Rostou všechny druhy hub, někde je jich ale více

Muchomůrky, ilustrační foto

Muchomůrky, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

V lesích a na loukách rostou v současné době prakticky všechny druhy a skupiny hub, jsou ale oblasti, kde jich houbaři najdou více, nebo naopak méně. Například ve Středočeském kraji nových plodnic ubylo, v západních a jižních Čechách rostou dál, řekl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Mezi houbami převládají holubinky, zejména jejich jedlé druhy jako holubinka mandlová, nazelenalá, jahodová, odbarvená, tečkovaná a další. Poměrně hojně rostou i hřibovité houby.

Landa pro příklad jmenoval chutný hřib strakoš, který se vyskytuje v jehličnatých a smíšených lesích, v písčitých borech a na rašeliništích. Na stejných místech mohou lidé najít i hřib kříšť, který je ale hořký a může pokazit celé jídlo. „První chuť má (hřib kříšť) chvíli mírnou, potom ale hořkost vystoupí a je trvalá,“ uvedl Landa.

Z dalších jedlých hub rostou pečárky ovčí a císařské, ryzce pravé a smrkové nebo muchomůrky růžovky.

Vedle toho se ale v lesích objevují i jedovaté muchomůrky nebo velmi jedovaté čechratky podvinuté, které obsahují látky vyvolávající těžké alergické reakce. Landa připomněl i jedovaté pestřce obecné a bradavčité, které se v malém množství mohou ale používat jako koření. „Dva tři plátky této houby velice chutně doplňují stravu svou vůní a kořeněnou chutí, ve větším množství ale můžou přivodit otravu,“ zdůraznil Landa.

V souvislosti s nynějším počasím očekává, že houby by v nejbližší době neměly přestat růst. Počasí je prý houbám zatím nakloněno. „Dny nejsou vyloženě horké a noci studené a srážky jsou častější, takže půda není proschlá,“ dodal mykolog.

Bílý hřib neboli pravák: Víte, který utrhnout a který radši nechat v lese? >>>