Skatepark podruhé

Na podzim vznikne v Kročehlavech skatepark za sedm milionů korun.

O novém skateparku v Kladně se mluví léta. A letos je to už podruhé, co radnice slibuje začátek stavebních prací. „Novinku si nadšenci otestují letos na podzim,“ říká náměstek primátora Miroslav Bernášek.

Podle původních plánů se na pozemku u vlakového nádraží v Kročehlavech měli objevit dělníci už v červnu. Ovšem nestalo se tak. „Museli jsme opakovat výběrové řízení, protože zaslané nabídky převyšovaly maximální danou cenu,“ vysvětluje Vilém Frček z kladenské radnice. Na podruhé už úřad firmu vybral.

„Jedná se o společnost Mystic Constructions, která je zároveň autorem projektu a s podobnými stavbami má bohaté zkušenosti. V loňském roce postavila v Berouně Skateplazu, či skateparky ve Frýdlantě a Dolních Břežanech,“ upozorňuje Bernášek. Na výstavbu kladenského skateparku poputuje sedm milionů korun z evropských fondů.

Kdo bude park po jeho dokončení provozovat, zatím město nerozhodlo. „Asi se dohodneme s Klubem skateboardistů,“ uvádí Bernášek.

Prostranství, na kterém by se co nevidět měly prohánět desítky sportovních nadšenců, má město pronajaté od začátku letošního roku od Českých drah. Od té doby už za něj také platí nájem.

„Měsíčně 7 438 korun a absolutně na tom netratíme. Pozemek bylo nutné před samotným zahájením stavby důkladně zmapovat, vyčistit, zbourat staré nepoužívané budovy a jejich zbytky, tyto sutiny odstranit, pozemek oplotit.Cílem města je tuto plochu postupně získat do svého vlastnictví,“ upřesňuje Frček.

Podle Radomíra Teichmanna ze společnosti Mystic Constructions by se na stavbě parku mělo začít pracovat do konce září. „Teď ještě vyřizujeme poslední administrativní záležitosti. Když bude přát počasí, hotovo může být do konce listopadu,“ říká Teichmann.

Berounskou moderní Skateplazu prostranství u kolejí poblíž Tesca podle něj kopírovat nebude. „Designově to bude jiné. V Berouně jsme hodně používali překážky, které vycházejí z podmínek ulice. Prostor u vlakového nádraží umožní třeba vybudování skateboardového bazénu.

Připomíná bazény na zahradách, jen se v něm bude dát jezdit. Je to vlastně taková vana,“ vysvětluje Teichmann. Park bude celý betonový a pestré vyžití nabídne i jezdcům na freestylových kolech či na in-line bruslích. „Členitost překážek s různými výškami a rozdílnou obtížností zajistí vhodné podmínky pro začátečníky i zkušené jezdce,“ doplňuje Teichmann.

Přímo pro skateboardisty pak bude určená tak zvaná pyramida. Skládá se z nájezdu, horní plošiny a rovného sjezdu.

„Kromě těchto překážek v parku vybudujeme schody, transfery a další,“ slibuje skateboardovým nadšencům Teichmann. Ti se těší, že už za svou zábavou nebudou muset dojíždět. „Dlouhá léta tu nic nebylo. Nezbývalo mi než jezdit do Prahy a teď do Berouna,“ říká Pavel Fořtik, který ze skateboardu už téměř neslezl osm let.

„Baví mě překážky, jako jsou bedny, tyče, zábradlí. Každopádně by se ale člověk, který si chce zajezdit ve skateparku měl nejprve alespoň to základní naučit mimo něj. Už proto, aby se tam nepletl ostatním pod nohy,“ dodává Fořtik.