Proslulému "drátosklu" je 100 let, zažívá renesanci

Drátěné sklo se v letošním roce „dožívá“ 100 let své existence. Díky speciálním vlastnostem a vysoké odolnosti se používalo především při výstavbě panelových sídlišť, kde se instalovalo ve výtazích, balkonech nebo do sklepních oken. V současnosti zažívá renesanci a architekti si jej opět žádají, uvádí závod Barevka společnosti AGC Flat Glass Czech v Dubí.

„Sklo s drátěnou vložkou se v našem závodě vyrábělo již od samého počátku, tedy od roku 1912. Technologie byla samozřejmě odlišná než dnes, ale princip produktu zůstal zachován. Díky spojení s ocelovými dráty získává sklo unikátní vlastnosti, díky kterým se ve stavebnictví hodně využívá,“ říká Roman Drahoš, ředitel závodu Barevka společnosti AGC, která proslulé sklo vyrábí. V sobotu 20. října si závod připomene 100 let od založení a zahájení výroby „drátoskla“, které našlo využití také v interiérech či na průmyslových stavbách.

„Architekti si ho opět ve velkém žádají do moderních staveb. Díky novým technologiím dokážeme vyrobit i velké rozměry, které odpovídají současným trendům velkých zasklených ploch,“ dodává Drahoš. V současné době připravuje závod Barevka v Dubí novou technologii, která posune design litého skla opět dál.

Závod Barevka v Dubí, který je součástí koncernu AGC Flat Glass Czech, vznikl v roce 1912 jako Österreichisch – Ungarische Tafel und Farben Glaswerke GmbH Zuckmantel. Již od samého začátku vyráběl skla s drátěnou vložkou a lité sklo mnoha barev. V roce 1948 měl závod nejmodernější výrobu litého skla v Evropě. V roce 1982 výroba kompletně vyhořela a bylo proto nutné postavit zcela nové linky. Od roku 1992 je závod součástí společnosti AGC Flat Glass Czech. V roce 2005 začal s výrobou skla Matelux, což je mléčné matované sklo mnoha odstínů, které se používá například do výplní dveří a na fasády.

AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group, je pobočkou mezinárodní společnosti AGC Glass Europe. Vedení firmy i hlavní závody sídlí v Teplicích. V roce 2011 společnost oslavila 20 let existence ve své novodobé historii – v březnu 1991 byl podepsán první joint-venture v České republice tehdy ještě mezi belgickou společností Glaverbel a společností Sklounion pod názvem Glavunion. V roce 1999 se přejmenoval na Glaverbel Czech a následně v roce 2007 na AGC Flat Glass Czech.

Firma vlastní pět výrobních závodů s denní výrobní kapacitou téměř 2000 tun základního skla a 17 dceřiných společností ve střední Evropě, které sklo dále transformují na výrobky s vyšší přidanou hodnotou jako autoskla, izolační a protipožární skla, interiérové příčky, balustrády, zrcadla či fasádní a dekorativní stěny. Ve svých kmenových závodech AGC Flat Glass Czech zaměstnává 984 zaměstnanců. Dceřiné společnosti specializované na výroby opracovaných skel mají v Česku 680 zaměstnanců, na Slovensku 127 zaměstnanců a v Polsku 539 zaměstnanců. Největší dceřiná společnost AGC Automotive Czech (výroba autoskel) zaměstnává 1726 lidí.