Šperky z Mostu nosí i modelka Erbová

Slavné modelky i obyčejné lidi těší přívěsky a náušnice mostecké výtvarnice Jany Meskařové.

Most / Na krku a v uších Vlaďky Erbové se na nedávném předávání šeku nadaci Rakovina věc veřejná v pražském hotelu Jalta zaleskl náhrdelník a náušnice od mostecké výtvarnice Jany Meskařové. „Vlaďce fandím. Chtěla jsem jí udělat radost, tak jsem jí prostě jen tak poslala kolekci svých výrobků,“ prozradila Meskařová.

Modelku, která pochází z Mostu a stále je na své město hrdá, obdarovala Meskařová bižuterními šperky v barvě černé, oranžové a modré. „Mám super nové modré boty. K nim se mi modré náušnice i náhrdelník budou hodit. Jsou vhodné i k džínům. Černé pak určitě ke společenským šatům,“ zhodnotila Erbová.

Výtvarná díla návrhářky Meskařové se zalíbila i modelce Kamile Hybáškové z Mostu, finalistce prestižní soutěže krásy iMiss loňského ročníku a současné finalistce Pretty Woman. „Obdivuji jejich barevnost. Aspoň je z čeho vybírat k oblečení. Šperk je vždycky výstižný doplněk,“ říká Hybášková.

Korálek promlouvá

Jana Meskařová před dvěma lety ukončila studium krajinného inženýrství. Od světa kumštu hodně vzdáleného. A tak se v umění teprve rozkoukává. Přesto se její šperky líbí i celebritám. „Je to můj velký koníček. Od malička jsem měla ráda náušnice. Za každou zvládnutou zkoušku na vysoké škole jsem si jedny koupila. Po promocích jsem si vyrobila náušnice vlastní. První, druhé, dnes už je nepočítám,“ ohlíží se za časem nedávným Meskařová.

S drátky, korálky, sklíčky se učila sama. Ze začátku hledala postupy výroby na internetu nebo v moudrých knihách. Dnes používá většinou vlastní fantazii.
„Sám korálek promlouvá. Jeho tvar, úhel broušení mi šeptá do ucha, jak by chtěl být vpletený do drátků,“ míní výtvarnice.

Model vymyslet

Od jednoduššího korálkování přešla k fimohmotě. „Je to plastický polymer a vznikají z něj úžasné tvary,“ líčí Meskařová. Fimohmotu sama ručně maluje. Návrhy většinou kreslí na čistý papír. Jak říká, nejtěžší je model vymyslet.

Pustila se i do odvážnější tiffany techniky ze skla. „Tiffany je řemeslo. Nejsou to korálky k televizi,“ konstatuje Jana Meskařová. Sklo řeže a brousí u kamaráda v dílně. Pak ho polepuje měděnou páskou a každý kousek pájkou cínuje. „Není problém vytvořit jednu náušnici. Oříškem ale je vyrobit druhou naprosto identickou. Záleží na každém milimetru,“ říká Meskařová.

Sobě a kamarádkám

Když křehká žena vezme do ruky kladivo a bouchá s ním do kovadliny, sní o vlastní dílně. „Je to úchylka. Ale moc mě baví a vůbec se za ni nestydím,“ vyznává výtvarnice. Prozrazuje, že prvních pár měsíců si dělala doplňky do šuplíku. Pak je začala dávat kamarádům, známým. „Mám radost, když se líbí,“ rozkládá rukama.

Co by byla za návrhářku, kdyby netestovala svoje výtvory na sobě. „Nejsem až takový šílenec, že bych si musela denně vyrábět nové náušnice. Mám své oblíbené,“ prozrazuje na sebe Jana Meskařová. Myslí se svými šperky i na alergiky a má na ně speciální zubařský nebo chirurgický drát.

Sen o své výstavě

Svoji zručnost a trpělivost chce vyzkoušet i na smaltovaných špercích. „Netuším, k jakým technikám se jednou dostanu. Beru život, jak přichází,“ dodává žena, která nemá ráda nudu a pořád něco tvoří a vymýšlí.

V koutku duše klíčí její představa o výstavě, kam přicházejí lidé neznámí i s tváří světoznámou, a obdivují šperky, které se zrodily v jejích rukách.