Projekt Leonardo: Vědci pátrají po DNA legendárního vynálezce

autoportrét Leonarda da Vinci

autoportrét Leonarda da Vinci Zdroj: profimedia

Vědci z několika světových univerzit spojili síly a hodlají nalézt a přečíst genetický kód nejslavnějšího renesančního vynálezce Leonarda da Vinci.

Genetikové, genealogové, archeologové, historici umění, Bill Gates i samotná britská královna Alžběta II. budou muset najít společnou řeč, pokud se má naplnit cíl Projektu Leonardo. Je jím přečtení kompletního Leonardova genetického kódu včetně rodinných příslušníků a potomků. Výzkumníci by rádi identifikovali geny, které mohly vést k výjimečnosti italského génia. Doufají také, že získají vhled do vynálezcova životního stylu, informace o jeho fyzickém vzhledu či predispozicích k chorobám.

Vědci hodlají prozkoumat předměty a umělecká díla, o kterých je známo, že s nimi slavný vynálezce přišel do styku, a odebrat z nich vzorky DNA. Sběr ani analýza dochovaných otisků prstů či vlasů přitom nebudou tak složité jako samotné vyjednávání o přístupu k těmto předmětům.

Autoři projektu budou muset kromě kurátorů muzeí a galerií požádat také soukromé sběratele. Například Leicesterský kodex, mistrův zrcadlově psaný deník, se nachází ve sbírkách miliardáře Billa Gatese. Britská královna Alžběta II. zase vlastní kresby ze série Anatomie člověka.

Kde je Leonardův hrob?

Po téměř pěti staletích dohadů by také mohlo být možné identifikovat mistrovy pozůstatky, o nichž se neví, kde spočívají. Pravděpodobně by to mohla být Kaple svatého Huberta u francouzského zámku Amboise. V plánu je důkladný průzkum lokality, veškeré kosterní nálezy mají projít analýzou DNA. Výsledky pak vědci porovnají s daty sesbíranými z Leonardových děl a předmětů. Případná shoda by se stala grandiózním úspěchem.

Pátrání proběhne i v několika italských kostelech, o nichž se traduje, že v nich leží pozůstatky Leonardova otce. I jeho genetický kód tvoří významný dílek záhadné skládačky. „Kdyby byl na živu, jistě by se k nám rád připojil. Miloval hádanky, pátrání a šifry, navíc tento projekt spojuje takřka všechny oblasti, v nichž Leonardo působil,“ uvedl sponzor projektu Jesse Ausubel z Rockefellerovy univerzity. Tým se svá zjištění chystá publikovat v květnu 2019, kdy od smrti výjimečného renesančního myslitele uplyne právě 500 let.