Samsung opouští maďarskou továrnu

Samsung

Samsung Zdroj: MobilMania.cz

Jihokorejský Samsung se pod tlakem čínské konkurence definitivě rozhodl zavřít jednu ze svých základen v Maďarsku. V městečku Göd severně od Budapešti ukončí výrobu televizních obrazovek, panelů pro plazmové televizory a displejů pro mobilní telefony. Důvod je jednoduchý, mnohem levnější čínské zboží z tohoto segmentu vytlačilo maďarskou produkci Samsungu z trhu.

Ještě v roce 2012 přitom měl Samsung SDI Hungary obrat 76 miliard forintů. Od té doby nastal ústup. Výrobu v obrovské hale v podstatě ukončili už v prosinci. Nyní o likvidaci fabriky dokonce rozhodl soud. Zatímco na vrcholu slávy firma zaměstnávala více než tisícovku lidí, ke konci v ní pracovala jen asi stovka zaměstnanců v administraci. Maďarští experti na elektronickou branži konstatují, že produkci televizorů přebraly čínské konglomeráty. Například společnost Hisense montuje televize ve městě Szombathely.

Velký problém s nezaměstnaností v regionu nenastal, protože Samsung dovážel pracovní sílu autobusy ze Slovenska. Starosta města Göd József Markó však má strach z výpadku ve výběru daní. „Samsung postavil halu na území třiceti hektarů, teď platí jen daň za budovu, což je ročně 120 milionů forintů. Avšak daň z průmyslové činnosti, která zůstávala u samosprávy celá, dosahovala několika stovek milionů a ty nám teď budou chybět,“ říká Markó.

Dvě továrny firmě v Maďarsku zůstanou

Starosta netuší, co bude s objektem v budoucnu, zatím si však dělá naděje, že nevyužitou halu někdo přebere za účelem jiné výroby. Jasné je, že Samsung v dosavadní podobě se už nevrátí, o čemž podle starosty svědčí fakt, že dva subdodavatelé už také stáhli rolety.

Samsung však z Maďarska neodchází, další dvě továrny má ve městech Jászfényszaru a Szigetszentmiklós. S vládou Viktora Orbána společnost loni uzavřela dohodu o takzvaném strategickém partnerství, v rámci kterého se zavázala postavit novou výrobní halu a vytvořit stovku pracovních míst. Fabriku ve městě Göd postavila v období první Orbánovy vlády v roce 2001.