Rekordy roku 2011: nejhlasitější kočka i stoletý maratonec

Smokey, nejhlasitěji vrnící kocour

Smokey, nejhlasitěji vrnící kocour

(VIDEO) Hlasitější, delší, bláznivější: také v pomalu končícím roce 2011 vytvářeli lidé i zvířata nové rekordy. Dokonce i celé země se dokázaly zapsat do Guinnessovy knihy. Například Belgie ale není na své rekordmanství s nejdelším vytvářením vlády po volbách příliš hrdá, napsala agentura DPA.

Předení kočky je běžně považováno za příjemné. V případě 12 let starého kocoura Smokeyho z Anglie je to ale jinak. Jeho předení je hlasité jak zvuk vysavače - tato kočka domácí dokáže vyvinout rámus v naměřené úrovni 67,7 decibelu, a stala se tak v letošním roce nejhlasitějším exemplářem svého druhu. Pro srovnání: motorová sekačka trávy dokáže až 90 decibelů. Přesto je kocour Somokey ve zvířecím světě spíš ještě „ticháček“. Například velryba modrá komunikuje pod vodou intenzitou až 188 decibelů.

Kocour Smokey

A co třeba velikost krokodýlů? Největší exemplář svého druhu žije v Austrálii, je mu 100 let a jmenuje se Cassius Clay, což je rodné jméno americké boxerské legendy Muhammada Aliho. Nejnáročnější pro zápis tohoto rekordu, platného jen pro krokodýly žijící v zajetí, ale bylo zvíře přesně změřit. „Museli jsme vypustit vodu z bazénu a Cassia pořádně přežrat, aby nebyl agresivní. Trvalo to řadu hodin, než jsme mohli sestoupit k němu do bazénu a macka změřit,“ uvedl pečovatel George Craig. Výsledek: 5,5 metru.

V roce 2011 se dokázalo dostat do knihy rekordů i Belgické království jako země, které od voleb nejdéle trvalo vytvořit vládu. Celkem 540 dní byla Belgie spravována jen provizorně. Hravě tak překonala Irák, který to dotáhl pouze na 289 dní.

Věkové, výškové a výkonnostní lidské rekordy

Kdo je nejstarší muž, se odborníci často přou. Často totiž chybí nutný úřední důkaz v podobě rodného listu či jiného hodnověrného dokumentu z oné doby. Letos zemřel údajně nejstarší muž ve věku 114 let v americkém státě Montana. Jez málo a pracuj dlouho, bylo životním krédem Waltera Breuninga, bývalého stavebního dělníka. Jeho život obsáhl tři století, od 19. do 21.

Avšak Breuning nebyl nejstarším člověkem, tento rekord drží ženy. Až do letošního 1. února byla nejstarší ženou Američanka Eunice Sanbornová, která zemřela ve 114 letech. V květnu ji ale překonala Brazilka Maria Gomesová Valentimová, která se dožila 114 let a 313 dní. Brazílie se sice snažila prosadit s nejstaršími lidmi i dříve, k zápisu jí ale chyběly potřebné dokumenty. Kromě originálního rodného listu musí totiž uchazeč také prokázat, že mu ten dokument skutečně patří.

To se například nepovedlo vietnamské „matce hrdinů“ Tran Thi Viet. Byla podle vlastních údajů stará 119 let, avšak prověřující komisaře Guinnessovy knihy rekordů se jí nepodařilo přesvědčit. Podle něj rodný list neodpovídal jejím údajům. Žena, která letos zemřela, byla ve své vlasti uctívána. Sedm svých dětí ztratila ve vietnamské válce.

I staří lidé mohou být fit. Brit indického původu Fauja Singh je aktivním maratonským běžcem i ve svých 100 letech. V tomto věku běžel letos na podzim maraton v kanadském Torontu v plné délce 42,125 kilometru.

Rozhovor s Fauja Singhtem (s anglickými titulky)

Zatímco rekordní stáří se prokazuje někdy obtížně, s velikostí je to snazší. Nejmenším žijícím člověkem byl v roce 2011 Junrey Balawing z Filipín. O svých 18. narozeninách se nechal změřit, jeho oficiální tělesná výška je 59,93 centimetru.

Junrey BalawingJunrey BalawingJunrey Balawing

Nejdéle fungující žárovka i nejmenší raketa

Rekord ve funkční vytrvalosti patří žárovce v kalifornské obci Livemore. Svítí jen s krátkým vypínáním už 110 let místním hasičům. Zažila velké zemětřesení v San Francisku v roce 1906 a svítila i v době potopení Titaniku v roce 1912.

Naproti tomu nejmenší krátce fungující předmět vyrobili letos výzkumníci v Drážďanech. Jimi vytvořená miniaturní raketa měřila 600 nanometrů, což je 50krát méně než průměr vlasu. Jednou možná bude tento drobeček dopravovat léky lidským tělem na místo, kam patří.

A na závěr rekord pro milovníky doutníků

Nejdelší doutník ubalili - kde jinde než na Kubě. Měřil téměř 82 metrů. Nejvíce lidí na jeden vor se vměstnalo v Braniborsku, bylo jich 400. A nejdražší vánoční strom s diamantovými ozdobami měli v Abú Zabí. Jeho celková cena byla osm milionů eur (asi 202 milionů korun).