Realitní investice v ČR dosáhly rekordní výše dvou miliard eur

Celkový objem realitních investic dosáhl v České republice v roce 2011 výše 2,07 miliardy eur (asi 50 miliard Kč). Šlo o druhý nejúspěšnější rok v novodobé historii českého trhu komerčních nemovitostí, který překonal již jen objem realitních transakcí 2,9 miliardy eur v roce 2007. “Trh realitních investic byl v loňském roce velmi aktivní, obchodovaly se především velké maloobchodní a industriální nemovitosti. S 80procentním podílem na celkovém objemu zahraniční investoři tuzemský trh ovládli,“ říká George Lewis, vedoucí oddělení Capital Markets pražské pobočky Jones Lang LaSalle.

Sektor kancelářských nemovitostí se podílel na celkovém investičním objemu pouze 29 %, což bylo významně méně než v minulosti obvyklých 50 %. Mezi nejvýznamnější transakce v tomto segmentu patřily prodej PPF portfolia (19 kancelářských budov), projekty Futurama Business Park a Palác Anděl, které doplňuje řada menších kancelářských budov v Praze.

V průběhu roku 2011 se v ČR obchodovalo také s významnými logistickými a industriálními nemovitostmi. Největší industriální transakcí byl prodej první části VGP portfolia, kterou z velké části tvořil VGP Park Horní Počernice nacházející se v blízkosti Prahy. Ke konci roku byla prodána i druhá část portfolia VGP, do které byly zahrnuty parky nacházející se na hlavních dopravních trasách v severních, východních a západních oblastech ČR. Třetím industriálním obchodem loňského roku byl prodej Panattoni D5 Logistics Parku u Stříbra. Celkově však poklesla aktivita domácích investorů. Zatímco v letech 2009 a 2010 měli čeští investoři (především díky CPI Group) přibližně 50% podíl na celkovém objemu realitních investic v ČR, v roce 2011 jejich podíl (a opět se jednalo především o CPI Group) poklesl na cca 21 %.

Předpověd vývoje v roce 2012

„Hlavním faktorem, který ovlivní realitní trh v roce 2012, bude situace na bankovním trhu a schopnost bank financovat nové projekty a refinancovat stávající úvěry. Rok 2011 byl pro český trh charakteristický přílivem nových investorů, jejichž kapitál pocházel například i z Kanady nebo Koreje. Díky velkému zájmu investorů o Českou republiku očekáváme, že tento trend bude pokračovat i letos,“ dodává George Lewis z Jones Lang LaSalle.

Ke konci loňského roku došlo také k investici Qatar Holdingu ve Varšavě, což je dalším důkazem toho, že střední Evropa je zajímavá a atraktivní také pro kapitál z Blízkého východu. „Předpokládáme, že v roce 2012 budou globální a institucionální investoři vstupovat do joint-venture se zkušenými lokálními asset manažery. Příklady takové spolupráce byly patrné při koupi Olympie Brno (Rockspring uzavřel joint-venture s ECE) nebo u obou transakcí se společností VGP (AEW, Tristan Capital Partners vytvořili joint-venture s VGP). Za předpokladu, že ekonomická situace a bankovní sektor zůstanou relativně stabilní, očekáváme přiměřenou investiční aktivitu,“ doplňuje.