Šílená lanovka v Barceloně slaví osmdesát let

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Libor Budinsky

Podle mnohých cestovatelů je to nejkrásnější, ale také nejšílenější visutá lanovka, která funguje uprostřed evropského města. Je natažená v centru Barcelony jen na dvou vysokých věžích, takže drtivou většinu jízdy strávíte doslova zavěšeni nad propastí. Sto metrů vysoko, s nádherným výhledem a také se značnou závratí.

Technická chlouba města

Barcelonská lanovka brzy oslaví kulaté osmdesáté výročí. Vzdušná tramvaj, jak se jí tu říká, byla zprovozněna 12. září 1931 a dnes je zřejmě nejvýznamnější technickou památkou ve městě. A protože je stále funkční, nabízí turistům úžasný zážitek (místní už s ní totiž dávno nejezdí). Lanovka spojuje zelený kopec Montjuic (na něm stojí nejen muzeum umění, ale také umělecké centrum Joana Miróa) s malebnou Barcelonetou, přičemž vede vysoko nad starým barcelonským přístavem. Pokud jedete z parku Montjuic, opouštíte pevnou zem a vysoko nad přístavem nejprve míjíte věž Torre Jaume ve výšce 107 metrů (kde se však dnes už nezastavuje) a pak přijíždíte do cílové stanice Torre Sant Sebastia, kde lanovka končí ve výšce 86 metrů nad mořem. Odtud výtahem sjedete dolů a vystoupíte rovnou do romantické Barcelonety.

Nejlepší výhled

Zážitek ze zhruba desetiminutové jízdy je naprosto úchvatný – vidíte město jako na dlani a ještě si užijete notnou dávku adrenalinu – pohled pod nohy totiž „slabším“ jedincům určitě moc dobře neudělá. Jedna malá rada – až budete čekat na lanovku, nechejte ujet „svůj vagon“ a zůstaňte ve frontě jako první. Díky tomu nastoupíte první do vozu a můžete si stoupnout přímo k čelnímu sklu se staženým okénkem, které umožňuje velkolepý výhled.

Do kabiny se jinak vejde zhruba dvacet lidí, které doprovází „strojvedoucí“. Pokud vás zajímají technické údaje, tak tady jsou. Kabiny lanovky váží 1400 kilogramů a jsou stále původní, tedy 80 let staré. Rychlost lanovky je zhruba deset kilometrů za hodinu. Lanovka ovšem není příliš laciná. Za pár minut dlouhou jízdu jedním směrem zaplatíte deset eur, zpáteční lístek vyjde na 15 eur (jen pro srovnání – jednotlivý lístek na metro stojí 1,3 eura a třeba okružní jízda vyhlídkovým autobusem vyjde na 23 eur, zatímco dvouhodinová procházka gotickou čtvrtí s výkladem stojí 13 eur).

ilustrační fotoilustrační foto|Libor Budinsky

Srdce Barcelony

Lanovka vás přiveze přímo na barcelonskou městskou pláž, kde se můžete vykoupat. Jsou tu také příjemné bary a jen pár metrů od pláže stojí stará rybářská čtvrť Barceloneta, kde je jedna rybí restaurace vedle druhé. Vyhlášená paella, tedy „pečená“ rýže s mořskými plody, však bývá v těchto turistických hospodách poněkud ošizená (v jedné porci najdete maximálně tři čtyři mušličky a jednu krevetku). Ale má to atmosféru a alespoň jedno jídlo si zde musí dát každý.

Když projdete Barcelonetou, vstoupíte do staré gotické čtvrti, která je plná nádherných středověkých paláců, zakroucených uliček, kaváren, barů a také tisíců lidí. V gotické čtvrti, považované za srdce města, ostatně stojí také celá řada hotelů, což je velmi příznivá lokace, protože všechno nejdůležitější máte doslova u nosu.

Ulice živých soch

Zřejmě nejhezčím místem gotické čtvrti a nejkrásnějším náměstím celé Barcelony je moderní Placa Reial, která vznikla v polovině 19. století a dodnes fascinuje svou velkorysostí a koloniálním nádechem.

Jen nedaleko pak můžete okusit atmosféru jedné z nejbláznivějších a nejslavnějších ulic světa. Na třídě La Rambla, která vede z náměstí Catalunya k přístavu, vládne neuvěřitelný šrumec. Procházejí se tu tisíce lidí a ve stovkách stánků se prodává snad všechno možné – od klasických suvenýrů až po živé domácí mazlíčky.
Specialitou La Rambly jsou ovšem živé sochy. Hlavně odpoledne a večer zde potkáte desítky šílenců, kteří jsou přestrojeni za bizarní kreatury. Nechybí zde batmani, tlusté tanečnice či dospělá miminka v kočárku, ale když máte štěstí, můžete narazit na mluvící hlavu položenou na stole či bláznivého ovocného muže. Obvyklá taxa za objetí a společnou fotografii s vybranou kreaturou činí jedno euro. Ale peněz nikdo nelituje, neboť podobné snímky jsou ozdobou všech fotografických vzpomínkových alb.

ilustrační fotoilustrační foto|Libor Budinsky

Co ochutnat

Vedle paelly jsou gastronomickou povinností tapas. Vyzkoušejte například vyhlášenou restauraci na náměstí před katedrálou (bilbaoberria.com). Zde mají dlouhý tapasový bar, odkud si sami nabíráte na talířek ty jednohubky, které se vám nejvíce líbí. Mají tu stále nějakých 50 druhů tapas a v průběhu večera se mění. V nabídce najdete třeba grilované slávky, papriky plněné marinovanou rybou, toustík s kozím sýrem a piniovými oříšky či pikantní ministeaky.

Co přivézt

Na nákup se zastavte ve vyhlášené tržnici na třídě La Rambla, kde můžete ochutnat a koupit neuvěřitelné množství dobrot – od čokoládových pralinek a čerstvých ovocných džusů až po plody moře a vyhlášené katalánské salámy. Ale pozor, v neděli a ve svátek mají zavřeno.

Co navštívit

Muzeum Pabla Picassa, jež dokumentuje šíři malířova talentu a geniality. Už v patnácti letech (narodil se v roce 1881) maloval úchvatné oleje, a tak není divu, že v dospělosti hledal nové výrazové formy a „objevil“ kubismus. V muzeu si můžete prohlédnout méně známé ukázky z malířova modrého období i skvělé obrazy Sedící muž z roku 1969 či Holuby z roku 1957. Virtuální prohlídku lze absolvovat na adrese museupicasso.bcn.cat.

Autor je publicista