Slovenské řeky: vodácký ráj, který si v ničem nezadá s Alpami

Dračí zuby. Dunajec protéká pod vápencovými skalami hory Trzy Korony

Dračí zuby. Dunajec protéká pod vápencovými skalami hory Trzy Korony Zdroj: Jan Hocek

Průzračnost. Čistá voda řeky Hron teče písečným a štěrkovým korytem
Jarní vodácké výpravy na Slovensko patřily v minulosti k nepsané povinnosti každého zkušenějšího vodáka
Většinu slovenských řek zvládne splout i málo zkušený vodák
Romantika. Soumrak u Dunajce v Červeném Kláštoru
Ceněná lokalita. Prielom Hornádu patří k nejkrásnějším místům na Slovensku
8
Fotogalerie

Letošní léto přeje vodákům. Deštivé červnové počasí zásobilo krajinu i řeky dostatkem vody, takže milovníci pádlování si mohou vybírat z pestré nabídky. Jedny z nejhezčích vodáckých terénů nabízejí slovenské řeky, které jsou sice oproti těm našim o něco divočejší, svou krásou si ale v ničem nezadají s těmi alpskými.

Jarní vodácké výpravy na Slovensko patřily v minulosti k nepsané povinnosti každého zkušenějšího vodáka, který zvládne splout šlajsnu a nebojí se větších vln. V létě ale většina slovenských řek zkrotne a mohou se tak na ně vydat i ti, kteří mají za sebou teprve pár trampů po českých tocích. Přinášíme několik tipů na jednodenní splouvání, vyjma Prielomu Hornádu je lze zvládnout i s dětmi na otevřené kánoi.

Prielomem Váhu k hradu Strečno

Vodákům všech kategorií lze doporučit 11 kilometrů krásné vody mezi Vrútky a Strečnem. Jestliže horní Váh bychom mohli mohutností přirovnat k právě narozenému dítěti, tady už jde o dospělou řeku, která zmohutněla tím, že spolykala vodu Oravy, Revúce a mnoha dalších přítoků stékajících z úbočí Nízkých Tater, Velké a Malé Fatry nebo Chočských vrchů.

Pod Vrútky sevře řeku zelené údolí národního parku Malá Fatra, jehož nejvyšší vrcholy se zvedají více než kilometr nad vodní hladinou. Řeka rychle směřuje ke Strečnu, jedna peřej střídá druhou, vodácký terén je ale přehledný, bez záludností nebo překážek. Tento úsek byl v minulosti obávaný mezi voraři, pověstné nebezpečné peřeje Margita a Besná ale byly ve třicátých letech minulého století odstřeleny, a tak už tu převržení nehrozí. Kdo si na vlastní plavbu netroufne, může se na nejhezčích šesti kilometrech svézt s místními pltníky (voraři). Parádní Kulisy. Při plavbě na Váhu se vodákům naskytne neobvyklý pohled na monumentální hrad StrečnoParádní Kulisy. Při plavbě na Váhu se vodákům naskytne neobvyklý pohled na monumentální hrad Strečno|Jan Hocek

Po hodině a půl plavby se objevuje první zřícenina, vysoko na skále položený Starý hrad své dnešní jméno dostal až po vybudování nedalekého mladšího hradu Strečno, jehož bělostné zdi se ukazují po několika dalších minutách. Plavba končí přímo pod hradem, takže je možné se vydat na jeho prohlídku.

Vodácká klasika na Hronu

Druhá nejdelší slovenská řeka Hron pramení na východním úpatí Nízkých Tater a na své téměř 300 kilometrů dlouhé cestě k Dunaji nabízí vodákům pestré terény různé obtížnosti.

