S novým rokem přijdou i nové ceny. Až na zemní plyn budou vyšší

V Olomouckém kraji podraží v příštím roce voda, elektřina i autobusy. Naopak plyn mírně zlevní.

Už teď je jasné, že v příštím roce budou muset Olomoučané vylovit z Peněženek o pár stokorun víc. Změny v cenách jízdenek, energií a vody je čekají už zanedlouho.

Od prvního ledna si za pootočení vodovodním kohoutkem připlatíte, vzkazují vodohospodáři lidem na Olomoucku a Prostějovsku. Ke zvýšení ceny podle nich dochází hlavně kvůli inflaci, ale i kvůli menší spotřebě vody.

„Nezanedbatelný je i nárůst nové sazby daně z přidané hodnoty z dosavadních deseti na čtrnáct procent,“ zdůvodnila Helena Koutná ze společnosti Moravská vodárenská.

Devět stovek navíc

Celková cena vodného a stočného pro domácnosti na Olomoucku naroste o více než sedm procent. Zatímco letos se většinou objevuje na složence částka sedmdesát korun a padesát šest haléřů za jeden kubík, od nového roku to bude téměř šestasedmdesát korun. Schválené zvýšení cen tak vybere z pokladničky průměrné čtyřčlenné rodiny o padesát sedm korun a dvacet haléřů více.

Voda podraží i v Prostějově

Vyšší vydání za nejvzácnější tekutinu budou mít i lidé na Prostějovsku. Zvýšení ceny tentokrát vodohospodáři vysvětlují nutností oprav čistíren odpadních vod. „Kromě inflace a nové sazby daně se zde také promítá zejména růst nájemného pro vlastnickou prostějovskou společnost Vodovody a kanalizace,“ upřesnila Koutná.

Prostějované zaplatí o bezmála dvanáct procent více, což pro rodinný rozpočet znamená zátěž sedmdesát čtyři korun za měsíc. Ročně tak zaplatí téměř devět stovek navíc.

Vyšší cifry se objeví také na vyúčtování za elektrickou energii. „Celková platba za elektřinu stoupne pro domácnosti v průměru o necelých pět procent. V nejběžnějším tarifu a spotřebě bude růst ale jen necelá čtyři procenta,“ uvedl mluvčí ČEZu pro severní a střední Moravu Jaroslav Jurča.

Dražší bude i elektřina

Představitelé elektrárenské společnosti tvrdí, že zdražení je nevyhnutelné kvůli vyšší ceně silové elektřiny na burze. Ta se vyšplhala nahoru kvůli rozhodnutí Německa, jehož politici se rozhodli ustoupit od jádra.

Na vině jsou podle nich i obnovitelné zdroje, na něž se musí doplácet.

„I přes opatření, která zabránila výstavbě dalších solárních elektráren, stoupne povinný příspěvek oproti letošku v důsledku dokončení několika projektů na počátku roku. Vysoký příspěvek zůstane po dobu životnosti zdrojů, tedy dvacet let. A Češi jeho prostřednictvím odvedou více než osm set miliard korun,“ uvedl ředitel obchodní divize společnosti ČEZ Alan Svoboda.

Odběratele elektřiny v Olomouckém kraji může při pohledu na fakturu potěšit alespoň skutečnost, že výši částky můžou sami aktivně ovlivnit, třeba výběrem levnější produktové řady.

Rady, jak ušetřit

„Řada lidí v domě má dodnes jistič s vysokou hodnotou jako pozůstatek z doby stavby domu, i když dnes používají jen běžné domácí spotřebiče. Stejně tak si může jakákoliv domácnost sjednat produktovou řadu eTarif, u níž díky využívání elektronické komunikace zaplatí pouze pětinu částky za pravidelné měsíční platby,“ upozornil Ladislav Kříž ze společnosti ČEZ.

Náplast za listopad

Za plyn platí lidé více už od listopadu, a tak se počátkem příštího roku dalšího zvýšení ceny obávat nemusejí. Cena se naopak o něco sníží.

