„Sklenici vody, prosím“

Sedmička testovala, zda v boleslavských restauracích přinese personál hostům vodu natočenou z kohoutku.

„V Boleslavi je skvělá voda. Říct si o ni ale v restauraci? To bych se styděla,“ říká pětatřicetiletá Jitka Novotná. V zahraničí je přitom běžné, že se vody na stole objeví celá karafa. Samozřejmě zdarma.
Žádný předpis ani vyhláška nebrání tomu, aby host na požádání nedostal k pití vodu z vodovodu.
„Každá restaurace musí mít pitnou vodu. Záleží tedy jen na nich, zda ji z kohoutku natočí,“ konstatuje Vojtěch Kolín z boleslavské hygienické stanice. Voda, která lidem přitéká až do bytu, je podle některých zdravější, levnější i ekologičtější než balená v lahvích. Mnozí ji doma či v práci běžně pijí. S chutí by s ní spláchli také oběd či kávu v restauraci. Jenže v některých případech nemohou nebo nechtějí.
„O tom, zda je lepší bale- ná voda, či voda z kohoutku nebudu polemizovat. Je to ta samá voda, jen jinak hygienicky ošetřená,“ vysvětluje Vladimír Stehlík ze společnosti Vodovody a kanalizace Mladá Boleslav, která se stará o vodu ve městě i okolí. „Lidé si musí udělat úsudek sami,“ dodává.
V mladoboleslavských podnicích voda z kohoutku většinou teče i pro hosty. Nepřinesli ji pouze ve dvou z devíti otestovaných. S vysvětlením, že to vedoucí zakázal a že si mo- hou objednat balenou vodu z jejich nabídky.