Rue de Champagne. Nejdražší ulice světa

Foto Libor Budinský

Foto Libor Budinský Zdroj: Foto Libor Budinsky

Zatímco drtivá většina nejdražších ulic světa vystavuje své poklady v nasvícených výkladních skříních, v centru městečka Épernay je všechno úplně naopak. Poklady kraje Champagne jsou totiž schované v podzemí. V nekonečném labyrintu starobylých sklepů, jejichž délka již přesáhla sto kilometrů, dozrávají „bublinky“ v hodnotě desítek miliard eur. Odhady uvádějí, že v tamních sklepích zraje zhruba miliarda lahví.

Centrum výroby nejlepších a nejluxusnějších vín světa leží pouhých 150 kilometrů severovýchodně od Paříže. A právě tady najdete nejbohatší ulici světa, neboť se v ní skrývá více bohatství než na obchodních třídách v Paříži či v New Yorku. Ulice se symbolickým názvem Šampaňská je domovem těch nejvýznamnějších šampaňských domů, které rok co rok připraví na desítky milionů lahví lahodného luxusního nápoje.

Z kraje ChampagneZ kraje Champagne | Foto Libor BudinskyStokilometrový labyrint. Ve sklepích pod městečkem Épernay, kde se soustředí většina produkce šampaňského, zraje zhruba miliarda lahví

Přitom vznik legendárního vína je jedním z velkých kulinářských zázraků. Tichá vína z Champagne totiž nikdy nebyla nějak zvlášť lahodná a spíše patřila k francouzskému průměru či podprůměru. Až teprve když Dom Pérignon objevil výrobu šampaňského, změnil celému kraji jeho osud.

Dědictví talentovaného mnicha

Za tajemstvím úspěchu je podepsáno především unikátní křídové podloží, které ve spojitosti s chladnějším podnebím dává hroznům příjemnou kyselinu, svěžest, plnost a především eleganci. Proto je území, ze kterého je možné připravovat šampaňské, velmi striktně omezeno a celková výměra vinic činí 31 tisíc hektarů. Dalším dílem do skládanky úspěchu, a to už je Pérignonova práce, je zdařilá kombinace tří specifických odrůd a sice chardonnay, pinot noir a pinot meunier. A pak samozřejmě pověstné bublinky, vznikající v lahvi při druhém, záměrně vyvolaném kvašení, které začal Pérignon na konci 17. století používat.

Z kraje ChampagneZ kraje Champagne | Foto Libor BudinskyKdyž v roce 1715 Dom Pérignon zemřel, bylo jeho milované champagne již na nejlepší cestě k tomu, aby se stalo skutečným nápojem králů a císařů a tedy tím nejluxusnějším vínem světa

A jak to všechno začalo? Mladý mnich přišel do Champagne před necelými 350 lety a stal se sklepmistrem místního kláštera. A protože benediktini měli heslo „modli se a pracuj“ a Dom Pérignon měl ještě k tomu ambici vytvořit nejlepší víno na světě, nastartoval změny, které přinesly světu šampaňské. Třeba celkem překvapivě začal míchat bílé chardonnay a červený pinot noir, což byl skvělý nápad, neboť chardonnay dává vínu eleganci, zatímco pinot noir zase tělo. A také začal experimentovat s druhotným kvašením, které vyvolával tím, že do vína přidával tajnou směs cukru, alkoholu, bylinek a dalších přísad.

Jeho vína si rychle získala skvělou pověst a dostala se i na francouzský královský dvůr. A když v roce 1715 Dom Pérignon zemřel, bylo jeho milované champagne již na nejlepší cestě k tomu, aby se stalo skutečným nápojem králů a císařů a tedy tím nejluxusnějším vínem světa. Dnes v podmanivém kraji kolem řeky Marny pracuje na deset tisíc registrovaných vinařů, kteří žijí z mnichova odkazu.

