Spálil jsem si prsty už při šestém pokusu

Sto osmdesát stupňů. Taková je teplota na plátech pečících strojů, ze kterých ženy holýma rukama sundávají korpusy.

Základ originálních Karlovarských oplatek, jednoho ze tří nejžádanějších karlovarských suvenýrů. Jejich práci si vyzkoušel i redaktor Sedmičky.
Zahájením lázeňské sezony začíná hlavní pracovní období i pro bohatickou výrobnu Karlovarských oplatek. „Nejvíc jich vyrobíme v době kolem mezinárodního filmového festivalu, zima naopak bývá o něco slabší,“ vysvětluje mistr výroby Petr Kocum, když mě provádí provozem. Každý měsíc ho opustí sto až sto padesát tisíc krabic s oplatkami.
Postupně se dozvídám, jak se pečou korpusy nebo jak se vyrábí trojhránky. Když už vím dost, mistr mě pouští ke strojům. A tam, pod dohledem zkušených pracovnic, na vlastní kůži poznávám, kolik ruční práce se za tenkými oplatkami skrývá.
Nejprve z pečícího stroje sundávám malé korpusy. Jsou horké. Protože stroj nečeká, musím být rychlý. Okraje budoucí oplatky zbavuji upečených zbytků těsta, pak je skládám na sebe a dávám do bedny. Už při šestém korpusu mě pálí konečky prstů. „Tady je nejtěžší práce,“ říká mi Petr Kocum. A já mu začínám věřit. Devátou a pak ještě několik dalších oplatek při sundávání zlomím. Jitka Feketová ani jednu. Stroj dobře zná, na směně z něj sundá deset tisíc korpusů.
Potom vyrábím trojhránky. Začínám tím, že na pohyblivý pás pokládám korpusy. Přesně. Dávkovač na ně nanáší čokoládový krém a já je pak slepuji, tedy pokládám na sebe. Celkem pět. Anna Guregová mi kouká na ruce a chválí mě. Nakonec hotové originální Karlovarské oplatky balím. Tak snad budou chutnat. Ať už ve Varech na kolonádě anebo třeba ve Španělsku.