Sníh a led se městu prodražil

Sníh zasypal město a okolí na začátku prosince a od té doby nezmizel. Už nyní je jasné, že letošní zima bude Berouňany stát víc než ta loňská.

Milovníci zimních sportů mají sice ze sněhových nadílek radost, řidiči a starší lidé už ale jejich pocity nesdílí. „Silnice vždy odklizené nejsou. Ty hlavní chodníky ve městě se ale udržují dobře. U nás před domem pracovníci odklízeli sníh neustále,“ přibližuje situaci ve městě Ivo Havránek z Berouna.

Silničáři tak mají pořád co dělat. „Pracuje u nás dvacet lidí, kteří se specializují jen na zimní údržbu. V současnosti se ale posypu a odklízení sněhu věnuje prakticky celá firma,“ říká za Technické služby Beroun ředitel Jan Dušek.

Společnost, která udržuje chodníky a silnice ve městě, využívá kromě lidské síly také techniku. „Naše malá rolba, kterou máme na protahování chodníků, byla v prosinci stále v provozu,“ upozorňuje ředitel Dušek.

Zmíněná multikára s pluhem funguje i jako minisypač. „Je ohromně praktická a nenáročná na prostor. Krásně se s ní uklízejí chodníky, protože má kloub, je hodně pohyblivá,“ říká řidič technických služeb Miroslav Knopp. Jeho vozítko nezahálí ani v létě. To se z něj sundá radlice a posypové zařízení a dopředu se přidá kartáč třeba na odklízení listí.

Za prvních čtyřicet dní letošní zimy spotřebovaly technické služby stejné množství posypového materiálu jako za celou loňskou sezonu. „V prosinci jsme použili sto čtyřicet pět tun soli a sto sedmdesát sedm tun posypové drtě,“ vypočítává Dušek. Jen materiál stál v letošním roce už přes čtvrt milionu korun.

Město Beroun, které si úklid silnic a chodníků objednává, bude muset sáhnout hlouběji do kapsy. „Technické služby nemají rozpočet speciálně určený na zimní údržbu. Nicméně lze už nyní říci, že částka vydaná na zimní údržbu je zhruba o milion korun vyšší, než byla pro loňskou, na sníh vydatnou zimu,“ říká mluvčí městského úřadu Pavla Švédová. Podle ní na radnici zatím došlo jen několik e-mailů se stížnostmi na neuklizený chodník nebo silnici. „Často se jednalo o silnice ve třetí kategorii, ty mohou být dle zákona odklizeny do osmačtyřiceti hodin,“ vysvětluje Švédová.

Včasná úprava chodníků je v zájmu města, to by totiž muselo platit odškodnění lidem, kteří se na ledovce zranili. „Loni odškodnění žádalo šestadvacet osob. Letos se na město s žádostí obrátilo zatím jen pět lidí,“ říká Pavla Švédová.

Město je pro tyto případy pojištěné formou spoluúčasti. Beroun na každém úrazu nehledě na jeho závažnost doplácí tisíc korun.