Sami řidiči by více trestali alkohol za volantem

policie

policie Zdroj: CTK

Celkový počet nehod za první pololetí letošního roku je nejnižší od roku 1990. Nehod zaviněných pod vlivem alkoholu ve stejném období však meziročně přibylo o 6,8 procenta. Alkohol za volantem vnímá jako vážný problém i naprostá většina řidičů dotázaných v exkluzivním průzkumu Direct Pojišťovny. 84 procent z nich si myslí, že jízda pod vlivem alkoholu by měla být přísněji trestána.

Proti legalizaci určité minimální přípustné hranice množství alkoholu v krvi řidičů se ve výzkumu DIRECT Pojišťovny vyslovilo dohromady 72 procent dotázaných (59 procent odpovědělo „určitě ne“ a 13 procent „spíše ne“). Pouze 9 procent z celkového počtu dotázaných bylo jednoznačně pro takovou změnu v zákoně, 13 procent by ji spíše uvítalo. Zajímavé je v tomto případě porovnání mužů a žen. Určitě pro tuto myšlenku se vyslovilo 12 procent mužů – žen ale pouze poloviční množství, tedy 6 procent.

 

Alkohol za volantem je znovu a znovu diskutované téma. Na řešení tohoto problému existuje mnoho názorů a přístupy se různí. V mnoha zemích Evropy je zákonnými normami tolerováno určité maximální povolené množství alkoholu (většinou je to 0,5 promile, ve Velké Británii dokonce 0,8 promile).

Letošním rokem vstoupila určitá tolerance přípustného množství alkoholu i do české legislativy. Zavedení hranice 0,3 promile alkoholu v krvi sice řidiče, který malé množství alkoholu požil, neuchrání před vysokou pokutou a možným zákazem řízení, ale dotyčný alespoň nepřijde o body. Naopak u případů nad 0,3 promile se bodový postih zpřísnil – místo předchozích 6 budou nyní řidiči potrestáni ztrátou 7 bodů.