Restaurace přejí kuřákům

Nekuřácké restaurace na Přerovsku? Stále rarita. Nový zákon nechává volbu na majitelích.

Přerovsko/ Restaurace bez tabákového dýmu nekuřákům na Přerovsku chybí. Shodují se na tom lidé v anketě Sedmičky. „Nekuřáci jsou v běžných, tedy momentálně kuřáckých restauracích utlačováni,“ řekla například studentka Radana Vinklarová z Hranic.
Politici nechali rozhodnutí na samotných restauratérech. Ti si mohou podle nového zákona sami určit, jestli jejich podnik bude patřit nekuřákům, nebo lidem závislým na bílých tyčinkách s nikotinem. Majitelé restaurací tak budou mít jedinou povinnost - označit svůj podnik nálepkou, která dá hostům jasně najevo, zda vcházejí do nekuřáckého, či zakouřeného prostředí.
Zatímco ve velkých městech nekuřáckých restaurací přibývá, majitelé na Přerovsku vyčkávají a zůstávají u osvědčeného rozdělení na nekuřáckou a kuřáckou část restaurace. Někde mají salonky pro nekuřáky. „Nekuřácké salonky a koutky problém neřeší. Smrad z cigaret je stejně cítit po celé restauraci,“ odpověděl v anketě Sedmičky student David Baštan z Hranic.
Někde zvolili salonky pro kuřáky, jako v penzionu a restauraci Fantasy v Lipníku nad Bečvou. „Jde o to, když člověk vejde do restaurace, aby ho nezasáhl smrad z cigaret. Máme nekuřáckou restauraci, pro kuřáky máme úplně oddělený salonek přes chodbu za restaurací. Je tam dobré odsávání, kouř tam není cítit. Snažili jsme se vyhovět kuřákům i nekuřákům,“ vysvětlil majitel restaurace Fantasy Pavel Krejčiřík.

Štamgast: Zákon je hloupost

Je večer a z restaurací v centru Hranic je slyšet hudba, smích a hlasité diskuze. Před domem, kde jsou tři restaurace, pokuřuje venku mladý muž. „Kouřím venku, protože jsem s těhotnou přítelkyní v cukrárně Archa a tam se nekouří,“ vysvětluje Ondřej Machovec z Opatovic. K zákonu o nekuřáckých restauracích říká: „Je to nejlepší, co může být. Kuřáci ať jsou spolu a nekuřáci taky. Když v hospodě kouří devadesát procent lidí, tak tam nekuřák nepůjde.“
U barového pultu v hranické restauraci Katowna stojí pravidelný štamgast Lukaš Smital z Hranic. „Zákon je naprostá hloupost. Jako kdybyste šla do restaurace a ta byla nealkoholická. Řešil bych to tak, jak to mají tady v Katowně. V místnosti v přízemí se nekouří a kuřáci mohou jít do prvního patra, na terasu nebo na zahrádku,“ říká Lukáš Smital.
Na otázku, jestli se na dveřích Katowny neobjeví cedulka Nekuřácký hostinec servírka Lucie Maršálková odpověděla: „Určitě to zůstane tak, jak to je teď.“

Diskriminace nekuřáků

Jít do jakékoliv restaurace a nemuset dýchat kouř z cigaret a nesmrdět dýmem, to je sen většiny nekuřáků. Na Přerovsku na ně restauratéři moc nemyslí. „V Přerově jsou čistě nekuřácké podniky například kavárna Base Camp v Kainarově ulici, restaurace Ypsilonka v Čechově ulici a Wexi-Marhan v Jiráskově ulici,“ informoval ředitel Městské policie v Přerově Omar Teriaki, který má přehled o restauracích díky kontrolám, které strážníci provádějí. Na cigaretu ven musí také návštěvníci restaurace u přerovského krytého bazénu. V Hranicích mají nekuřáci zelenou například v Café Baru Na Zámku, v baru Zámeckého klubu nebo v restauraci na hranické Plovárně.
Nekuřácký je také Bar U Parku u tenisových kurtů v Hranicích. „Dřív byl bar kuřácký, protože ho vedl kuřák. Teď po rekonstrukci je čistě nekuřácký. Kuřáci si už na to zvykli a chodí ven nebo na terasu,“ řekl Jindřich Barsch z tenisového klubu, v jehož budově bar je.

