Při spaní na letišti se vyhněte Manile a Paříži, nejlepší je Singapur

Pokud cestujete letadlem a jste nuceni přespat na letišti, neměli byste zůstat ve filipínské Manile. Jeho první terminál je totiž na trávení noci podle uživatelů online průvodce The guide to sleeping in airports nejhorší na světě. Druhé je pařížské Beauvais, třetí skončilo letiště Keflavík a Islandu. Nejlépe se naopak vyspíte v Singapuru.

30 let starý Terminál 1 manilského letiště je ve velmi špatném stavu, v květnu se tu dokonce propadla část stropu a zranila dva kolemjdoucí. Problémem jsou také krádeže. „Mnohokrát jsem viděl pracovníky letiště, jak hledají šperky a telefony v batozích, u kterých nikdo nebyl,“ napsal na serveru jeden z hlasujících. Na dlouhodobé stížnosti ohledně hygieny už zareagovalo i vedení letiště, které slíbilo, že začne uklízet na toaletách v terminálu a zavede sem tekoucí vodu.

Po filipínském letišti už ale následují jen evropské vzdušné přístavy a na desáté příčce letiště v Los Angeles. Dlouhodobě se předních příčkách žebříčku drží letiště Beauvais na předměstí Paříže. „Nástupní zóna do letadla zde vypadá spíš jako stan na zahradní párty Elyssejského paláce,“ napsal uživatel Nicolas. Největší problém pro spáče zde ale představuje fakt, že letiště na noc zavírá a lidé čekající na svůj let jsou nemilosrdně vyhnáni do okolních polí.

Letiště v Manile se rozpadá a chybí zde i tekoucí voda

Nepřátelská je vůči spáčům také ostraha letiště Keflavík v hlavním městě Islandu Rejkjavíku. „Pokud má ostraha dobrou náladu, můžete zůstat vevnitř, ale musíte sedět a mít otevřené oči,“ uvádějí autoři přehledu. Obyvatelé ostrova, jehož vulkán loni uzavřel většinu evropského vzdušného prostoru a naučil mnoho cestovatelů spát na letišti, by přitom měli mít více pochopení, dodávají. V řebříčku dále následují například Kyjev, Frankfurtské letiště Hahn, londýnský Luton nebo pařížské letiště Charlese de Gaulla.

Podle některých recenzentů to na letišti v Beauvais připomíná stan

Mezi tři nejlepší letiště co do komfortu pro nocujícího cestujícího uživatelé vybrali mezinárodní letiště v Singapuru, Hongkongu a soulský Incheon. Nejblíže od našich hranic se dá dobře vyspat v Mnichově, který je mezi nejlepšími šestý. Pražské letiště Ruzyně nefiguruje ani mezi nejlepšími, ani nejhoršími. Zkušenosti cestujících jsou smíšené, někteří oceňují vstřícnost uklízečů, jiní si stěžují na chlad a hrubou ostrahu.

„Často obchodně cestuji a byl jsem na spoustě letišť v Evropě. Tohle letiště má zdaleka nejdrzejší personál, se kterým jsem se dosud setkal. Na informacích mě poslali špatným směrem a jsem si jistý, že recepční ani nevěděla, co chci,“ napsal o pražském letišti jeden z recenzentů. Jiný ale naopak chválil klid v nočním terminálu, kde spal jako jediný a nikdo jej nerušil.

Na letišti v Keflavíku by se sice spát dalo, ale nesmí se to