Špehování NSA má první obchodní dopady. Cisco hlásí propady prodejů v Číně

John Chambers, výkonný šéf Cisco Systems

John Chambers, výkonný šéf Cisco Systems Zdroj: Jan Sedlak

Aféra se špehováním americké bezpečnostní agentury NSA už se začíná projevovat ve světovém byznysu. Dopady toho, že NSA sbírá data ze síťové komunikace a datových center, pociťují zejména západní technologické firmy, které vyrábí servery, routery, switche a další komunikační prvky. Na situaci upozornil americký síťový obr Cisco, který hlásí propady prodejů do budoucna.

Zástupci Cisca při konferenčním hovoru s novináři a analytiky tento týden upozornili, že se v probíhajícím kvartálu propadnou tržby zhruba o 10 procent, i když trh naopak očekával slušný růst. Podle výkonného šéfa společnosti Johna Chamberse je jedním z největších znaků neochota zejména čínských společností nakupovat u západních firem. Akcie firmy po tomto hovoru okamžitě spadly o více než 10 procent.

Zmiňovaný fakt už Cisco ostatně pocítilo v posledním reportovaném kvartálu, kdy se mu tržby z 5 největších rozvojových trhů propadly v průměru o 21 procent. Kolem 25 procent firma ztratila v Brazílii, kde NSA odposlouchávala tamní prezidentku, o 30 procent spadlo Rusko a po 18 procentech pak Indie, Mexiko a Čína.

Všichni varují před ostatními

Státy považují telekomunikace a internet za svoji kritickou infrastrukturu a je proto logické, že nad těmito sítěmi chtějí mít co největší kontrolu. Jednotlivé země v čím dál větší míře cvičí armády kybernetických bojovníků a podle mnoha bezpečnostních odborníků v podstatě žijeme v kybernetické válce. Jednou z cest, jak se proti útokům bránit, je spoléhat se na lokální dodavatele.

Například čínská vláda proto uplatňuje svůj vliv a tamním firmám doporučuje používat síťové a serverové technologie vyvinuté čínskými firmami, například Huawei a ZTE. Není to samozřejmě pouze o bezpečnostním riziku, ale zároveň také o uplatňování obchodních a nátlakových sil. Americký kongres totiž nedávno „svým“ firmám doporučil, aby se vyhýbaly produktům Huawei a ZTE, protože obsahují zadní vrátka pro nepozorované vniknutí do sítě. Čínská vláda zase provozuje armádu hackerů, která se snaží získat duševní vlastnictví amerických společností, a v čínských routerech Tenda byl nalezen právě jeden ze zmiňovaných „backdoorů“.

Šéf Cisca si myslí, že se aktivity NSA do byznysu promítnou ještě více a bude to „fenomén v celé branži“. Je fakt, že poklesy v Číně v posledním kvartálu hlásí také Microsoft a IBM, ti ale situaci příliš nekomentovali. Cisco je každopádně na znaky vývoje trhu vždy citlivé a problémy hlásí i několik měsíců před ostatními.

Investiční banka CLSA spočítala, že Čína tvoří 10 procent světového technologického trhu a až 20 procent světové poptávky po hardwaru. Domácí telekomunikační trh kontrolují ze 70 procent lokální dodavatelé technologií, serverům ovšem naopak ze 70 procent vládou západní firmy. Země jako Brazílie, Indie, Čína a další jsou nejenom pro Cisco, ale také další IT giganty strategický důležité a pohání celkový růst.