Problém karvinských hospod? Míra a řídká pěna

Jaké čepují hospodští v Karviné pivo? Sedmička se to vydala otestovat do sedmi nejnavštěvovanějších hospod. Nejčastějším prohřeškem byla špatná míra.

Umějí karvinští hospodští natočit dobré pivo? Sedmička vybrala sedm nejnavštěvovanějších hospod a vyzbrojena radami vrchního sládka Richarda Kornase se to vydala zjistit. Všímala si pěny, chuti, míry, teploty, sycení, čistoty sklenice a kvality obsluhy. Ze sedmi hospod načepovali pivo přesně po rysku jen ve dvou. Krémovou pěnu nenašel testovací tým nikde.

Ochutnává už léta

Vrchni sládek pivovaru Richard Kornas (na snímku) hodnotí pivo už léta. Dokáže v něm najít i pachutě, které jsou sotva znatelné. Při profesionálních ochutnávkách je ticho, klid, piva se lije jen trocha. Sládci si brousí smysly na vzorcích pachutí, které jim výrobci posílají. Třeba vůně octa nebo ovocná a zemitá vůně. „Chutě a vůně se naučí poznávat každý. Chce to jen trénink. Pivo by nemělo chutnat po octu nebo zatuchle. Pěna má být zase pěkně krémová. Pokud není, dělá nejspíš výčepní chybu při mytí sklenic. Používáním jarové vody pěna rychle klesá a je řídká. Ideální teplota piva je kolem sedmi stupňů Celsia,“ vysvětluje, jak má správně pivo chutnat a vypadat sládek Kornas. „Proškolený“ tým Sedmičky vyrazil do hospod ochutnávat a srovnávat dvanáctistupňová piva. Nejlépe v testu dopadla pivnice Severka v místní části Hranice, přestože pivní pěna spadla docela rychle a byla řidší. Pivo chutnalo správně, bylo výborně vychlazené a nebylo přesycené. Číšník přišel ke stolu okamžitě, pivo donesl v čistých sklenicích. Chybou byla ale míra. Pivo sahalo několik milimetrů pod rysku. Severka získala z možných pětatřiceti bodů dvaatřicet. Na druhém místě skončila čínská restaurace Rong Vang – Zlatý drak ve Fryštátě. Pěna dopadla stejně jako v Severce. Spadla rychle. Míra byla ale přesně na rysce půllitru. Obsluha přišla ke stolu do dvou minut. Pivo bylo o něco teplejší, ale chuť bez chyby. I sklo bylo úplně čisté. Pivo v čínské restauraci mělo ale o něco více bublin. Celkem dostala restaurace třicet bodů.

Krémová pěna chybí

Bronzová příčka v testu piva náleží baru Bílý medvěd v Ráji. Nejlépe dopadla obsluha a sycení piva. Pivo bylo ale lehce kyselejší, pěna spadla rychle a byla o něco řidší. Ani tady nenalili správnou míru. Bílý medvěd v testu získal devětadvacet bodů. O čtvrté místo se dělí pivnice U Havířa z Ráje s hranickou pizzerií Permon. Obě hospody měly úplně čisté sklenice a o něco více sycené pivo. V obou nalili testovacímu týmu pivo pár milimetrů pod míru. U Havířa měli nejlepší pěnu ze všech testovaných hospod. Byla krémovější a klesala pozvolna. „V pizzerii Permon je pivo o něco kyselejší,“ říká znalec karvinských výčepů a velký pivař Petr Jankovič. U Havířa i Permon si vysloužily shodně osmadvacet bodů.
Předposlední skončila hospůdka U Marty z Mizerova. Na obsluhu tým čekal několik minut a pěna padala rychleji. Jako jedna ze dvou hospod testu se ale Marta může pochlubit naprosto přesnou mírou piva. „Pivo tu mají teplejší než jinde,“ uvádí Jankovič. Ani při testu nebyla sklenice orosená, Sedmadvacet bodů pro hospůdku U Marty. Nejhůře dopadl v testu piva Baron z Fryštátu. Pivo bylo hodně pod míru, pěna klesala rychle. Pivo mělo hořčí chuť a bylo jednoznačně nejteplejší. Pochlubit se Baron ale může zcela čistým půllitrem, za který získal plný počet bodů. Celkem jich získal třiadvacet.
Největším problémem karvinských číšníků se podle testu Sedmičky stala správná míra a hustota pěny. „Hospodští i číšníci někdy říkají, že pivo takzvaně dojde, ale není to pravda. Ve skutečnosti po rysku nikdy nedojde. Zajímavé je, že málokterý pivař se u obsluhy připomene a nechá si pivo dočepovat,“ říká Kornas.