Šance pro budovy: Nová Zelená úsporám si zaslouží více peněz

Vláda schválila zákon upravující obchodování s emisními povolenkami. Výnos z jejich prodeje bude příjmem státního rozpočtu, polovina financí bude určena na oblast životního prostředí. Nový program Zelená úsporám má dostat maximálně 28,5 miliardy korun, uvedl koordinátor iniciativy Šance pro budovy Petr Holub. Ve hře je podle něj odhadem celkem 80 miliard Kč v letech 2013 až 2020.

„Výši finančních prostředků, které stát získá z prodeje povolenek v aukci, nelze v této době vzhledem ke kolísající výši jednotkové ceny povolenky odhadnout,“ tvrdí Ministerstvo životního prostředí. Program na podporu snižování energetické náročnosti budov chce spustit v polovině příštího roku.

„Čeští ministři se rozhodli věnovat polovinu těchto peněz do státní kasy, další část teplárnám a zpracovatelskému průmyslu a pouze asi jednu třetinu Státnímu fondu životního prostředí. Ani tyto peníze nemají domácnosti zcela jisté, nejvíce se ale diskutuje o tom, že půjdou na podporu energeticky úsporných staveb a renovací domů,“ poznamenává Holub.

Odhadovaná, efektivně využitelná kapacita je přitom podle odhadu Šance pro budovy asi 100 miliard do roku 2020. Takto využité peníze mají mít řadu ekonomických přínosů. Podle analýzy, kterou vypracoval tým člena NERV Miroslava Zámečníka pro iniciativu, se státu nový program na podporu energeticky úsporných domů a renovací mnohonásobně vyplatí. Může výrazně oživit českou ekonomiku, pomoci lidem úsporněji bydlet a pozitivně ovlivnit zaměstnanost napříč regiony.

„Pokud bude alespoň třetina výnosů přiznaná resortu životního prostředí vložena do podpory úsporných budov a renovací, lze stále ještě předpokládanou absorpční kapacitu programu, která činí 10 až 12 miliard ročně, doplnit z Evropských fondů. Takto nastavený program pak může zaměstnat 20 až 30 tisíc lidí rovnoměrně napříč celou republikou,“ míní Holub.

Podle analýzy když stát vynaloží jeden milion korun na energeticky úsporná opatření, lze očekávat kladný dopad na HDP ve výši 2,13 až 3,59 milionu korun. A to díky vysokému multiplikačnímu faktoru stavebnictví budov a také tzv. finanční páce – tedy podílu soukromého kapitálu, který se nabalí na každou korunu státní investice. Státu se navíc samotná investice téměř celá vrátí už během jednoho roku. Jeho příjmy z jednoho milionu investovaného v programu činí 0,97 až 1,21 milionu korun na daních z příjmu stavebních firem a jejich pracovníků, ze sociálního a zdravotního pojištění zaměstnaných lidí a na nevyplacených sociálních dávkách, které by jinak bylo nutné dát všem, kteří by bez tohoto programu neměli práci.

„V současné době připravujeme podmínky programu, který naváže na Zelenou úsporám. Naší ambicí je, aby dotace šly primárně na rekonstrukci veřejných budov, jako jsou školky, školy, nebo sociální a kulturní zařízení. Druhou skupinou podporovaných projektů bude rekonstrukce soukromých domů zaměřená opět na snižování energetické náročnosti,“ dodává ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.