Pro čistou vodu a krásu okolní krajinu můžeme Hron zařadit k nejhezčím řekám nejenom na Slovensku, ale i ve střední Evropě. Na kánoi po Hronu lze plout i několik dnů, nejhezčí jednodenní splutí se ale nachází na Horehroní mezi obcemi Nemecká a Šalková. Na těchto dvaceti dvou kilometrech není ani sto metrů „voleje“ a pestrou plavbu si tu užijí zkušenější i mírně pokročilí vodáci. Průzračnost. Čistá voda řeky Hron teče písečným a štěrkovým korytemPrůzračnost. Čistá voda řeky Hron teče písečným a štěrkovým korytem|Jan Hocek

Úsek z Nemecké do Šalkové je ideální pro pohodový jednodenní výlet na kánoi nebo raftu. Řeka tu svižně teče a přitom je splavná v podstatě celoročně. Peřejky střídají romantické úseky s mělkým korytem, kde je krásně vidět až na dno. Uprostřed plavby lze také zahlédnout jedinou významnější památku na trase, kterou je zrekonstruovaný Ľupčiansky hrad.

Dunajec – nejhezčí slovenská řeka

Dunajec je jednou z nejhezčích řek nejenom na Slovensku, ale i v rámci Evropy těžko najde srovnání. Jeho čistá voda se přivalí z Polska do oblasti pieninských hor, aby zde prorazila hluboký kaňon ve vápencových skalách, takzvaný Prielom Dunajca. Většina návštěvníků národního parku Pieniny spluje Dunajec na dřevěných vorech, zvaných „pltě“, nic však nebrání tomu, aby zájemce vzal pádlo do ruky a tento krásný úsek splul na kánoi nebo na raftu.

V Červeném Kláštoru začíná krajinově nejhezčí úsek nejenom na Dunajci, ale bezesporu i na všech slovenských řekách. Pod kulisou monumentální hory Trzy Korony se dosud široké koryto zužuje na několik metrů a řeku začínají z obou stran svírat skalní srázy. Za prvním zákrutem prielomu přichází nejužší místo řeky, zvané Jánošíkův skok. Řeka tu má šířku pouhých dvanáct metrů a stejně tolik metrů je i hluboká. Romantika. Soumrak u Dunajce v Červeném KláštoruRomantika. Soumrak u Dunajce v Červeném Kláštoru|Jan Hocek

Na osmi kilometrech Prielomu Dunajca se nachází tolik přírodních krás, že bude vodákům líto, že řeka tak rychle uhání dál. Dunajec neklade na pádlery velké nároky, řeka má sice sílu a tah, ale zrádná místa tu nejsou. Kdo si není jistý ideální „lajnou“, může následovat pltníky, kteří řeku znají nazpaměť.

Prielom Hornádu

Na závěr jsme si nechali trochu náročnější řeku, pátá nejdelší řeka Slovenska Hornád nabízí na svém horním úseku jedinečnou lahůdku pro vodáky. Dravý tok tu protéká národním parkem Slovenský ráj, kde se zakusuje do vápencových skal a vytváří tak unikátní soutěsku zvanou Prielom Hornádu.

Ceněná lokalita. Prielom Hornádu patří k nejkrásnějším místům na SlovenskuCeněná lokalita. Prielom Hornádu patří k nejkrásnějším místům na Slovensku|Jan Hocek

Dvanáct kilometrů dlouhá plavba není úplně snadná, a to nejenom pro mnohé zákruty a peřeje, ale také kvůli regulaci správy NP, která připouští splutí jen při větším průtoku – na Hornád se tak lze vydat většinou jen na jaře nebo po silnějších deštích. Jakmile vodáci podplují železnou lávku u Hrabušic, překročí Rubikon a cesty zpět už není. Objevují se strmé skály, řeka se rozšiřuje a rychle teče kamsi do neznáma. Vzápětí řeku obklopí dokonalá slovenská divočina, jen tu a tam lze zahlédnout pěší chodník, který Hornád kopíruje v celé délce kaňonu.

Nádherné scenerie se postupně stávají ještě nádhernějšími. Kaňon se prohlubuje a z vody vystupují kolmé skalní útesy. Paprsky slunce jen stěží pronikají až k hladině řeky. Jen málokde se najde nějaká tišina, tůňka nebo vracák, kde si vodák může odpočinout. Po zhruba třech hodinách se skály rozestupují a lávka vysoko nad řekou zvěstuje cíl plavby, osadu Čingov.