Projekt Prism: Americká vláda špehovala uživatele internetu po celém světě

Zdroj: profimedia.cz

Americká vláda už šest let špehuje internetové uživatele po celém světě. Soukromá data o nich jí dobrovolně dodávaly firmy jako Google, Facebook a Apple. Americkým tajným službám tyto firmy poskytly osobní e-mailovou korespondenci, fotografie nebo záznamy videokonferencí. Washington osobní informace shromažďoval z bezpečnostních důvodů, vysvětlil ve čtvrtek večer šéf tajné služby. Zástupci Google, Apple a spol. se zaříkají, že o ničem nevědí.

Tajný projekt měl krycí jméno „Prism“ neboli hranol. O jeho existenci informovaly americký deník Washington Post a britský Guardian. Podle obou listů mělo jít o projekt, který tajné služby National Security Agency (NSA) a FBI provozovaly od roku 2007. Z dokumentů z dubna tohoto roku prý vyplývá, že tajné služby měly přímý přístup k serverům devíti společností; mezi nimi byly firmy Microsoft, Google, Facebook, Apple, Yahoo a další. Jako první se měl do projektu zapojit Microsoft v roce 2007. Naposledy k němu přistoupil Apple, podle deníku Guardian v říjnu 2012.

Potvrzení existence programu Prism přichází těsně poté, co vláda ve Washingtonu ve středu přiznala odposlouchávání a nahrávání telefonátů na území USA v posledních sedmi letech. Americká vláda si objednala nahrávky telefonních hovorů od operátorů Verizon, AT&T a Spring Nextel. Další data také vláda získala od vydavatelů platebních karet.

Americké spolky hájící občanské svobody Washington z odposlechů a nahrávání dat podezřívaly už dlouho, neměly ale v ruce žádný důkaz.

Plody Bushovy vláda, které Obama přijal

Všechny tyto projekty byly rozjety za Bushovy vlády po útocích z 11. září, ale čile se v nich pokračovalo i za časů jeho nástupce, současného amerického prezidenta Baracka Obamy. Vyšetřovatelé se brání, že vše probíhalo podle zákona schváleného kongresem, jenž měl zemi chránit před terorismem.

„Všichni by se měli uklidnit a uvědomit si, že tohle není nic úplně nového,“ řekl pro deník Wall Street Journal demokratický senátor Harry Reid. Program odposlechů telefonických hovorů podle něj „fungoval v chránění před teroristickými útoky“. V podobném duchu se vyjádřila i kalifornská senátorka Dianne Feinsteinová. Program je podle ní legální a každé tři měsíce musí získat nové povolení u speciálního soudu.

„Nesmí být použit k cílenému sledování amerického občana ani kohokoli na území Spojených států,“ řekl o programu Prism James Clapper, ředitel rozvědky. „Informace shromážděné v tomto programu patří k těm nejdůležitějším a nejcennějším, které shromažďujeme a používáme je k ochraně našeho národa před mnoha různými hrozbami,“ dodal v prohlášení. Program Prism vznikl ve snaze NSA jít s dobou, ve které hrají čím dál důležitější roli sociální média.

Za oběma odhaleními nejspíše stojí jeden člověk, který měl přístup k vysoce utajeným informacím a rozhodl se je vynést na veřejnost. Oba deníky, Guardian a Washington Post, čerpaly ze stejného zdroje a zprávu zveřejnily takřka ve stejnou chvíli. Americký list uvedl, že mu informace předal rozčarovaný pracovník tajných služeb.

Google: Postupujeme jen pouze práva

Internetové společnosti se proti nařčení z podávání dat americké vládě tvrdě ohradily.

„Google velmi dbá o bezpečnost dat svých uživatelů. Uživatelská data poskytuje vládě jen na základě platných právních norem, přičemž každá tato žádost je důkladně prověřena. Občas zaslechneme, že jsme pro vládu vytvořili jakási „zadní dvířka“ do našich systémů, ale Google v žádném případě taková „zadní dvířka“, která by umožňovala přístup k soukromým uživatelským datům, nemá,“ uvedla PR manažerka českého Googlu Janka Zichová.