Před 120 lety se v Praze otevřelo Lippertovo lahůdkářství

chlebíčky, ilustrační foto

chlebíčky, ilustrační foto Zdroj: zenyprozeny.cz

Lahůdkářství, které před 120 lety, 29. března 1892, otevřel v Praze žatecký rodák Josef Lippert, patřilo až do druhé světové války k nejvyhlášenějším podnikům svého druhu v zemi. K sudetskému Němci Lippertovi, který zavedený podnik Na Příkopech koupil od obchodníka Ferdinanda Wandase, našla rychle cestu společenská smetánka.

K dostání tu totiž byly delikatesy, které se jinde v Praze nesehnaly - například paštika s pravými lanýži, humrové chlebíčky, nářez z koroptví nebo perličky s jehněčí nádivkou.

Není divu, že se podnik už na přelomu století stal dodavatelem císařského dvora - a přestože Příkopy byly za Rakouska-Uherska německé korzo (na rozdíl od české Národní třídy), nacházeli si do lahůdkářství v pasáži Černá růže cestu i Češi. Tedy alespoň ti zámožní, protože u Lipperta vždy odpovídala nejvyšší kvalitě i cena. Za první republiky se podnik stal filiálkou rakouské společnosti Julius Meinl, v jejíž správní radě Lippert na oplátku zasedl.

Zlatá éra firmy, jejíž zakladatel zemřel v roce 1937 a která se časem přestěhovala do pasáže u dnešního divadla Broadway, skončila v roce 1945. Za protektorátu ale ještě dodávala těm nejmocnějším. U Lipperta si v září 1941 koupil chlebíčky i později popravený premiér Alois Eliáš - aby na ně nasypal jed a otrávil tak aktivistické české novináře. Po válce museli Lippertovi potomci jako Němci opustit zemi a jejich majetek popadl státu. V někdejší rodinné vile na Ořechovce v letech 2004 a 2005 krátce žil prezident Václav Klaus.