Pozor na nákupy z Číny, místo disku mohou být jen šrouby

nákup po internetu, ilustrační foto

nákup po internetu, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

falešný externí disk
falešný externí disk
falešný externí disk
falešný externí disk
4
Fotogalerie
Také u nás se rozšiřuje počet nakupujících v čínských e-shopech, třeba takové příslušenství k mobilům nebo počítačům můžete pořídit za zlomek ceny. S horší kvalitou se počítá, ale použitelnosti zpravidla nebrání. Při nákupech za pár dolarů nad případným zmetkem snadno mávnete rukou, ovšem pozor u dražších věcí. Jak upozornil hráčský web Kotaku.com (via čínský CNbeta.com), nákup rádoby značkového externího disku se nemusí vyplatit.

Disk zakoupený za 35 dolarů (cca 700 Kč) v největším čínském e-shopu Taobao se tvářil jako výrobek Samsungu a měl mít kapacitu 160 GB. Byl by to skvělý kup, běžná cena je u nás minimálně dvojnásobná. Jenomže disk se ukázal jako zmršená kopie.

Je sice smutné, že se něco takového může prodávat, ale pohled na práci plagiátorů budí úsměv. Vynalézavci dovnitř umístili nejlevnější obnažený flashdisk, který vytáhli na mini-USB konektor boxu a nezapomněli přitom ani na indikační diodu. Aby hmotnost krabičky odpovídala běžnému pevnému disku, umístili dovnitř dva šrouby a dvě matky. Vše zalít lepidlem a je hotovo. Na první pohled běžný pevný disk, ale uvnitř… (foto: CNbeta)

Takový disk se na první pohled bude jevit jako funkční, jen ta kapacita bude poněkud pokulhávat. Běžného uživatele zřejmě nejdřív napadne disk zformátovat, možná zkusí i různé souborové systémy a stráví čas pátráním po chybě v softwarové rovině, než se podívá dovnitř. Pak už zbude jen vztek z promarněného času a peněz, protože o reklamaci se asi ani nemá smysl pokoušet.