Přibývá farmářů, kteří chtějí prodávat mléko

Kvůli rekordně nízkým výkupním cenám přibývá v Libereckém kraji farmářů, kteří uvažují o investici do vlastního prodejního automatu na mléko nebo zvažují vlastní mlékárnu.

Zejména pro ty malé by to mohla být v současné době cesta, jak vylepšit své hospodaření. Řekl to předseda regionální agrární rady Robert Erlebach. Sám v současné době jedná s dodavateli o automatu na mléko, prodej chce zahájit co nejdříve.

Zpracovatelé platí zemědělcům v současné době za litr mléka kolem šesti korun, reálné náklady jsou přitom o třetinu vyšší. Situaci farmářů navíc zhoršují i rekordně nízké výkupní ceny dalších zemědělských produktů - obilí, řepky nebo masa. „Zhruba před deseti lety jsem uvažoval o investici do vlastní mlékárny, jsem ale farmář, ne mlékař, a tak bych si musel někoho najmout,“ poznamenal Erlebach. Pak se podle něj ceny stabilizovaly a nebyl důvod jít do tak náročné investice. Letos šly ale ceny za mléko tak radikálně dolů, že když se objevila možnost vlastního prodeje mléka, neváhal. „Je to riskantní, ale věřím, že v Liberci zákazníky najdu,“ řekl.

Vlastní automat není levný, ve srovnání s mlékárnou přijde ale levněji. „Automat včetně uzamykatelného přístřešku a dalšího příslušenství přijde zhruba na půl milionu korun,“ řekl Erlebach. Věří, že při prodejní ceně 13 korun za litr mléka se mu investice brzy vrátí. Prodávat chce kolem 350 až 400 litrů mléka denně, což je asi třetina produkce. Vlastní prodej je omezen předpisy, podle veterinární správy je možné prodat přímo jen část mléka, zbytek musí farmář zpracovat nebo dodat mlékárně. O možnost přímého prodeje se už zajímali i farmáři hlavně ze Semilska, kde je chovů nejvíce, a z Českolipska. V Libereckém kraji působilo v minulosti šest velkých mlékáren, dnes zůstala jediná v Příšovicích na Liberecku. Denně zpracovává kolem 65 tisíc litrů mléka především na tvrdé sýry, z nichž nejznámější je Eidam. Do Příšovic ale dodává jen část chovatelů, další prodávají mléko do německé mlékárny Müller. Několik farmářů se vydalo cestou vlastního zpracování mléka a dnes jsou rádi, že investici riskovali. „I my krizi cítíme, museli jsme zlevnit a hůř se prodává, ale ve srovnání s jinými farmáři jsme na tom podstatně lépe,“ řekl majitel farmy Dolenec ve Zlaté Olešnici Jiří Vrkoslav, který vyrábí jogurty, tvaroh a sýry.

Podobně se dnes vyjádřil i majitel firmy Tompeli z Huntířova nad Jizerou Tomáš Pelikán. I on se rozhodl zpracovávat mléko od svých 50 krav sám. „Před čtyřmi lety jsme do mlékárny investovali asi dva miliony korun, už ji budeme mít splacenou,“ řekl Pelikán. Denně zpracovává 500 litrů mléka a dalších 200 litrů dodává do mlékárny v Příšovicích. „Mohli bychom zpracovat na sýry a pasterované mléko celou naši produkci, musíme na to mít ale odbyt a ten zatím nemáme,“ vysvětlila jeho manželka Věra. I ona je přesvědčena o tom, že vlastní mlékárna byla dobrým rozhodnutím, protože farma není tolik závislá na výkyvech výkupních cen.