Sloní sameček nad ránem uhynul

Sloní sameček z ostravské Zoo dnes v noci uhynul

Dnes, v pátek 6.5.2011 v noci, přesně v půl druhé se stav sloního samečka náhle prudce zhoršil. Pohyboval se jen velmi málo a byl apatický. Přes operativní zásah přivolaného veterinárního lékaře se jeho stav nadále zhoršoval, mládě ztrácelo rovnováhu, těžce dýchalo. Přibližně v půl páté mladě ulehlo a krátce po půl šesté uhynulo.

Připomeňme si podstatná a důležitá fakta. Sloní sameček se v Ostravě narodil 11. března 2011 jako první mládě slona v historii československých zoologických zahrad. Jeho odchov provázela od samého počátku celá řada komplikací. Navíc se narodil velmi pravděpodobně předčasně. Usuzujeme na to ne ani tak z důvodu samotné délky březosti, ta byla v podstatě na spodní hranici normy pro slony indické (údajů je celá řada, my vycházíme při svých kalkulacích z rozmezí 612 - 699 dní) a náš sameček se narodil po délce březosti 619 dní, ale z jeho chování od samotného až vlastně do poslední chvíle života. Zejména při srovnání s mladou samičkou, která se v Zoo Ostrava narodila o více než měsíc později zkušené a větší matce dne 12.4.2011 po 664 dnech březosti, byl rozdíl úplně markantní. Samička se narodila odhadem o cca. nejméně 30 kg těžší než sameček (její přesnou váhu nevíme, protože nebyla doposud nikdy zvážena). Připodobnili bychom problémy malého samečka ke všemu, co je spojeno s předčasně narozeným dítětem. Měl velmi nízkou porodní váhu a od samého počátku nešlo teoreticky vyloučit ani třeba nějakou vrozenou vadu či jiné problémy spojené s jeho předčasným příchodem na svět. Aniž bychom se chtěli pouštět do jakýchkoli spekulací, je velmi pravděpodobné, že kdyby se narodil ve volné přírodě, přežil by od narození jen několik hodin, možná několik dní.

Tady je nutno velmi, velmi důrazně vyzdvihnout úlohu ošetřovatelů, veterináře a dalších pracovníků ostravské zoologické zahrady, kteří dnem i nocí trávili čas u slonů a snažili se malého samečka udržet při životě. Neustále konzultovali možné postupy s kolegy ze zahraničních zoologických zahrad i dalších míst, kde mají zkušenosti s odchovem slůňat i s dokrmováním speciální náhražkou sloního mléka. Nicméně náš případ byl od samého počátku velmi ojedinělý. V ostatních zoo, kde se mládě narodilo předčasně, většinou do několika dnů uhynulo. Pokud bylo dostatečně silné a nebylo zpočátku krmeno vlastní matkou, dokrmovali mládě zpravidla krátkou dobu náhražkou sloního mléka. Mládě pak většinou, po nějaké době, začalo samo opět pít dostatečné množství mléka od své matky. V Ostravě tomu tak bohužel nebylo a proto jsme museli postupovat jinak a mládě dokrmovat mléčnou náhražkou průběžně po celou dobu.

To že sameček v Ostravě doslova bojoval o svůj život a nakonec proti všem předpokladům dokázal přežít téměř dva měsíce, má obrovský význam pro budoucnost. Nejsme všemocní a ani se o to nechceme snažit. Příroda je silnější než my, a tak i když svůj boj o život toto slůně nakonec nevyhrálo a měsíce (roky) práce ošetřovatelů a dalších pracovníků ostravské zoo se v tuto chvíli zdají zbytečné a zmarněné, není tomu tak ani náhodou. S nadsázkou tomuto slůněti (i všem lidem, kteří se o něj starali) patří pomník za to, že se zasloužili o vznik prvního funkčního, přirozeně se množícího sloního stáda v Československu. A to je obrovský vklad do budoucnosti. Pro jeho matku Vishesh, nezkušenou prvorodičku, která nikdy předtím nezažila porod sloního mláděte ani jeho následnou péči, je to zkušenost naprosto nenahraditelná. Dříve se Vishesh neměla kde a jak naučit být dobrou sloní mámou. A to se projevilo zejména v prvních dnech po porodu. Za těch několik týdnů života mláděte se však její chování zcela zásadně změnilo – z chvílemi agresivní, zmatené, vylekané a úplně nezkušené samice se postupně stávala pečlivá a starostlivá máma. Sice svého prvorozeného potomka nedokázala z důvodu nedostatku svého vlastního mléka dostatečně nakrmit, ale zde zaskočili lidé a mládě obětavě dokrmovali dnem i nocí. Ani to však tentokrát nestačilo. Vishesh má před sebou, vzhledem ke svým pouhým 14 letům věku, ještě mnoho dalších mláďat a jsme přesvědčeni o tom, že zkušenosti, které získala se svým prvorozeným mládětem, zúročí v dalších letech při příštích porodech.

O tom, co bylo skutečnou příčinou úmrtí mladého samečka, vás budeme informovat ihned poté, jakmile získáme nějaké reálné informace po provedení pitvy. I o dalším vývoji v ostravské sloní skupině, o tom, kdy otevřeme pavilon pro veřejnost či kdy bude sloní rodina i s druhým mládětem – samičkou, vypuštěna do venkovního výběhu. O tom všem vás budeme informovat, jakmile to situace umožní. Od úmrtí sloního samečka uplynulo jen několik hodin a to je příliš krátká doba na to, abychom v tento okamžik dokázali s jistotou říct něco dalšího.