na jejich zahradách tak často není k hnutí. Levnější je vypravit se ke koupaliště na kole. Úschova na celý den přijde na pětadvacet korun.
Dospělí na celý den zaplatí za vstup osmdesát korun, děti do šesti let nic a ty od šesti let šedesát korun. Podobně jako v jiných zařízeních, i tady fungují nejrůznější systémy rodinných slev.
K čemu slouží špunt
Kus historie dýchne na návštěvníka v převlékárně a úschovně věcí. Ta je ještě původní. V kabince je kulatá díra, kterou zakrývá dřevěný špunt. „Obsluhu přivoláte vyražením špuntu na druhou stranu,“ informuje nápis na kusu papíru. V době všech těch protivných čipových náramků a karet na koupalištích, je porubský systém se špuntem sám o sobě osvěžením. Po vyražení špuntu skutečně obsluha otevře kabinku a věci vám odebere. Špunt je z druhé strany zavěšen na řetízku, aby byl hned zase použitelný. Za úschovu věcí i celou rošádu ze špuntem platí návštěvník pouhou dvacku.
V parných dnech minulého týdne byla na koupališti i přes jeho úctyhodnou rozlohu deka na dece i tělo na tělo. Nic pro milovníky samoty. Dlouhé fronty stály na tobogány, na kterých se jezdí zdarma. Obsypány byly i ostrůvky v koupališti, stejně jako dětské brouzdaliště s okolními atrakcemi a především obrovským betonovým šnekem, průlezkou, která je místním veteránem. Při jeho spatření musí mnohému čtyřicátníkovi z Ostravy až zvlhnout oko dojetím při vzpomínce na léta dětství. Občerstvení ve velkém
Ani v den, kdy je koupaliště plné, nemusí mít návštěvníci obavy z žízně a hladu. Stánků je tu dost. Okolo dvaceti. Své tradiční nudlové chody zde nabízejí i Vietnamci. Klasické kuřecí nudle stojí 60 korun. Náročnější klientela může zamířit do stylového baru s koktejly a připadat si tak přinejmenším jako někde v Chorvatsku. Najíst se lze i makrel /80 korun/, stejně jako langošů /35 korun/. Cena desetistupňového piva se většinou ustálila na 25 korunách. Toalety jsou udržované, celkově je znát, že o areál je denně pečováno.
I přesto návštěvníků ubývá. Sedmdesátá léta, kdy za den přišlo na koupaliště i sedmnáct tisíc lidí, jsou pryč. Lidé mají mnohem více možností jak a kde prožít volný čas. Koupaliště proto nyní zahájilo reklamní kampaň v nedalekém Polsku. Prý je to znát. Alespoň polských návštěvníků v Porubě letos přibylo.