Sedmička dělala test zmrzlin v Přerově. Vyhrála ta od Šerifa | E15.cz

Sedmička dělala test zmrzlin v Přerově. Vyhrála ta od Šerifa

Letošní deštivé jaro je pro zmrzlináře k vzteku, přesto se stále snaží mít na pultech pestrou nabídku. A Sedmička zjišťovala, kdo v Přerově dělá nejlepší zmrzlinu.

Dobrá zmrzlina musí mít jemnou chuť, lákavou vůni a oku lahodící barvu. Když cokoliv z tohoto trojlístku chybí, je to špatně.

Odborná degustátorka Petra Vránová učí budoucí přerovské cukráře z učiliště na Šířavě. Pro Sedmičku udělala test, aby odpověděla na otázku: Který zmrzlinář nabízí v centru Přerova nejlepší zmrzlinu?

Hodnotila čtyři cukráře, kteří prodávají nejvíce druhů zmrzlin. Společně se svými třemi studentkami Ivanou Mirgovou, Petrou Loskotovou a Petrou Holčákovou hodnotila chuť dvou z nich – vanilkové a čokoládové.

Led v Cylindru

Svou degustátorkou pouť začíná v cukrárně Cylindr na Žerotínově náměstí v Přerově. Luxusně vypadající cukrárna sice nabízí patnáct druhů zmrzliny, ale k její kvalitě má hodnotitelka výhrady.

Když bere na lžičku první sousto vanilkové zmrzliny, položí si ji na jazyk, přivře oči a chvíli ji vychutnává. Deset vteřin si porci povaluje na jazyku. Pak se nehledě na sladkou chuť zatváří kysele. Do rtů jí řízly ledové hrudky. „To je největší prohřešek. Led nemá v této pochoutce co dělat. Zmrzlina je sice jemná a má hezkou barvu, ale ledové hrudky dojem kazí. Navíc prodávající zapomněla před každým použitím namočit naběračku, takže ve vanilkové zmrzlině je i kousek jahodové. A to je špatně.

Kdyby někdo měl alergii na nějakou potravinu, mohl by mít problém,“ říká Vránová. Cukrárna podnikatele Milana Válečka si kvůli dvěma prohřeškům vysloužila trojku.

„Je možné, že obsluhující udělala chybu, máme tady převážně studentky,“ připouští majitel. Za chutí zmrzliny si ale stojí. „Je to pravá italská zmrzlina, kterou naši profesionální cukráři dělají z originálních italských surovin na italských strojích. Zákazníci si ji obvykle pochvalují,“ podotýká podnikatel Váleček.

U Saliho na dvojku

Cesta za zmrzlinou pokračuje na Velké Dlážce, kde zmrzlinu vyrábí makedonský podnikatel Saliji Abdurman. Oranžovou barvou natřená dřevěnice s nápisem U Saliho není o nic větší a honosnější než skromně vybavená trafika, ale její majitel vyrábí zmrzlinu, kterou odbornice oznámkovala dvojkou.

„Je smetanová, má jemnou chuť a je aromatická. Vanilkovou má sice jen točenou, ale při degustaci se dá srovnávat s kopečkovou,“ podotýká. Drobné „mouchy“ ale i tady nachází – upozorňuje třeba na to, že čokoládová zmrzlina má spíše barvu jako kakaová. Podnikatel je ale i s chvalitebnou spokojený. A věří si. „Zmrzlinu já umím. Třicet let jsem měl v Srbsku svůj stánek a lidi ke mně chodili rádi. Stejně jako v Přerově,“ podotýká Abdurman.

U Sumů: Dostatečný

„Tady to dělají dobře,“ chválí hodnotitelka postup prodavačky ve známé přerovské Cukrárně u Sumů, která před každým použitím naběračku namáčí do vody. To je ale jediná chvála, která od mistrové Petry Vránové zazní.

„Zmrzlina je vodnatá a nedobrá. Bez chuti i bez zápachu. Tohle je zklamání,“ konstatuje Vránová. Legendární přerovská cukrárna, která má za sebou sto desetiletou tradici a dobré jméno, si od degustátorky z testu Sedmičky odnáší dostatečnou.

Spolumajitelka cukrárny Hana Martínková má vysvětlení. „Zmrzlinu tu nevyrábíme, nakupujeme ji od výrobce hotovu a jen ji prodáváme. My se specializujeme na zákusky a dorty. Zmrzlina je pro nás jen doplňkový sortiment,“ konstatuje.

Výborný Luculus

Domácí, jedinečná, excelentní. Takové hodnocení si vyslouží až zmrzlina z cukrárny Luculus ve Wilsonově ulici. „Tahle zmrzlina je poctivě udělaná. Je nejjemnější ze všech, je dobře našlehaná a lahodná,“ chválí kvalitu degustátorka.

„To mne těší, že jsme tak obstáli. Snažíme se, nic nešidíme. Zákazníci by to poznali a odešli ke konkurenci,“ říká třiatřicetiletý makedonský majitel cukrárny Šerif Bekiri.

Jeho široká rodina nedělá už několik generací nic jiného, než zmrzlinu. Mají skoro sto let staré a osvědčení recepty, které jsou rodinným tajemstvím. Jeho otec, který společně s ním v Přerově zmrzlinu dělá, se tímto oborem živí už půl století a podle jeho syna získal to nejkvalitnější cukrářské vzdělání.

„Moje rodina měla třicet let cukrárnu v Chorvatsku a do Přerova jsme přišli dělat naši zmrzlinu v roce 2004,“ podotýká Šerif Bekiri.

Zároveň připomíná, že jsou otevřeni i novým trendům, nápadům a chutím, takže když se sejde se svými sourozenci, ještě si navzájem receptury dolaďují. „Mám pět sester a všechny mají své cukrárny s velkou nabídkou zmrzliny. Třeba v Třeboni, Bratislavě, nebo Hlohovci,“ říká Bekiri. A co znamená název Luculus? „Je to něco jako gurmán, nebo labužník,“ vysvětluje Bekiri.

Kde chutná zmrzlina nejvíce vám? Která je vaše nejoblíběnější a proč?

 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!