Z kraje ChampagneZ kraje Champagne | Foto Libor Budinsky

Ke každé příležitosti

Ať už jste v Épernay nebo v Remeši, všude budete na každém kroku ochutnávat šampaňské, tu po skleničkách, jindy zase po celých lahvích. „Zde se totiž nepije šampaňské jen jako aperitiv či při oslavách, ale doprovází běžné stolování v bistrech i restauracích, neboť šampaňské je možné kombinovat téměř se všemi pokrmy. Hodí se k předkrmům, dokonale doprovodí plody moře a zvládne i náročnější foie gras. A stejně tak se hodí k většině hlavních jídel včetně slavných francouzských specialit, jako je vařená telecí hlava či pečený brzlík,“ říká manažer pražské restaurace Bellevue Tomáš Melich, který se právě vrátil ze Champagne, kde vybíral ta nejlepší vína pro letošní velkou květnovou přehlídku šampaňských vín ve své restauraci.

Z kraje ChampagneZ kraje Champagne | Foto Libor BudinskyAť už jste v Épernay nebo v Remeši, všude budete na každém kroku ochutnávat šampaňské, tu po skleničkách, jindy zase po celých lahvích

S šampaňským pro hvězdu

„Navštívili jsme čtyři domy zvučného jména a byl to obrovský zážitek. Navíc pouze v Champagne si uvědomíte, jak složité podmínky tu místní vinaři mají. Třeba při návštěvě domu Philipponnat, jehož kořeny spadají hluboko do 16. století, jsme navštívili unikátní vinici v prudkém svahu nad řekou Marnou, kde pěstovali révu již staří Římané a kde je každá sklizeň především obrovská dřina. Proto se však Philipponnat vyznačuje plným, nádherně minerálním vínem, jež je postavené především na odrůdě pinot noir a odráží jedinečné teroir,“ vysvětluje Melich. Vedle uvedeného vinařství představí v Praze ještě značky Dom Pérignon, Billecart-Salmon a LaurentPerrier, jejichž vína budou doprovázet nové menu talentovaného izraelského šéfkuchaře Gilada Peleda, který se netají svou ambicí přinést do Prahy další michelinskou hvězdu.

Z kraje ChampagneZ kraje Champagne | Foto Libor BudinskyDnes v podmanivém kraji kolem řeky Marny pracuje na deset tisíc registrovaných vinařů, kteří žijí z mnichova odkazu

Co navštívit

Téměř povinností jsou sklepy společnosti Moët & Chandon, pod kterou spadá také jejich luxusní řada Dom Pérignon (tato vína místo obvyklých tří let zrají minimálně osm let). Zdejší sklep má dnes délku neuvěřitelných 29 kilometrů a zraje v něm hrubým odhadem nějakých 100 milionů lahví v celkové ceně kolem 200 miliard korun. Sklep mimo jiné již v roce 1807 navštívil velký milovník šampaňského, císař Napoleon. Obyčejná prohlídka s jednou sklenkou šampaňského vyjde na 16,5 eura, „imperiální“ návštěva se dvěmi sklenkami na 24 eur.

Co nakoupit

Jednoznačně šampaňské a to za skvělou cenu. V místních vinotékách, například u madame Salvatore v Épernay či v krásně zásobeném obchodě u katedrály v Remeši mají na výběr ze zhruba dvou set až tří set druhů šampaňského, přičemž většina lahví stojí kolem dvaceti eur, což je naprosto pohádková cena. Pokud si naopak chcete koupit výjimečně drahé a luxusní šampaňské, můžete po prohlídce sklepů Dom Pérignon zakoupit jejich nejlepší produkt – speciální řadu Enotheque ročník 1996 v ceně 400 eur za lahev.

Z kraje ChampagneZ kraje Champagne | Foto Libor Budinsky

Co ochutnat

Při návštěvě Remeše se určitě zastavte ve vyhlášeném bistru Café du Palais, které nabízí typické francouzské speciality v cenách od 15 do 30 eur. Jednou z místních lahůdek je vařená telecí hlava, která se podává s bramborovým salátem. Na výběr jsou skvělé dezerty a spousta šampaňského v cenách od 39 eur za lahev. Pokud si chcete při návštěvě vyzkoušet michelinskou kuchyni, navštivte restauraci Le Grand Cerf nedaleko Épernay, která má jednu hvězdu.