„Domácnostem se od prvního ledna sníží konečné ceny zemního plynu v průměru o šest desetin procenta. Znamená to, že pro většinu kategorií zákazníků se sníží celková měsíční platba průměrně o deset korun,“ potvrdila regionální mluvčí skupiny RWE Linda Ešková.

Záleží na tom, k čemu plyn lidé používají. Pokud jen pro ohřev vody, ještě si korunu připlatí. Pokud ale bydlí v rodinném domě a používají plyn kromě sporáku i na topení a ohřívají s jeho pomocí také vodu, budou platit o patnáct korun méně.

Mírné snížení je ale jen náplast za nedávné listopadové zdražení, kvůli němuž vzrostly výdaje domácností až o osmdesát korun měsíčně.

Pročíst, pak podepsat

Pokud lidé nejsou spokojení s cenami za elektřinu či plyn, můžou si vybrat z nabídky konkurenčních poskytovatelů.

Měli by si přitom ale dát pozor na několik věcí, aby nenarazili na takzvané podomní obchodníky, kteří se ne vždy mohou chovat seriózně. Podle odborníků by si především měli vždy důsledně ověřit totožnost člověka, který s nabídkou levnějších sazeb za elektřinu nebo plyn přichází.

„Energetickému regulačnímu úřadu není známo, že by zástupci distribučních společností obcházeli jednotlivé domácnosti stávajících zákazníků, nechávali si předkládat faktury závěrečného vyúčtování a nabízeli slevy na dodávky elektřiny a plynu. Pracovník distributora přichází k zákazníkovi pouze kvůli odečtu měřidla nebo jeho výměně či kontrole. Na vyžádání se rovněž může prokázat průkazem společnosti a zákazník si může vše dotazem u společnosti zkontrolovat,“ tvrdí Jarmila Lehnerová z Energetického regulačního úřadu.

Jde mu jen o měřiče

Pracovník podle ní potřebuje jen zpřístupnit elektroměr či plynoměr. „Pokud někdo nabízí cokoliv jiného, jde téměř vždy o zástupce nějakého podomního prodejce, který může používat pro získání podpisů smlouvy nekalé obchodní praktiky,“ upozornila Lehnerová.

Před podpisem jakýchkoliv dokumentů je také podle ní třeba důkladně si pročíst všechny podklady, především se smluvními ustanoveními a obchodními podmínkami, a hlavně nic neuspěchat.

„V případě nejasností by si ten, kdo dostal nabídku, měl vyžádat vysvětlení nebo si nejlépe ponechat čas na rozmyšlenou a tvrzení obchodníka si ověřit,“ dodala Lehnerová.

Autobusem za šestnáct

Zdražení se nevyhne ani těm, kteří denně dojíždějí autobusy za prací či do školy. Od března naroste jízdné v integrovaném dopravním systému kraje s výjimkou Olomouce.

Například cena jednozónové jízdenky se tak zvýší z osmi na devět korun a lístek pro dvě zóny bude stát nikoli dosavadních čtrnáct, ale šestnáct korun.

Za tři zóny pasažéři zaplatí dvaadvacet korun, tedy o dvě koruny více než nyní. A porostou i ceny měsíčních jízdenek.

„Jediným důvodem navýšení tarifu byl vzestup daně z přidané hodnoty v příštím roce,“ uvedl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Alois Mačák.

Jedinou výjimku v kraji, kde se zdražovat nebude, představuje Olomouc a její nejbližší okolí, ostatní města zřejmě vyšší platba za lístky nemine.

Na změnách cen od března příštího roku se představitelé Olomouckého kraje ale ještě musejí dohodnout se zástupci radnic v Hranicích, Šumperku a Zábřehu.

VODNÉ A STOČNÉ (údaje v Kč/m3)

Cena vody od 1. ledna 2012 na Olomoucku:

- vodné 35,34
- stočné 40,34
- vodné plus stočné 75,68

Cena vody od 1. ledna 2012 na Prostějovsku:

- vodné 37,93
- stočné 35,19
- vodné plus stočné 73,12