Rusové chtějí vypustit první amatérský satelit, všechno kolem sebe přezáří

Ruský satelit Maják

Ruský satelit Maják Zdroj: Alexandr Sajenko, Majak

Neumí to nic jiného než svítit. Zato tak silně, že v té záři budou hvězdy doslova blednout. Učebnice mají dosud jednoznačný názor: Sirius alias Psí hvězda je nejjasnější hvězda na noční obloze a je také nejjasnější hvězdou souhvězdí Velkého psa. Za chvíli by to už ale nemuselo platit. Ruský tým kosmických inženýrů chce ještě letos vypustit do vesmíru miniaturní družici Maják, která by měla přezářit vše kolem.

Umožnit to má odrazná polymerová fólie o tloušťce zhruba dvacetiny lidského vlasu a ploše šestnácti metrů čtverečních. Tu satelit po dosažení oběžné dráhy rozvine.

V čele projektu stojí vedoucí oddělení pro současnou kosmonautiku na Moskevské univerzitě inženýrství Alexandr Šajenko. Momentálně sbírá prostředky na vypuštění Majáku na crowdfundingovém serveru BoomStarter, ruské obdobě portálu Kickstarter. Fanoušky tam požádal o 1,5 milionu rublů a už v půli minulého týdne měl přes 1,8 milionu rublů.

Družice Maják má obíhat ve výšce 600 kilometrů nad Zemí, vždy v opozici ke Slunci, díky čemuž bude stále odrážet jeho světlo. „Bude to nejjasnější objekt na obloze, chceme dokázat, že vesmírný výzkum je vzrušující, zajímavý a hlavně dostupný komukoli, kdo má zájem,“ uvedl Šajenko pro server Sputnik News.

Amatérský satelit

Jeho výtvor se má také stát prvním oficiálním amatérským ruským satelitem. O jeho vynesení se postará loď Sojuz-2 s naplánovaným startem na počátku července. Agentura Roskosmos již vydala souhlas, že se Maják smí mise zúčastnit.

Souběžně s tím se však napříč hlavně astronomickou komunitou rojí opozice Majáku: není totiž jasné, jak moc Maják změní pozorovatelnou oblohu, podle mnohých hrozí, že jednoduše zastíní hvězdy a znemožní jejich pozorování. Russia Today dokonce tvrdí, že by Maják mohl dosáhnout jasu samotného Měsíce, podle jiných kalkulací by se však svým jasem měl zařadit až za Slunce, Měsíc a Venuši.

Marek Schwarzmann: Gravitace klepů