Dobrovolně ani náhodou

Ze zavedení nekuřáckých restaurací mají obavy někteří majitelé hostinců. „Nekuřácká hospoda? Ani náhodou. Měl bych prázdno a mohl bych to hned zavřít. To nepřipadá v úvahu,“ sděluje majitel hranické restaurace Slávia, zapřisáhlý nekuřák Karel Sedlák. Jak dodává, nekuřácká jídelna na Slávii je prázdná, zaplní se jen v době oběda. „Jó, kdyby musely být všechny restaurace nekuřácké, tak bych byl pro. Ušetřilo by mně to obrovské náklady, které kvůli kuřákům musím vynakládat na topení a větrání, ale dobrovolně ani náhodou,“ dodává Sedlák.
Někteří nekuřáci ale mají jiný názor. „Byla jsem ve Skotsku a tam platí zákon o nekouření v restauracích. Je v nich teď příjemněji. Není pravda, že lidi je přestanou navštěvovat. Ti, kteří chtějí kouřit, si zajdou ven, i v zimě, a nedělá jim to problémy. U nás je to výmluva. Jsem pro, aby byly i u nás nekuřácké restaurace. Jejich majitelé nepřijdou zkrátka, naopak, budou jim tam chodit celé rodiny,“ popsala své zkušenosti Irena Silvie Trnková.
Kuřácké restaurace jsou minulostí i v Anglii. „Jezdím pravidelně do Anglie, všechny restaurace jsou nekuřácké, je to boží, nesmrdělo mně oblečení a taky člověk tolik nekouří,“ pochvalovala si kuřačka Kateřina Peterová. Jak dodala, některé anglické puby mají kuřácké zahrádky, některé mají venku ohrady s popelníkem a některé vůbec nic. „V zimě je před restaurací v ohradě s popelníkem lampa, která topí, a kuřáci chodí tam,“ vysvětlila Peterová. Ani v Anglii to nebylo se zavedením zákona jednoduché. „Lidi se bouřili, teď to vítají,“ dodala Peterová.

Většina nechce kouřit

Sedmdesát procent kuřáků nechce kouřit. Tvrdí to celostátní průzkumy. Nekuřácké restaurace proto vítají i někteří kuřáci. Slibují si od toho, že budou míň kouřit. Někomu se to podaří ze dne na den, jiní to zkouší roky. Rychle sekl před lety s cigaretami majitel restaurace Barborka v Drahotuších Jaroslav Ročňák. „Dospěl jsem k názoru, že bez toho můžu být. Za tři dny to poznala i manželka, když mně říkala, abych šel vyvenčit psa, že si u toho můžu zapálit. Řekl jsem, že nemůžu,“ zavzpomínal Ročňák.
Někdo zkouší léky, náplasti, někdo se oddá alternativním metodám. „Kouření je těžká věc,“ uvedla Irena Silvie Trnková, která se zabývá kineziologií a s touhou přestat kouřit se na ni obrátilo už několik lidí. „Nikdo to ale nedotáhl do konce, jen někteří kouření omezili. Chce to víc návštěv, abychom mohli probrat, proč kouří a že jim to škodí. Chce to vůli,“ vyjádřila se k odvykání kouření Trnková.

7 ZAJÍMAVOSTÍ O KOUŘENÍ

1. Do Evropy tabák přivezl Kolumbus.

2. V Česku je dva a půl milionu kuřáků, kvůli kouření ročně zemře dvacet tisíc lidí.

3. Kouření způsobuje nemoci dýchacích cest, srdce, cév a rakovinu ústní dutiny, žaludku, plic.

4. Tabákový kouř obsahuje jedenašedesát karcinogenních látek.

5. Kouření ovlivňuje zdraví mužských potomků. Jedy v kouři způsobují změny na spermiích určujících mužské pohlaví. Kouřící otcové tak dávají svým synům do vínku vadnou genetickou informaci.

6. Půl hodiny po poslední cigaretě klesne tep i tlak na stejné hodnoty jako u nekuřáka. Za dva dny se zlepší dýchání, vnímání chutí a vůní. Po devíti měsících mizí kuřácký kašel.

7. Skončit s kouřením usnadní léčba nikotinem (žvýkačky, náplasti, tabletky, inhalátor) nebo nenikotinová léčba léky.